Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Alpkan, talebe hastası ve fazilet abidesi bir insandı
Tarih : 2015.07.02  11:51:28
Konya Aydınlar Ocağı’nda, Davutoğlu’nun arkadaşı Taşkent’li Mehmet Emin Alpkan anıldı. Mehmet Özgüzar, dâva adamı Alpkan için “O talebe hastası, ahlâk ile fazilet âbidesi bir insandı” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, 1917 Taşkent (Pirlerkondu) doğumlu olan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun babasının en yakın arkadaşları arasında bulunan dâvâ adamı Mehmet Emin Alpkan’ın hayatı anlatıldı.

Konuşmacı Mehmet Davutoğlu’nun arkadaşı Mehmet Özgüzar, vatansever ve milliyetperver dâva adamı Mehmet Emin Alpkan’ı, “Taşkent Vakfı’nı kuran ve Mehmet Davutoğlu’yla birlikte talebelere hizmet eden insan ve talebe hastası bir adamdı. Davutoğlu’yla birlikte Milli Türk Talebe Cemiyeti’nin hapse düşen gençlere maddi ve manevi yardımlarını hiç esirgemediler Mustafa Nurullahoğlu dayısı idi. Babamla birlikte devamlı Kapu Camii’ne giderlerdi. O iyi bir milliyetçi hocaydı. Azametli bir adamdı. Memlekete çok hizmetleri olan delikanlı birisiydi. Ahlâk ve fazilet âbidesi olan bu insanla Taşkentliler iftihar etmelidir” şeklinde anlattı.

Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı yazar Mustafa Sinan Ümit de, M. Emin Alpkan’ın hayatından kesitler sunarak “Ailesi Horasan taraflarından gelip Anadolu’ya yerleşen Avşar boyuna bağlı bir obaya mensuptur. Babası Alpkanlar'dan Koca Mehmetoğlu âma Lâtif Hoca, annesi Hacı Velilerden Zeliha Hanım’dır. 1917 yılında Konya’nın Taşkent (Pirlerkondu) kasabasında doğdu. Küçük yaşta babasını kaybettiği için herhangi bir tahsil göremedi ve bir mesleğe giremedi. Annesi onun millete ve vatana faydalı bir insan olması için çırpındı. Onun için bir mektubunda şöyle dua ediyordu: “Seni okutamadım, bir sanata da veremedim. Gözü kör olsun yokluğun… Hep dualar ediyorum yavrum, okumadan âlim yazmadan kâtipler olasın. Yâr yüzü dostlarınla dola, düşmanların dizleri kötürüm gözleri kör ola. Kadir Mevlam yedi iklim dört köşeye hak yolunda hizmetler etmek nasip ve müyesser eyleye.”

 

CUMA’YA GİTTİĞİ İÇİN İŞTEN ATILDI

Mehmet Emin Alpkan, 1930’larda kitapçılığa başladı. 1938’e kadar İzmir’de kaldı. Daha sonra İstanbul’a giderek Deniz Yollarının Havuzlar Fabrikası’na girdi. 1945’te Cuma namazına gittiği için işten çıkarıldı. Bunun üzerine o da Beşiktaş Yıldız’da bakkal dükkânı açarak hayatını kazanmaya çalıştı. 1951 yılında zarar ettiği için bakkallığı bıraktı. Bu arada Düşünen Adam adlı bir dergide idare müdürlüğünde bulundu. Daha sonra da matbaacılığa geçti. Sabah Gazetesi’nin kuruluşunda önderlik yaptı. İş adamı ve arkadaşı Mehmet Yurttutmuş’un ısrarıyla Bizim Anadolu Gazetesi’ni kurarak imtiyaz sahipliğini yüklendi. Gazetenin yayın hayatına son vermesi üzerine Türkiye Gazetesinde vazife yaptı. Müşavir olarak vazife yaptığı sırada hastalandı. 29 Haziran 1990 tarihinde İstanbul’da vefat ederek Ortaköy Mezarlığı’na defnedildi.”

Sıkıntılı ve imkânsızlıklar içinde bir hayat süren Mehmet Emin Alpkan’ın konuştuğu siyasi liderler arasında Necmeddin Erbakan, Alpaslan Türkeş, Süleyman Demirel’in geldiğini ve paşalarla arkadaşlık kurduğunu hatırlatan Sinan Ümit, İsmail Hamid Danişmend, Nureddin Topçu, Atsız ve İsmet Tümtürk ile birlikte toplantılar tertip ederek gönül verdiği milliyetçilik davasının yılmaz savunuculuğunu yaptığını, bakkal dükkânını ise ahlâk ve fazilet okulu haline getirdiğini kaydetti. Ümit, 1974’de Taşkent Kitabı’nı yazan M. Emin Alpkan’ın bir hatırasını da dinleyicilerle şöyle paylaştı: “Mehmet Emin Alpkan, evinden kitapları bir çuvala doldurularak 1960 ihtilalinde askerler tarafından bir ceepe bindirilerek kışlaya götürülüyor. Daha önceden arkadaş olduğu kışla komutanı Korgeneral Fahri Güventürk ile karşı karşıya geldiklerinde, “Ne hayırdır Mehmet Bey, burada ne işiniz var”  deyince; askerler beni aldılar buraya getirdiler, cevabına karşılık Güventürk’ün “Beyefendiyi aldığınız yere tekrar bırakın” diyerek kışla kapısından geriye yolluyor”.

“Taşkent Vakfı’nı Mehmet Davutoğlu, Mehmet Yurttutmuş, Ali Kadıoğlu ve Hüseyin Babalık ile birlikte kurdular. Vefatına kadar vakfın başkanlığını yaptı. 1979’da binasını vakfın yaptığı imam hatip lisesinin açılışı için dönemin Başbakanı Süleyman Demirel onu kırmayıp Taşkent’e gelmişti. Vakfın şu andaki başkanlığını ise Mustafa Davutoğlu üstlenmiş” diyen M. Sinan Ümit, münevver ve dâva adamı olan ahlâk ve fazilet timsali Mehmet Emin Alpkan’ın ruhuna gönderilen Fatihalar’la sohbete son verdi.

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de, bir dahaki seneki Anma Toplantısına Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nu da davet edeceklerini söyledi. (Haber Merkezi)

Bu haber toplam 686 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi