2013 yaz dönemi Kur'an kursları başladı. 24 Haziran'da başlayan kurslar, 23 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Kur'an kursları ile ilgili bilgi vermek için Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Uluırmak Nuraniye Kur'an Kursu'nda basın toplantısı düzenledi. Kur'an'ı Kerim'i okuyup, muhtevasını öğrenmeye çalışmanın her Müslüman için görev olduğunu söyleyen Özbuğday, Allah'ın Kur'an'ı Kerim'de, “Bu Kur'an, ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır” buyurduğunu belirtti. Peygamberimiz'in de Kur'an'ı Kerim'in öğrenilmesi ile ilgili olarak hadislerinin bulunduğunu söyleyen Özbuğday, Peygamberimiz'in Kur'an okuyan ve hükümlerini öğrenenlerin faziletine dikkat çektiğini ve “Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir” diye buyurduğunu dile getirdi.
101 BİN'DEN FAZLA ÖĞRENCİ BEKLENİYOR
Geçen yıl yaz Kur'an kurslarına Konya genelinde 101 bin 740 öğrencinin katılım gösterdiğini söyleyen Özbuğday, bu yıl ki rakamların kesinleşmemiş olması ile birlikte daha fazla öğrencinin katılım göstereceğini belkediklerini belirtti. Özbuğday, “2012 yılında yaz Kur'an kurslarımıza merkez ve taşra ilçelerde 50 bin 756 erkek öğrenci, 50 bin 984 bayan öğrenci olmak üzere toplamda 101 bin 740 öğrenci eğitim ve öğretim görmüştür. Yaz kurslarımızda toplam 4 bin 331 öğretici görev yaptı. 2 bin 363 camide, 11 mescitte, 494 Kur'an kursunda, 65 okul olmak üzere toplamda 2 bin 933 yerde eğitimler verildi. Bu yıl ki öğrenci sayımızın bu rakamdan daha fazla olmasını bekliyoruz” dedi.
KURSLARDA ENGELLİ BİREYLER UNUTULMADI
Bu yıl ki Kur'an kurslarının sloganının 'Gel bu yaz Kur'an'ı gönlüne yaz' olduğunu belirten Özbuğday, kurslarda engelli bireylerin de unutulmadığını söyledi. Engelliler için ayrı kursların açıldığını dile getiren Özbuğday, “Bu yıl Mediha Tahsin Alaylı Görme Engelliler İlkokulu'nda, görme engelli vatandaşlarımız için, Konevi İşitme Engelliler İlkokulu'nda işitme engelli vatandaşlarımız için, Hacıveyiszade Camii altında bedensel engelli vatandaşlarımız için kurslarımız düzenlenecek. Buradaki görme ve işitme engelli vatandaşlarımız isterlerse yatılı olarak da kalabilirler. Bu konudaki ayrıntılı bilgiler için de vatandaşlarımız ilçe müftülüklerimize başvurabilirler” diye konuştu. 2013 yaz dönemi Kur'an kurslarınn üç dönemde gerçekleştireleceğini belirten Özbuğday, birinci dönemin 24 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında, ikinci dönemin, 15 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında, üçüncü dönemin ise, 5 Ağustos-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını söyledi. Özbuğday, Kur'an kurslarına kayıtların dolmasına rağmen, kayıt için başvuru yapanların geri çevrilmeyeceğini, ilgili müftülükler tarafından bu tür başvuruların uygun olan kurslara yönlendirileceğini dile getirdi. Özbuğday, Uluırmak Nuraniye Kur'an Kursu'nun Konya'nın en büyük kursu olduğunu ve bu yıl orada 600 gündüzlü öğrencinin, 370'de yatılı öğrencinin öğrenim göreceğini belirtti.
KUR'AN TOPLUMLA BARIŞIK HALE GETİRİYOR
Her sene Kur'an kurslarının yaz döneminde düzenlendiğini belirten Özbuğday, bu kurslar ile gençlerin kendisiyle ve toplumla barışık olarak yetişmelerine katkı sağlandığını ifade etti. Özbuğday, “Eğitimin bir süreç olduğu göz önünde bulundurularak, her yaz tatili döneminde düzenlenen yaz Kur'an kurslarında, çocuklarımıza Kur'an'ı Kerimi okuma ve anlamını öğrenmenin yanında temel dini bilgiler, insani ve ahlaki erdemler, Peygamberimiz'in örnek hayatı öğretilmektedir.
Çocuklarımızın kendisiyle ve toplumla barışık olarak yetişmeleri, din konusunda doğru ve sağlıklı bilgi edinmeleri, din eğitimini yeterli düzeyde, zamanında ve doğru bir yöntem ve içerikle almalarını sağlıyoruz. Bu kurslarımız çocuklarımızın ilerde yanlış telkinlere maruz kalmamaları, manevi boşluğa düşmemeleri, dini kimliklerinin inşası ve özgüvenlerinin yüksek olması açısından da son derece önem arz etmektedir. Çünkü Kur'an öğretimi, din eğitiminin en temel unsurlarıdır” ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, geçen yıl yaz Kur'an kurslarına ilişkin değerlendirme raporu hazırladıklarını, katılımın 2 milyon 700 bine yakın olduğunu belirlediklerini söyledi.
Erbaş, 2012'de önceki yıllara göre katılımın 2 kat artış gösterdiğini belirterek, bunun en önemli sebebinin Kur’an kurslarına ilişkin yaş sınırının kaldırılması olduğunu dile getirdi. Ancak yine de katılım oranın istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Erbaş, “TÜİK’in verilerine göre illerimizde beklediğimiz talebenin, en fazla yüzde 34’ü gelmiş. Bazı illerde bu oran yüzde 10’a kadar düşüyor. Dolayısıyla bu sayıyı artırmamız lazım” dedi.
Cami bahçelerine düzenleme
Katılımın artırılabilmesi için camileri ve bahçelerini çocuklar için cazip hale getirmek gerektiğine dikkati çeken Erbaş, bununla ilgili görevlilere yönelik eğitim seminerleri düzenlediklerini, ayrıca belediyelerin desteğiyle cami bahçelerinin çocuk bahçesi haline getirilerek güzel bir ortam sağlanmasını arzu ettiklerini bildirdi.
Sportif faaliyetlere katılım artırılacak
Gençlik ve Spor Bakanlığıyla geçen yıl yapılan işbirliği protokolünün yenilendiğini dile getiren Erbaş, protokolle kurslara katılan öğrencilerin bakanlığın spor tesislerinden faydalanma imkanı sağlandığını belirtti.
Erbaş, geçen yıl yaklaşık 40 bin öğrencinin gençlik ppor il müdürlükleri vasıtasıyla sportif faaliyetlerden yararlandığını ifade ederek, bu sene bakanlık yetkilileriyle bu sayının artırılması yönünde ortak çalışma yaptıklarını aktardı.
Ücretsiz kitaplar
Kursların 24 Haziran Pazartesi günü başladığını, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'ndan tüm il ve ilçelerdeki görevlilere kursların daha verimli geçirilebilmesi konusunda yapılabileceklerine ilişkin 2 saat sürecek canlı yayın semineri gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Eğitim materyalleriyle ilgili de çalışma yaptıklarını, bu çerçevede, “Dinimi Öğreniyorum” adlı 3 kitaplık seriyle “Kur’an Elif Ba”sından 2,5 milyon bastırarak tüm illere gönderdiklerini dile getiren Erbaş, bu kitapların ücretsiz olarak pazartesi günü öğrencilere dağıtılacağını, ayrıca yeni hazırladıkları “Yaz Kur’an Kursları Etkinlik Kitabı”nın da Diyanet Vakfı kitabevlerinden temin edilebileceğini belirtti.
Okul öncesi çocuklara özel eğitim
Okul öncesi çocuklara yönelik çalışmalarının devam ettiğini anlatan Erbaş, geçen yıl 7 bine yakın çocuğun kurslara katıldığını bu sene bu sayıyı artırmak istediklerini söyledi. Erbaş, bunun için müftülüklerin milli eğitim müdürlükleriyle irtibat halinde çalışacağını, okul öncesi eğitim bölümlerinden mezun olmuş ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan öğretmenlerden de yararlanılacağını bildirdi.
Türkiye’de din eğitiminin ilk başladığı yerin yaz Kur’an kursları olduğunu anlatan Erbaş, ailelerden kurslara gönderdikleri çocukları kontrolsüz bırakmamalarını, hocalarıyla irtibat halinde olmalarını istedi. Öğreticilerin de özenli eğitim vermesi ve veli toplantıları yapması gerektiğine işaret eden Erbaş, “Bu kurslar çocuklarımız için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı mutlaka başarıya ve verime dönüştürmemiz gerekiyor. Yaz Kur’an kurslarımıza devam edemeyen bir çocuk, sonraki hayatında din eğitimi almak için başka bir fırsat bulamayabilir” diye konuştu.
Erbaş, yaz Kur'an kurslarının, 23 Ağustos'ta sona ereceğini sözlerine ekledi.