Bugün; 11 Ekim 2026, Pazar
Bayramlar tatil günleri değildir
Tarih : 2013.08.07  12:49:49
Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, bayramların tatil günleri olmadığını ve bayramların bir gayesi olduğunu söyledi.

Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, bayramların tatil günleri olmadığını ve bayramların bir gayesi olduğuna dikkat çekerek, “Bayramı, bayram gibi yaşayalım. Karşılıklı ziyaretler yapalım. Bayramlar tatil günleri değildir” dedi.

Bayramların dayanışma ve kaynaşma günü olduğunu söyleyen Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, “Bilindiği gibi her dinin kendine has bayramları vardır. İslam'ın da iki dini bayramı vardır. Bu bayramları Hz. Peygamberimiz (SAV) ilan etmiş ve biz ümmetine hediye etmiştir. Hz. Peygamberimiz(SAV) Medine'ye hicret ettiğinde Medineliler'in senede iki defa eğlence düzenlediklerini gördü ve onlara 'bu nedir' diye sordu. Onlarda, 'bu bizim bayramımız bugünlerde biz eğlenceler düzenleriz' dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamberimiz (SAV) buyurdular ki, 'bu iki günün yerine Allah size hayırlı olan iki gün lutfetmiştir. Bunlardan bir tanesi Ramazan Bayramı diğeri de Kurban Bayramı' demiştir. O günden bu yana bu iki bayram kutlana gelmiştir. Ayrıca bu bayramlar Müslüman milletlerin de milli bayramı olmuştur. Her ülkede bu bayramlar kutlanmaktadır” dedi.

BAYRAMLARIN GAYESİ VARDIR

Dini bayramların bir gayesi olduğunu ifade eden Özbuğday, “Dini bayramların gayesi; toplumda kaynaşmayı sağlamak, birbirimizi hatırlamamızı sağlamak, kardeşlik ilişkilerinin, akrabalık ilişkilerinin, komşuluk ilişkilerinin pekişmesine vesile olmaktır. Bayramların gayesi budur. Tabii günümüzde hayatın hızlı akışı içinde gerek akrabalar, gerek dostlar, gerek komşular olarak birbirimizi ihmal ediyor, ziyaret edemiyoruz. Bayramlar görüşmemiz için bir vesile olmalı” diye konuştu.

BAYRAMLAR TATİL GÜNLERİ DEĞİLDİR

Bayramların tatil günü olmadığını vurgulayan Özbuğday, “Bayramlar bayram gibi kutlanmalı ve geçirilmelidir. Tabii tatil ve dinlenmeye de ihtiyacımız olabilir ama bunu dini bayram günlerinde değil başka zamanlarda yapalım. Bayramları bayram gibi yaşayalım. Başta anne- babamızı ve diğer büyüklerimizi ziyaret edelim, akrabalarımızı ziyaret edelim hal ve hatırlarını soralım, komşularımızı ziyaret edelim ve bayramlaşalım. Bunların yanı sıra mezarlıkları da ziyaret edelim geçmişlerimizi hatırlayalım ve onlara dua edelim. Çevremizdeki hastaları ziyaret edelim, onların gönlünü alalım, onlara şifa dileyelim. Dini bayramları böyle geçirelim. Karşılıklı ziyaretler ile bayramlarda gönül alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIMIZA İYİ ÖRNEK OLALIM

Bayramdaki dini ve örfi geleneklerin yaşatılarak çocuklara iyi örnek olunması gerektiğini ifade eden Özbuğday, “Bayramlarda yetiştirmekte olduğumuz çocuklara da güzel bir örnek teşkil edelim. Hiç olmazsa çocuklar bayramın bir gayesi olduğunu öğrensinler. Bayramın ziyaretleşmek olduğunu çocuklar da öğrensin” dedi.

BAYRAM İNŞALLAH KURTULUŞA VESİLE OLUR

Özbuğday, tüm İslam aleminin bayramını da tebrik ederek, “Milletimiz ve tüm İslam alemi hakkında hayırlara vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. Mübarek Ramazan Bayramı'nın İslam coğrafyasında acı ve ızdırap içinde olan Müslüman kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını da Allah'tan niyaz ediyorum” dedi.

Bu haber toplam 1208 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
GÜNCEL

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi