Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
“İnsanlık ve uygarlık tarihi yeniden yazılmalı”
Tarih : 2014.10.30  19:27:41
Aydınlar Ocağı’nda “Turfan Karız Cenneti ve Kutsal Su Zemzem”i anlatan belgeselci ve yazar Dursun Özden, “Günümüzden 13 bin yıl önce dünyanın en eski su medeniyetinin Anadolu’da ve Konya’da olduğunu ispatladık. Bu yüzden insanlık ve uygarlık tarihi yeniden yazılmalıdır” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde, “Turfan Karız Cenneti ve Kutsal Su Zemzem” dile geldi.

Konuşmacı gazeteci-yazar, belgeselci ve gezgin Dursun Özden,  Doğu Türkistan’da Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerinin, Taklamakan Çölünü bundan 6 bin yıl önce yerin 120 metre derinliğine inerek Turfan olarak adlandırılan bu bölgede karız sistemiyle su bularak Çin Seddi uzunluğunda 5.100 km. uzunluğunda bir mühendislik ve uygarlık harikası yer altı su yollarını yaptıklarını söyledi.

Hayvan bağırsağından örnekleme metoduyla bu suyun kodunu hesaplayarak havuzlar inşa ettiklerini ifade eden Dursun Özden, buharlaşmayı önlemek için bu havuzların kenarlarına kavak ve dut ağaçları eken Uygur Türkleri’nin Turfan Karız Cenneti’yle ilgili şunları dile getirdi. “Haftada bir bu karızcılar toplanıyorlardı. Suyu kirleten olursa cezalandırıyorlardı. En büyük ceza ise suyu kirleteni konuşmasına izin vermemekti. Ayrıca bu toplantılarda semaha benzer Karızcı Dansı yapıyorlardı. Unesco’nun yaptığı Su Formları’nda söz alan konuşmacılar, dünyanın en eski Su Medeniyetinin kendi ülke topraklarında olduğunu söylüyorlardı. En sonunda ben söz alıyor ve Dünya’nın en eski Su Medeniyetinin 13 bin yıl önce Anadolu’da olduğunu çektiğim belgeselle kanıtlıyordum. Turfan karızları bir mühendislik ve uygarlık harikası. Bu sebeple Türklerin tarihi başta olmak üzere insanlık ve uygarlık tarihi yeniden yazılması gerekir.”

“Uygur Karızlarına Yolculuk” kitabını yazmak üzere 2004 yılında Turfan bölgesine,; “Uygur Karızları” belgeselini çekmek üzere de 2009’da yeniden aynı bölgeye geldiğini belirten gezgin belgeselci Özden, “‘Turfan Karızları, Anadolu Kerizleri ve Dünyanın Kanatları’ kitabı ve belgesel filmiyle; Asya ve insanlık tarihinin yeniden yazılmasına ve ‘bir uygarlık ve mühendislik harikası olan karızlar’ın keşfedilmesi, kurtarılması, tanıtılması ve yaşatılması yanı sıra; kolektif bir kamu iradesi olan tarihi yeraltı su kanalları sistemi karızların stratejik önemini vurgulamak ve su kullanım bilincini anımsatmak için, önemli bir hizmet yaptığımın bilincinde ve sorumluluğundayım. Su gibi aziz olun!” diye konuştu.

KUTSAL SU ZEMZEM

Konuşmadan sonra “Turfan karız Cenneti” adlı belgesel izlendi. Belgeselin ardından tekrar söz alan araştırmacı yazar Özden, “Mekke Su Yolları” ve “Kutsal Su Zemzem” belgesellerini 5 sefer umre yaparak illegal yollarla çekmek zorunda kaldığı belirterek dinleyicilere kısa bilgiler verdi.

Mekke şehrine su taşıyan iki ayrı su kanalları sistemi bulunduğunu ve Hz. İbrahim, Hz. Hacer ve İsmail’le başlayan zemzemin öyküsünü özetledikten sonra “Zemzem azaldığı zaman Harun Reşid’in eşi Zübeyde Hatun, 40 km. uzunluğunda Mekke’ye karız sistemiyle bir su kanalı yaptırmıştır. Yine zemzemin azaldığı 1560 yılında ise, 400 yıl Osmanlı’nın hâkimiyetinde kalan Hicaz bölgesindeki kutsal topraklara suyu Kanuni’nin eşi Hürrem Sultan, kızı Mihrimah Sultan adına Arafat’tan Mekke’ye kadar 24 km. uzunluğunda karız sistemi ve su kemerleriyle su yolu yaptırılmıştır” dedi. Kutsal topraklarda Mihrimah Sultan adına yaptırılan suyolunun mimarının Mimar Sinan olduğunu kaydeden Özden, “Eğer Hac veya umreye giderseniz Arafat’ın arkasındaki o Mihrimah Sultan Suyolu ile o kemerlere bir bakın. Taş işçiliğinin bu kadar ustaca, bu kadar sanatkârca ve o kadar estetik özelliği olduğunu orada görürsünüz. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızına âşık olan Mimarcıbaşı sanki Mihrimah Sultan’ı oraya işlemiş gibidir” şeklinde konuştu. Nadir Eserler Müzesi’nde bir haritanın gözüne çarptığını ve belgeselde o haritanın kendilerine kılavuzluk yaptığını kaydeden Özden, şunları ifade etti. “O müzede 1901 yılında II. Abdülhamid tarafından yaptırılan 1/4 bin ölçekli ve renkli Mekke Suyolları Haritasını buldum. Dünyanın en tuzlu denizi olan Kızıldeniz’in suyunu II. Abdülhamid, o dönemde büyük bir arıtma tesisi yaptırarak 80 km. uzunluğundaki bir mesafede olan Mekke’ye götürerek Mekkelilerin içme suyu gereksinimini karşılıyorlar. Bu, o zamanın teknolojisine göre çok önemli bir şey. Abdülhamid o dönemde başka bir şey yapıyor. Dünyanın her tarafından Hacca giden insanların güvenliğini karşılayan Sürre Alayları, Kızıldeniz’den Mekke’ye kadar uzanan 80 km’lik yer altı su kanalları sisteminin de güvenliğini sağlıyor.”

ZEMZEM SUYU VE MUCİZESİ

Kutsal Su Zemzem belgeselini çektikten sonra zemzemi Müslüman olmayanlara anlatmak için Japonya-Tokyo’ya gittiğini ve Japon bilim adamı Dr. Masura’nın, suyun mikroskop ortamında değişik seslere göre nasıl kristal şekillere büründüğüyle ilgili deneyler yaptığını hatırlatarak “Masura’ya zemzem suyunu verdim ve bu zemzemin nasıl bir şekle büründüğüyle ilgili olarak çekimini de yaptım. Çan sesinde zemzem suyunun kristali karardı. Ezan sesinde kristal netleşti ve kristalin ortasında Kâbe’ye benzer bir şekil oluştu. Ayrıca Almanya’ya gittim. Bir üniversitedeki profesöre gittim. Alman bilim adamı Dr. Knut, 1 litreye yakın zemzem suyunu Ren nehrinden getirilen bir kova suya döktü, ve o su zemzem oldu. Zemzem suyunun mayalama özelliği olduğunu ve şehir şebekesi suyu ile bir başka suyun katılması durumunda değişmediğini, değiştirme özelliğinin bulunduğunu yazdı ve üniversiteye de o yazısını onaylattırdı. Ben de zemzemin 60’a yakın bazı hastalıklara da şifa olabileceğini dillendirdim” dedi.

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının ardından yazar Dursun Özden, “Turfan Karız Cenneti” adlı kitabını imzaladı. Toplantıya çok sayıda bürokrat, akademisyen, gazeteci ve yazarlar dinleyici olarak katıldı. Bunlar arasında eski Karaman Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu, eski Konya Milletvekili Musa Erarıcı, Mevka Genel Sekreteri Ahmet Akman ile Konya Aydınlar Ocağı yönetim kurulu üyeleri de vardı.

Bu haber toplam 914 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi