Bugün; 16 Nisan 2024, Salı
TÜMSİAD'ın Kosova ve Makedonya gezisi
Tarih : 2013.06.24  11:40:01
TÜMSİAD,ticaret ve yatırım imkanlarını incelemek üzere Kosova ve Makedonya'ya ticari gezi düzenledi.

 Ağırlıklı olarak inşaat, tekstil ve tarım sektörlerinden 25 işadamından oluşan TÜMSİAD heyeti,  16 bin üyesi olan  Kosova Ticaret Odası’nı  (OEK) ziyaret ederek, Başkan Safet Gërxhaliu ile bir araya geldi. Kosova’daki yatırım imkanları hakkında Türk işadamlarına bilgi veren Kosova Ticaret Odası Başkanı Safet Gërxhaliu, Kosova ve Türkiye’nin geleceğinin iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ile gerçekleşeceğini belirtti. ”Temiz bir geçmişimiz var, geleceğimiz neden daha iyi olmasın” ifadesini kullanan  Gërxhaliu, Kosova’nın yabancı yatırımcılar için geniş imkan ve önemli kolaylıklar sağladığının altını çizdi.

Görüşmede, Türkiye ile Kosova arasında ekonomik ilişkilerin daha ileriye taşınması, bu bağlamda, yatırım, ticaret ve üretim imkanlarının geliştirilmesi ele alındı.

Kosova’ya sağlık ve yapı-inşaat alanlarında yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Safet Gërxhaliu, bu alanlarda Türk işadamları ile birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Türkiye’nin ekonomik gelişmede örnek bir ülke konumunda olduğuna vurgu yapan Kosova Ticaret Odası Başkanı Safet Gërxhaliu,” Türkiye’nin tecrübelerinden mutlaka yararlanmalıyız” ifadelerini kullandı.

TÜMSİAD  Konya Şube Başkanı görüşmede yaptığı konuşmada, Türkiye’de son 10 yıl içinde önemli gelişmeler kaydettiğini  belirterek, dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi hedefinden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.  Türkiye ile Kosova  arasındaki ticari ilişkilerin artırılmasını ve geliştirilmesini hedeflediklerini kaydeden AKPINAR, bu aşamada Kosova’nın imkanlarını araştırdıklarını kaydetti.

Sağlık alanında 13-17 Haziran 2013 tarihleri arasında TÜMSİAD’ ın organizasyonunda gerçekleşen 1. Uluslararası Türkiye Sağlık Mezunları Kurultayı çerçevesinde Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Özerdemli “Türkiye son yıllarda sağlık alanında önemli aşamalar kaydetti. Yapmış olduğumuz bu organizasyon da bu çalışmaların sizlerle paylaşılması noktasında önem taşımaktadır dedi.

TÜMSİAD heyeti, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanlığı bünyesindeki  Yabancı Yatırımlar Departmanı İPAK’ta da temaslarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Priştine  Büyükelçisi Songül Ozan’ı da makamında ziyaret eden TÜMSİAD Heyeti’ Kosova şirketlerinin  temsilcileriyle ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

TÜMSİAD Konya Şubesi, iş olanaklarının geliştirilmesi ve yatırım fırsatlarının yerinde görülmesi amacıyla Makedonya-Kosova Ticari Gezisi kapsamında Makedonya-Türkiye Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Düzenlenen gezi kapsamında TÜMSİAD Heyeti, Üsküp ve Kosova şehirlerine ziyaretler gerçekleştirdi. Gezi kapsamında MATTO’ yu ziyaret eden TÜMSİAD Heyeti, ikili iş görüşmeleri ile iki ülke arasındaki yatırımlar, ihracat ve ithalat bağlantılarının sağlanması yönünde çalışmalar yaptı.

Gezi çerçevesinde öncelikle Makedonya-Üsküp’te incelemelerde bulunan heyet, Makedonya-Türkiye Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret bağlantılarının geliştirilmesi yönündeki çalışmalarını dile getirdiler. Makedonya- Türkiye Ticaret Odasında bir araya gelen TÜMSİAD Heyeti ve MATTO yetkilileri, TÜMSİAD’ ın çalışmaları hakkında TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Cemalettin Akpınar ve  Genel Sekreter V. Mustafa Oben ÖZERDEMLİ’ den bilgi aldı. Ziyaretten memnuniyetini dile getiren MATTO yetkilileri, Türk işadamlarının Makedonya’daki yatırım imkanlarını iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Makedonya’ da bu yıl 6-9 Kasım tarihleri arasında üçüncüsü düzenlenecek Makedonya Genel Ticaret Fuarı hakkında TÜMSİAD Heyeti’nin bilgilendiren MATTO yetkilileri, Türk iş adamlarını fuara katılmaya davet etti. Davetten duydukları memnuniyeti dile getiren TÜMSİAD Heyeti, MATTO yetkililerini 12-15 Eylül 2013 tarihlerinde yapılacak TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarı’na ve KOBİ Şurası’na davet etti. MATTO ziyaretinin ardından heyet Makedonya Ekonomi Odası’nda düzenlenen programa katıldı.

Makedonya Ekonomi Odası’nda düzenlenen programda Üsküp Ekonomi Odası Başkanı Goran Rafajlovski ve TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Cemalettin AKPINAR,  iki ülke arasındaki ticari bağların geliştirilmesi konularında değerlendirmelerde bulundu. Makedonya Yabancı Yatırım ve İhracatı Geliştirme Ajansı’nın sunumu ile katılımcılara bilgi aktarılan program, Türk firmalarının firma tanıtımları ile devam etti. Programdan sonra iki ülke iş adamları ikili iş görüşmelerinde bulundu.

TÜMSİAD Heyeti yapılan ikili iş görüşmeleri sonrası Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Halil Gürol Sökmensüer’i makamında ziyaret etti.

 

Bu haber toplam 4318 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
EKONOMİ

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi