Bugün; 16 Ekim 2026, Cuma
Ufuk Turu Toplantıları Açılış konuşmaları ile başladı
Tarih : 2013.05.16  17:38:46
"Türkiye'nin Geleceği" ana konusu ile 10. yapılan Ufuk Turu Toplantıları açılış konuşmaları ile başladı. Konya Sivil Toplum kuruluşlarınca gerçekleştirilen toplantılar Alanya Bera Otelde yapılıyor.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları'nın ortaklaşa düzenlediği "Türkiye'nin Geleceği" başlıklı 10. Ufuk Turu Toplantıları, Alanya Bera Otel'de Mehmet Emin Parlaktürk'ün okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Mehmet Emin Parlaktürk hocamız, Beled Suresi ile Bakara Suresinden Ayetler okudu ve daha sonra da okuduğu Ayetlerin meallerini verdi.

Mehmet Emin Parlaktürk hocamızın okuduğu Beled Suresinin 8 - 20 arası Ayetlerin mealleri şöyle:

"Biz ona iki göz vermedik mi? Bir dil ve iki dudak? Ona iki yolu gösterdik. Fakat o, o sarp yokuşa göğüs veremedi. Bildin mi sen, o sarp yokuş nedir? Köle azat etmek, Veya salgın bir kıtlık gününde yemek yedirmektir, Yakınlığı olan bir yetime, Veya hiçbir şeyi olmayan yoksula. Sonra da iman edip de sabrı tavsiye eden ve merhamet tavsiye edenlerden olmaktır. İşte bunlar, amel defterleri sağlarından verilenlerdir. Âyetlerimizi tanımayanlar ise, onlardır işte amel defterleri sollarından verilenler. Onların üzerlerine bir ateş bastırılıp kapıları kapanacaktır."

Mehmet Emin Parlaktürk hocamızın okuduğu Bakara Suresinin 1 - 5 arası Ayetlerin mealleri de şöyle:

"Elif. Lâm. MÎm. O kitap (Kur'an); onda asla şüphe yoktur. O, müttakîler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir. Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar. Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesinkes inanırlar. İşte onlar, Rablerinden gelen bir hidayet üzeredirler ve kurtuluşa erenler de ancak onlardır."

Daha sonra konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi yaptı. "Ufuk Turunun 10.sunda beraberiz. Yaşlanacağız, saçımızı ağartacağız ama köşemize çekilip beklemeyeceğiz. Davamız için çalışmaya devam edeceğiz. Mücadelemizi sürdüreceğiz" diyerek sözlerine başlayan Latif Selvi daha sonra şunları söyledi:

"STK çalışmaları toplumun gönüllü birliktelikleridir.  Bu anlamda STK'ların oluşturdukları yapılar halkımızın temsilini ifade ettiği için bugün de yarın da önemli fonksiyonlar icra edecektir. Zenginlik dünyada bir cennet kurmak için değil insanlık için harcaması gereken bir nimettir. Diğer insanları köleleştirmek için zenginlik kullanılmamalıdır.  "Dünyanın serveti bana aittir" diyenlerin saltanatını sonlandırmalıyız. Hepimizin sorumluluğu büyük. Bu yaşam eğer bir köle sistemi getirmişse insani değerlerin öncelendiği bir mekanizmayı oluşturmaya biz mecburuz.  Her yaşadığımız nefesi bir fırsata dönüştürmek zorundayız.Gücü ve saltanatı ellerinde tutanlar insanları köleleştirme hareketine girdiler. Biz çok önemliyiz, değerliyiz ve bir çok şeyi başarabiliriz. Bize dayatılan kölelik anlayışına karşı başarıya ulaşabiliriz. İnsani değerlere dayanan dünyada bir sistem olacaksa, bu sistemin kuruluşuna katkıda bulunabiliriz. Devletin bıraktığı boşlukları doldurma görevimiz var ama insanlığı dikkate almamız lazım. Dayatmalara karşı biz kendi değerlerimizi koruyarak bir mekanizma kurulabileceğini göstermeliyiz. Gelinen noktanın çok önemli olduğunu düşünüyorum bundan sonra daha büyük adımlara ihtiyacımız var. Bunun için de birlikte hareket edeceğiz. Sivil Toplum Kuruluşları dünyanın geleceğinde büyük rol oynayacaktır. Katılımcılığı önemsemeliyiz. Biz ne istiyorsak o olacaktır. Bizim dışımızdakilerin bizlere dayattığı hiçbir dayatmayı, hiçbir sistemi kabul etmiyoruz. Daha aktif sorumlulukları üstleneceğiz ve başaracağız."

Latif Selvi'nin konuşmasınan sonra AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun kürsüye geldi. "Bir değişim yaşıyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları da bu değişimi yaşıyor" diyerek sözlerine başlayan Ahmet Sorgun şunları söyledi:

"Ya bu değişime direneceğiz tasfiye olacağız. Ya da ayak uyduracağız. Bu değişim iyi de olabilir, kötü de olabilir. Doğru da olabilir, yanlış da olabilir.  Ya da bu değişimi yönlendireceğiz. Bu değişime yön vereceğiz. Bu bakımdan STK'ların bu değişimin dışında kalması düşünülemez. Rüzgarın önündeki yaprak gibi olamayız. O zaman en iyisi bu değişimi yönlendirmektir. Değişimi yönetmek STK'lara bağlıdır. Kendimizi, kuruluşlarımızı önemsediğimiz ve bu değişimi yönetebildiğimiz takdirde İnşallah değişim hayra vesile olacaktır."

Son olarak kürsüye gelen  toplantıların şeref misafiri Rasim Özdenören, "bir zamanlar hasta adam dedikleri Osmanlı'nın varisi Türkiye bugün genç, diri bir Türkiye haline gelmiştir" diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

"Çok badirelerden geçtik hâla da geçmekteyiz.  Türkiye kendi kavramlarını kaybetti, yeni kavramlar iktibas etti fakat her kavramı da içselleştiremedi. Bugün bir anayasa yapacaksak bu hiçbir kurumun vesayeti altında olmamalı. Yeni anayasamızı hukuka bağlı olarak hazırlamalıyız. Bütün yasaların demokrasiye aykırı hükümleri düzeltilmelidir. Valiler, Emniyet  Müdürleri, Milli Eğitim Müdürleri gibi halkla iç içe olan brokratlar seçimle göreve gelmelidir. MGK gibi kurumların halen yürürlükte bulunması gerekiyor mu, MGK'ya ihtiyaç var mı bu da ele alınmalı, ihtiyaç varsa bu kurumlar da  demokrasiye uygun hale getirilmelidir. Seçilmişler ile atanmışların eşit pozisyonda oturmaları, demokrasi homojenliğine aykırı bir pozisyondur. Anayasanın başında yer alan ve eleştirilemeyen maddelerin de konuşulması, tartışılması gerekir. Tevhidi tedrisat kanunu yeniden ele alınmalıdır. Türkiye'deki özel okullar gerçekte özel okul değildir. Bunlar devletin resmi eğitim politikasını özel şahıslar eliyle yürüten kurumlardır. Gerçek özel okul kendi tedrisatını kendisi yapar. Uzaktan kumanda ile hareket etmez. Ayrıca YÖK ve RTÜK gibi kurumlar da gözden geçirilmelidir."

Özdenören'e konuşmasının ardından Konya STK'ları adına hediyeleri İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi takdim etti. Toplantıların 1. Oturumu öğleden sonra "Medeniyet, inanç ve değer" başlığı altında Prof. Dr. Yasin Aktay'ın Oturum Başkanlığı'nda devam edecek.

Bu haber toplam 1559 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi