Bugün; 16 Nisan 2024, Salı
Esed katliam yaptı
Tarih : 2012.02.04  22:10:32
Suriye rejimi halkını bombalamayı sürdürüyor. Gece Humus'a düzenlenen saldırılarda 337 kişi öldü, 1300 kişi de yaralandı.

Suriye rejimi halkını bombalamayı sürdürüyor. Gece Humus'a düzenlenen saldırılarda 337 kişi öldü, 1300 kişi de yaralandı. Katliam sonrası tüm dünyadaki Suriyeliler, katliamı protesto için sokaklara döküldü.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgütü, Beşar Esed'e bağlı askeri güçlerin Humus kentinin Halidiye bölgesini bombaladığını, ölü sayısının 337'ye yükseldiğini duyurdu. Örgüt, ölenlerin arasında kadın ve çocukların bulunduğunu, 1300 kadar kişinin de yaralandığını bildirdi.

Örgütün lideri Rami Abdulrahman, görgü tanıklarından elde ettiği bilgiye göre, 237 kişinin Halidiye'de, 100 kişinin ise Humus kent merkezinde öldürüldüğünü kaydetti. Abdulrahman, bölgedeki en az 36 evin içinde insanlar varken yerle bir edildiğini ifade etti.

Basın kuruluşlarına ulaşan Humuslu aktivistler, "Hiçbir yardım alamıyoruz. Ambulans ya da başka birşey yok. 60 kişi kapasiteli iki hastane var ancak orası da 300 kadar yaralıyla doldu. Yıkılan iki camiden 100 ceset çıkarttık" diye konuştu.

Humus'ta yaralılara müdahale etmek için sağlık personelinin yanı sıra tıbbı malzeme eksikliği yaşandığı belirtiliyor.

Bu arada, katliam sonrası tüm dünyada Suriyeliler sokaklara dökülüp, elçilikleri bastı.

Merkezi İstanbul'da bulunan Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) yapılan açıklamada, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu belirtildi. El Cezire ve El Arabiya, operasyonda öldürüldüğü iddia edilen Suriyelilere ait cesetlerin görüntülerini yayınladı.

Humus Yerel Koordinasyon Komitesi sözcüsü Ebu Abdullah, El Cezire televizyonuna telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun, Humus'un Halidiye mahallesini havan topuna tuttuğunu ve ağır silahlar kullandıklarını belirtti.

Müslüman ülkelere seslendiğini kaydeden Abdullah, "Neyi bekliyorsunuz? Burada insanlar ölüyor. Rusya bizden ne istiyor? Arap Birliği neyi bekliyor? Birleşmiş Milletler neyi bekliyor? İnsanlık nerede?" diye tepki gösterdi.

Suriyeli aktivistlerden Halid Ebu Sabah, El Ceziye'ye yaptığı açıklamada, Suriye'de en kanlı gecelerden birisinin yaşandığını, ordunun 300'den fazla havan mermisi ile Halidiye mahallesini bombaladığını aktardı. Ebu Sabah, "Evler havan topu ve tank ateşi ile bombalanıyor. İnsanlar ölüyor, çok sayıda yaralı var. Humus kan gölü haline geldi. İnsanlar camileri doldurup Allah'a yalvarıyor. Çünkü bize yardım eden hiçkimse yok. Neden kimse bizim sesimizi duymuyor? İnsanlar nerede? Buna daha ne kadar sessiz kalınacak?" şeklinde duygularını dile getirdi.

Humus'ta yaralılara müdahale etmek için sağlık personelinin yanı sıra tıbbı malzeme eksikliği yaşandığı belirtiliyor.

Fas tarafından hazırlanıp BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısı metninde, “Arap Birliği'nin, Suriye'de demokratik ve çoğulcu siyasi geçiş sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan 22 Ocak 2012'deki kararına tam destek” verilirken, Rusya'nın kararı veto etmesini engellemek amacıyla, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'ın yetkilerini yardımcısına bırakması” maddesi metinden çıkarılmış bulunuyor. Karar tasarısında Suriyeli yetkililerin, “Sivillere karşı güç kullanımı, keyfi adam öldürmeler, tutuklamalar, infazlar, işkence ve kötü muamele” gibi işledikleri tüm insan hakları ihlalleri kınanırken, Suriye yönetiminden insan hakları ihlallerine derhal son verilmesi isteniyor. Ayrıca, Suriye'de silahlı gruplar da dahil olmak üzere bütün taraflara, tüm şiddet eylemlerini sona erdirme çağrısında bulunuluyor. Tasarının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az dokuz üyenin “evet” oyunu alması gerekiyor. BM sözcülüğünden yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin, TSİ 16.00'da toplanacağı duyuruldu. Konsey'in dönem başkanı Togo'nun BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Kokou Nayo M'beou, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının Suriye karar tasarısını oylama amacıyla yapılacağını söyledi.

Humus'tan gelen haberlerin ardından Suriye'nin Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul'daki Suriye Başkonsolosluğu önünde protesto gösterileri düzenlendi. Gösterilere katılan Suriyeliler, Esed aleyhinde sloganlar attılar.

 

Bu haber toplam 2212 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
DÜNYA

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi