Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Ulu Hatunların izleri silinmesin
Tarih : 2014.08.18  19:45:27
TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Yazar Nezahat Bekleyiciler, Konya'nın hayırsever, ilim ve irfan sahibi alimlerin yanı sıra ulu hatunlara da ev sahipliği yaptığını söyledi.

TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Yazar Nezahat Bekleyiciler, Konya'nın hayırsever, ilim ve irfan sahibi alimlerin yanı sıra ulu hatunlara da ev sahipliği yaptığını belirterek, "Yetkilerden ricamız, tarihi vesika hükmündeki mezar ve türbeleri restore etmeleridir. Yoksa tarihi zenginliklerimizin bir bölümü kaybolup gider" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin 2014 Kültürel Etkinlikleri, Yazar Nezahat Bekleyiciler'in Yolu Konya'dan Geçen Ulu Hatunlar konferansıyla devam etti. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayrı Erten, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Büyükşehir Belediyesi Müze ve Kütüphaneler Müdürü Hasan Yaşar, çok sayıda akademisyen, yazar, kültür adamı ve öğrenci katıldı. Konferansına, programla aynı ismi taşıyan kitabının hikayesini anlatarak başlayan Nezahat Bekleyiciler, konu 'hatunlar' olduğu için araştırma safhasının da oldukça meşakkatli geçtiğini belirtti. Erkekler üzerine pek çok araştırma ve kayıt olduğu halde kadınlar üzerine yapılan çalışmaların sınırlı olduğunu belirten Bekleyiciler, "Bizim çalışmamız bu yönüyle bir ilk oldu. Hatta kitabımızdaki pek çok isim, daha sonra hazırlanan Konya Ansiklopedisi için de kaynak teşkil etti" dedi.

MÜMİNE HATUN ÇOK ÖNEMLİDİR

Türk tarihi incelendiğinde, Türk kadınının devamlı olarak yönetime ortak olduğunu ve kocasının yanında yer aldığını belirten Bekleyiciler, İslami dönemde bilhassa Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı devirlerinde kadının rolünün had safhada olduğuna dikkat çekerek "Ben Yolu Konya'dan Geçen Ulu Hatunlar'ın başında Mevlana'nın annesi Mümine Hatun'u görüyorum. O hem Sultanü'l-Ûlema Bahaeddin Veled'in eşi olma şerefine erişmiş, hem de Mevlana'nın annesi  olma bahtiyarlığını yaşamıştır" diye kaydetti.

TARİHİMİZİN GÜZEL ANLARI KAYBOLMASIN

Pek çoğunu eserinde zikrettiği ulu hatunlara ait mezar, sanduka ya da türbelerin içler acısı durumda olduğunu tespit ettiğini de vurgulayan Bekleyeciler, yetkililerden konuya el uzatmalarını istedi. Konya'da bir mahalleye de isim olan ve zamanın Rabiası olarak nitelendirilen Fahrün-nisa Hatunun çok büyük hayır sahibi olduğunu anlatan Bekleyiciler, "Şimdi onun türbesi bakımsız bir haldedir. Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlemiş olduğu bu programlar vesilesi ile ifade etmek istiyorum: Lütfen buralara sahip çıkılsın. Tarihimizin güzel anıları yok olmasın. Yetkilerden ricamız, tarihi vesika hükmündeki mezar ve türbeleri restore etmeleridir. Yoksa tarihi zenginliklerimizin bir bölümü kaybolup gider" şeklinde konuştu. Programın sonunda seyircilerden gelen soruları cevaplandıran Bekleyiciler'e, TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesi'ni programın da düzenleyicisi olan Yazar Melahat Ürkmez takdim etti. Ürkmez, TYB'ye tertiplediği faydalı çalışmalardan dolayı teşekkür ederken, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu da, kültürel faaliyetlerin her zaman içinde ve destekleyicisi olacaklarını vurguladı.

 

Bu haber toplam 795 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi