Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Uğurlu: “Emiroğlu, yardımsever bir insandı”
Tarih : 2014.09.18  17:26:35
Konya’nın yetiştirdiği ilim, kültür ve sanat adamı Mehmet Emiroğlu, vefatının 10. yıldönümünde Konya Aydınlar Ocağı’nda yâd edildi.

Konuşmacı Uğurlu, “Emiroğlu, çok yardımsever  bir insan olarak  gönüllerde taht kurdu” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, Konya’nın yetiştirdiği ilim, kültür ve sanat adamı Mehmet Emiroğlu, vefatının 10. yıldönümünde yâd edildi.

Konya Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda, kalabalık bir dinleyici topluluğunun katıldığı anma programına konuşmacı olarak katılan Eski Karaman Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu, 1918 yılında Konya’nın Botsa köyünde doğan Mehmet Emiroğlu’nun babasının, Emiroğulları’ndan Seyit Efendi, annesinin Emine Hanım olduğunu belirterek aynı köyden Hanife Hanım’la evlendikten sonra ticarey yapmak üzere Konya’ya geldiğini, memurluk hayatından sonra uzun seneler Konya Noter Odası’nın genel sekreterliğini deruhte ettiğini söyledi.

Emiroğlu’nun üçü kız, biri oğlan güzel insanlardan oluşan bir ailesi olduğunu ifade eden Dr. Kâmil Uğurlu, “Evleri sabahın erken saatlerinde kapısını çalan misafirlere açık olur, kapıdan adımınızı attığın andan itibaren o ev sizi hâne halkıyla birlikte huzur deryâsına kabul ederlerdi. Sohbetleri alışılmışın dışında etkili olurdu. Bunu müşahade edenler elini öpmek ve kendisine teşekkürlerini değişik şekilde göstermek isteyenlere de ‘ben bir Ulu Kapı’dan bunları alıyorum’ derdi” diye konuştu.

Onun iki kitabından biri olan Geçmişin Penceresi’nden de yer alan hikâyeleri dinleyicilerle paylaşarak Emiroğlu’nun nasıl bir şahsiyete sahip insan olduğuna dair açıklamalar da yapan yazar Uğurlu, Şeyh Sâdî Şirazî’den borcundan dolayı hapishaneye giren ve yazdığı bir mektubun o şehrin taınan eşrafından merhametli bir tacirin eline ulaşmasıyla birlikte onun borçlarına kefil olması karşısında bu sefer, borçlarının büyük bir kısmını ödeyememesinden dolayı kendisinin hapishaneye düşmesi hikâyesini anlatarak şunları dile getirdi:

“Emiroğlu, evinin tapusunu devamlı kefil olarak verirdi. Düştüğü darlık ve zorluklarda Yüce Mevlâ, ona öyle bir yol ve kurtarıcı gönderirdi ki şaşırıp kalırdınız. O, veren el olmanın erdemlerin en büyüğü olduğunu bilirdi. Yardımsever bir insandı. Araba çağırır ve onn arkasına dünyalık ne varsa doldurur ve akşam karanlığında tesbit ettiği güzergâh boyunda bulunan evlerin kapısını çalar ve hanımıyla birlikte bırakır giderdi.”

Mehmet Emiroğlu’nun oğlu Seyid Emiroğlu da, bu anma toplantısı düzenleyen Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’ye ince düşüncesinden dolayı teşekkür etti.

MEHMET EMİROĞLU KİMDİR?

Mehmet Emiroğlu, 1918 yılında Konya'nın Botsa köyünde doğdu. Babası Emiroğulları'ndan Seyit Efendi, annesi köyün birkaç okumuş kadınından biri olan Emine Hanımdır. O'nun yetişmesinde ailesinin çok büyük tesiri oldu. Aynı köyden, kendi gibi, gönül kapısı açık Hanife Hanım'la evlendikten sonra ticaretle uğraşmak üzere Konya'ya geldi ama kendisini Belediye'de devlet memuru olarak buldu. Müteakiben, Maliye'de ve Veteriner Müdürlüğü'nde çalıştı. Buradan emekli olduktan sonra 23 yıl Konya Noter Odası'nın genel sekreterliğini yürüttü. O, bütün bu görevleri sırasında, ve hayatı boyunca insanın; diğer insanlara, içinde bulunduğu cemiyete, milletine hizmet için dünyaya gönderildiğinin şuûrunda olarak, fî sebilillah yaşadı.

07 Eylül 2004 tarihinde de Hakk’a yürüdü.

Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi