Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Mevlana'yı Anma Törenleri başladı
Tarih : 2012.12.08  09:10:16
Mevlana'nın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, ''Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü'' ile başladı. Program akşam da, Ahmet Özhan konseri ve Sema töreni ile devam etti.

Şehir merkezindeki Alaaddin Caddesi'nde başlayan ''Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü''ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Kabakcı, Cem Zorlu, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu bünyesindeki semazenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk olarak cadde üzerinde Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn kandili yakıldı. Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü eşliğinde yapılan yürüyüş sırasında, Konya Valiliği önünde konser verildi. Mevlana Müzesi önünde sona eren yürüyüşün ardından müze gezilerek, gülbang duası edildi.

Daha sonra çocuk semazenler, müze içinde sema gösterisi yaptı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, etkinliklerin güzel bir şekilde başladığını belirtti. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Meracel Bahreyn kandilinin bu yıl ilk kez yakıldığını anlatan Doğan, ''Artık bugünden itibaren bu iklime girdik. Bu iklim, sevgi iklimi, aşk iklimi, ilahi aşk iklimidir. Ben bütün Konyalıların ve dünyanın dört bir tarafındaki insanların Şeb-i Arus'larını tebrik ediyorum'' dedi.

Etkinlikler, akşam Mevlana Kültür Merkezinde devam etti. Mevlana Kültür Merkezindeki program açış konuşmaları ile başladı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin açılışında yaptığı konuşmada, bu şehirde, bu salonda bulunmanın Mevlana'nın manevi ikliminde olmak anlamına geldiğini belirtti. ''O manevi iklim ki bizim medeniyet terakkimizin özüdür, aslıdır'' diyen Doğan, şunları kaydetti:

 ''Bizim medeniyetimiz yüksek bir insan seviyesi, aydınlatıcı bir inanç sistemi, ilahi bir aşk ve hoşgörüden başka bir şey değildir. Hazreti Pir, 'biz güzeliz, sen de güzelleş, beze kendini. Bizim huyumuzla huylan, bize alış, başkalarına değil' çağrısıyla bizi bu değerler sistemine, ilahi aşka ve hoşgörüye davet ediyor. Yüzyıllar öncesinden gelen bu davetin, bu seslenişin bugün hala dipdiri, taptaze varlığını devam ettirmesini de doğal karşılamamız gerekiyor. Çünkü çağrının muhatabı olan insan, aradan yüzyıllar geçse de beklentileri şekil değiştirse de özü itibariyle sorunları, özlemleri aynı olmaya devam ediyor.''

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya'nın 7-17 Aralık tarihleri arasında 2 Şeb-i Arus'u yaşadığını belirtti. Bunlardan birincisinin Mevlana'nın vefatının 739. yıl dönümü programları olduğunu ifade eden Akyürek, ''İkincisi ise Mevlana dostlarının, onun yolunda yürümeye çalışan, dünyanın dört bir tarafından gelen misafirlerle buluşması. Şeb-i Arus'un manası düşünüldüğünde, insan maneviyat büyüğü de olsa, ölümü düğün gecesine benzetir. Ölümü, güzel bir buluşma, mutlu bir kavuşma olarak anlatır. Bu cesaret, bakış açısı, duygu nasıl oluşmaktadır. Mevlana yolunda gidenler, onun dostları mutlaka bunları da tefekkür etmelidir. Bunlar da bir mesajdır'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Özhan, topluluğun diğer üyeleri eşliğinde, Türk Tasavvuf Müziği konseri verdi.

Konserin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri sema ayini gerçekleştirdi.

Programa, AK Parti Konya milletvekilleri Cem Zorlu, Mustafa Kabakcı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile Türkiye ve dünyadan çok sayıda Mevlana dostu katıldı.

Bu haber toplam 12657 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
SAĞLIK

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi