Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Konya’da Medeniyet, Şehir ve Üniversite Konuşuluyor
Tarih : 2014.11.14  06:36:30
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Medeniyet Okulu Projesi kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşların katkıları ile düzenlediği “Uluslararası Konya Sempozyumu” başladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Medeniyet Okulu Projesi kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşların katkıları ile düzenlediği “Uluslararası Konya Sempozyumu” başladı. Türkiye’den ve 6 ülkeden 85 bilim insanının sunum yapacağı sempozyumun açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hizmetlerde şehrin ruhunun, kimliğinin ortaya çıkarılmasını öncelikli düşünen bir bakışla hareket ettiklerini söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, şehirleri medeniyete dönüştürmenin önemine dikkat çekerken Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Konya’nın şehir sıfatını en çok hak eden şehirlerden biri olduğunu söyledi.
    
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Medeniyet Okulu Projesi kapsamında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi’nin katkıları ile düzenlediği “Uluslararası Konya Sempozyumu” başladı.

Dedeman Otel’de “Medeniyet, Şehir ve Üniversite” başlıkları altında 15 Kasım’a kadar devam edecek konferansın açılışında konuşan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, program hakkında bilgi verdi.

Üniversiteler adına konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya’nın Selçuklu döneminde bağrında bulundurduğu medreseleriyle, daha sonraki süreçlerde de yükseköğretim kurumlarıyla medeni bir şehir olma yönünde elinden gelen çabayı sarf ettiğini belirterek, bu sorumluluğu gelecek kuşaklara aktarabilmek için çalıştıklarını söyledi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, dünyada pek az şehrin Konya kadar kadim ve köklü bir medeniyete sahip olduğunu belirterek, Selçuklu’ya başkentlik yapmış olan Konya’nın bugün de aynı önemini sürdürdüğünü ifade etti.

ŞEHİR TARİHİ MEDENİYET TARİHİDİR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Medeniyet Okulu programları kapsamında düzenlenen sempozyuma katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Yaptıkları çalışmalarda fiziki hizmetlerin yanında şehri bir bütün olarak alan, şehrin ruhunun, kimliğinin ortaya çıkarılmasını da öncelikli düşünen bir bakışla hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Akyürek, sempozyumun farklı bakış açıları oluşturacağını düşündüğünü kaydetti.

Konuşmasında şehir tarihinin medeniyet tarihi olduğunu belirten Başkan Akyürek, “Medeniyet tarihi belki de ilk insanla birlikte başlamıştır. Şehir medeniyet ilişkisi çok güçlü bir ilişkidir. Şöyle seslendirilebilir; her medeniyet belki bir şehirden doğar. Şehir kavramının içinde sadece fiziki manalar yoktur; aynı zamanda ruh vardır, tarih vardır, o tarihten elde edilen tecrübeler vardır. Bu nedenle şehir ve medeniyet ilişkisinin birlikte değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Konuşmasında Konya’nın şehir kültürü, birikimi, tarihi geçmişine dikkat çeken Başkan Akyürek, Konya’nın aynı zamanda üniversite şehri olduğunu, merkezde yaşayan nüfusun 3’te birinin öğrencilerden oluştuğunu vurguladı. Başkan Akyürek, üniversitelerin şehrin kalkınmasına, kültürüne, belediyelerin şehircilik yaklaşımına ciddi katkıları olduğunu dile getirdi.

ÖNEMLİ OLAN ŞEHİRLERE MEDENİYETE DÖNÜŞTÜREBİLMEK

Programa katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay da, şehir ve medeniyet konusuna özel olarak yoğunlaşmış biri olarak sempozyumun Konya’da yapılmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Bir yeri şehir yapan, ona kimlik veren belli bir kültür ve davranış olduğunu belirten Aktay, “Şehir biraz hukuk, insan hakkı, komşuluk hakkı, kul hakkı demektir. Onun için biz üzerimizde bunun borcunu taşıyoruz. Çevremizdeki bütün insanlara karşı, özellikle ihtiyaç sahiplerine karşı bir borçluluk hissi içinde olmalıyız” diye konuştu.

Şehirlerin sadece yüksek binalardan oluşmadığını, önemli olanın şehirleri medeniyete dönüştürmek olduğunu kaydeden Aktay, Türkiye’de son 20 yıldır şehircilik alanında ciddi bir uyanış olduğunu vurguladı. Bunu gecikmiş rönesans olarak isimlendiren Aktay, bunun önemli bir kısmının üniversitelerle bağlantılı olduğunu, üniversitelerin bütün şehirlere yayılmasının, şehirlere üniversite elinin değmesinin önemli olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun ise, Konya’nın şehir sıfatını en çok hak eden şehirlerden biri olduğunu belirterek, sempozyumun Konya’da yapılmasının önemine dikkat çekti. Şehirlerin nasıl bozulduğunun örneklerinin çok kolay bulunduğunu kaydeden Dursun, insanların köklerinden uzaklaştırılmak istendiğini, bu nedenle bakanlık olarak “Şehir ve İnsan” başlıklı yeni bir proje başlattıklarını ifade etti.

Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, KOP Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi ile akademisyenlerin de katıldığı programda konuşmaların ardından sempozyumun açılış paneline geçildi.

15 Kasım tarihine kadar “Medeniyet, Şehir ve Üniversite” başlığının ele alınacağı Uluslararası Konya Sempozyumu’nda Türkiye’den ve 6 ülkeden 85 bilim insanı sunum yapacak.

Bu haber toplam 990 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi