Bugün; 25 Nisan 2024, Perşembe
Aydınlar Ocağı'ndan Derviş Hasan'a vefa
Tarih : 2015.04.08  14:20:17
Konya’nın fihristi olan Hafız-ı Kütüb Hasan Yüğrük, Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen vefa toplantısında, 75’inci yaşına ulaşmanın mutluluğunu teşekkürle taltif edilerek yaşadı.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, 51. Kütüphaneler Haftası münasebetiyle Hafız-ı Kütüb Hasan Yüğrük’ün hem 75’inci yaşı kutlandı hem de hayatı ve Konya’ya yaptığı kültür hizmetleri dile getirildi.

Konuşmacı gazeteci-yazar Seyit Küçükbezirci, “Derviş Hasan” olarak andığı kütüphaneci Hasan Yüğrük’ün özelliklerini; “Yapıcı, dost canlısı, dürüst, yardımsever, cömert, Konya ve kitap sevdalısı, gönül adamı ve Konya’nın birinci derecede görgü tanıklarından” şeklinde sayarak “Derviş Hasan, Konya’nın önemli fihristlerinden birisi” dedi.

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Konya Kütüphaneciliğinin Hâfız-ı Kütübü Hasan Yüğrük” adlı Vefâ Toplantısı’nda, duygulu anlar yaşandı. Konuşmasına “Konya Aydınlar Ocağı, daha önce bana gösterdiği vefâ hasletini bu sefer “Konya’ya Vefâ”da örnek gösterilebilecek, Konya Kütüphaneciliğinin Hâfız-ı Kütübü Hasan Yüğrük için “kadir kıymet bilirlik” hassasiyetini gösteriyor. Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve ocağın bütün üyelerini tek tek kutlarım” şeklinde başlayan gazeteci-yazar Seyit Küçükbezirci, “Konya’nın bilim, sanat, kültür adamları arasında “bizim kadîm sülâle, bizim kadîm hısımlar arasında Hasan Yüğrük adı ‘Derviş Hasan’dır” dedi. Derviş Hasan’ın ömrü boyunca namerde değil, merde dahi muhtaç almadığını ifade eden Konya’nın basın duayenlerinden Küçükbezirci, Hasan Yüğrük’ün Gülpınarlı’dan, Konyalı’dan, Şehabettin Uzluk’tan, Namık Ayas’tan, Celâlettin Kişmir’den, Feyzi Halıcı’dan, Arif Bilge’den Erol Güngör’e kadar aydınlarımızı yakından bilen bir aydın insan olduğunu belirtti. “Konya’nın son yetmiş yılının kişileri; hatta kaşık tutanları bile, rengi, kokusu, tadı bile Hasan Yüğrük’ten sorulabilir” diyen Küçükbezirci, sözlerine şu cümlelerle son verdi:

“Konya’nın dev hocalarının hepsini tanıdı, dostluğunu kazandı. Hasan Değer’den Şeref Kişmir’e, Nail Gökbudak’tan Hüseyin Köroğlu’na, Ömer Mesci’den Erdoğam Münis’e kadar hepsine hürmette kusur etmedi.

Derviş Hasan Konya’nın hayırlı evlatlarından biri, şehrin de helâlleşmesi gereken evlâdlarından biri. Şehrin sayılı hafızalarından biri. Hasan Yüğrük Konya’nın önemli fihristlerinden birisi. 75. Yaşın hayırlı olsun sevgili kardeşim. Eminin ihlâslı çalışmalarını balık bilmezse, Hâlık bilecek.”

GENÇLİĞİMİ HİÇ YAŞAYAMADIM

Bu konuşmalar üzerine söz alan Konya’nın Hâfız-ı Kütübü Hasan Yüğrük, çocukluğunu ve gençliğini hiç yaşayamadığını ifade ederken duygulu anların yaşanmasına vesile olarak gözlerinden akan damlaları silerken Osmanlıca’yı, ikinci sınıfta iken öğrendiğini ve gençliğini; Şehabettin Uzluk, M. Ali Apalı ile diğer hocaların yanında geçirdiğini söyledi. Yüğrük, okurken kalem ve silgi alacak kadar parası olmadığını da belirterek Erdoğan adlı zengin arkadaşının kendisine kalem ve silgiyi, yarı yarıya paylaşarak verdiğini ve bu şekilde zor şartlarda okuduğunu dile getirdi. 

ASLIM VAKIF TOPRAĞI

Yazma eserler ile vesikalara çok meraklı olduğunu ve kütüphanelerde görev yaparken bunların asıllarını, “adının hırsızlığa çıkmaması” için almadığını ve fotokopilerini aldığını belirten Yüğrük, Aslım çöplüğünün bulunduğu yerin Celâliye Vakfı’na ait olduğunu açıkladı.

Sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Hasan Yüğrük’ü, 75. Yaşgünü ve Konya kültürüne yaptığı hizmetlerinden dolayı “Konya’nın Hâfız-ı Kütübü” unvanıyla birlikte camdan yapılma teşekkür onuruyla taltif etti. Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, yazar Seyit Küçükbezirci de vefa günü anısına kitap ve fotoğraflar hediye ettiler. Hasan Yüğrük de, Dr. Mustafa Güçlü, Tefsir Uzmanı Muammer Koşdaş ve yazar Seyit Küçükbezirci’ye, kendisine daha önce armağan edilen kıymetli kitaplar hediye etti.

Vefâ Toplantısına Koyunoğlu Müzesi ve Kütüphanesi Müdürü Hasan Yaşar, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, gazeteciler, yazarlar ve dinleyiciler katıldı.

Bu haber toplam 840 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi