Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri Verildi
Tarih : 2015.10.25  22:45:10
“Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri”nde dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından düzenlenen “Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri”nde 7 kategoride dereceye girenlere ödülleri verildi.

Konya’dan ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden çok sayıda davetlinin katıldığı programda Anadolu’da hizmet veren, kendi yöresi bölgesi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara, 7 ayrı kategoride başarı ödülleri takdim edildi.

Programda Araştırma-İnceleme-Kitap, Mutfak Endüstrisi Firma, Resmi ya da Özel Kurumlar-Sivil Toplum Kuruluşları Kategorisi, Yazılı ve Görsel Medya, Gıda Üretimi ve Dağıtımı Firma,, Mutfak Hizmet Sektörü ile İşletmeler kategorilerinde dereceye girenlere ödülleri Konya Vali Yardımcısı Fahri Oluk, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Çalık, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ile Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin tarafından verildi.

Ateşbaz-ı Veli Kompleksi oluşturulacak

Mevlana'nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri Konya’da düzenlenen törenle sahiplerini bulurken Meram Belediyesi tarafından da türbenin yanında kurulan Osmanlı çadırında misafirlere aşure ikramı yapıldı. Türbenin olduğu bölgeyi inanç turizmi açısından daha etkin kullanmak için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Başkan Toru, “Belediye olarak bu bölgenin inanç turizmi açısından daha da canlılık kazanabilmesi adına hem bu etkinlik alanını düzenledik hem de Ateşbaz-ı Veli Kültür Kompleksi’ni oluşturmak üzere projelendirme çalışmalarına başladık” dedi.

Meram ilçesi Ateşbaz-ı Veli Türbesi yanında düzenlenen programa AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Konya Vali Yardımcısı Fahri Oluk, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan,  AK Parti Konya İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Lütfiye Poçanoğlu, Hz. Mevlâna’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, AK Parti Meram İlçe Gençlik Kolları Başkanı İsmail Özdemir, Anadolu Halk Mutfağı Derneği yöneticileri, vatandaşlar ve ödül töreni için İstanbul ile Ankara’dan gelen misafirler katıldı.

Ateşbaz-ı Veli’nin türbesinde yapılan duadan sonra Meram Belediyesi tarafından katılımcılara aşure ikramı yapıldı. Türbenin yanında kurulan Osmanlı çadırında mevlid-i şerif okunarak dua yapıldı.

İNANÇ TURİZMİNE KAZANDIRILACAK

Buradaki programdan sonra bir değerlendirme yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, şöyle konuştu: “Hz. Mevlâna’nın makamında hem aşı hem aşkı gönül ateşiyle pişiren Ateşbaz-ı Veli Türbesi’ndeyiz. İstanbul ve Ankara’dan gelen misafirlerimiz var. 3 yıl önce İstanbul’da başlayan bir serüven Konya’da devam ediyor. Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri daha önce İstanbul’da veriliyordu. Geçen sene Konya Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, üniversitemiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte Belediyemizin girişimleri oldu. Bundan sonra bu etkinliklerin Konya’da yapılması için Anadolu Mutfak Kültürü Derneği ile irtibata geçtik. Bu sene bu kurumlarımız ve derneğimizle birlikte tek bir çatı altında bu etkinlikleri Konya’da gerçekleştiriyoruz. Burada olması şu anlamda önemli; sadece otelde ödül töreniyle yetinmiyoruz aynı zamanda Ateşbaz-ı Veli’nin burada metfun olmasından dolayı mekanla da bir ilişkilendirme gerekiyordu. Meram Belediyesi olarak türbenin yanından Meram Eski Yol ile Meram Yeni Yol’un bağlantısını sağladık. Ayrıca türbenin kuzey kısmında ise 5 bin metrekarelik alanda da bir park ve etkinlik alanı oluşturduk. Bir Osmanlı çadırımız ve tarihi Konya evlerinden kesitlerimiz var. Burada Bacıyan-ı Meram Kooperatifimiz ve yöresel ürünler ile el sanatlarının sergilendiği küçük birimlerimiz var. Muharrem ayına denk gelmesi nedeniyle bugün bir de aşure ikramımız oldu. Çadırımızda mevlidi şerif okundu. İnşallah seneye bu organizasyonlar büyüyerek devam edecek. Özellikle inanç turizmi açısından burası bir odak noktası. Biz de belediye olarak bu bölgenin inanç turizmi açısından daha da canlılık kazanabilmesi adına hem bu etkinlik alanını düzenledik hem de Ateşbaz-ı Veli Kültür Kompleksi’ni oluşturmak üzere projelendirme çalışmalarına başladık. Rabbim, Ateşbaz-ı Veli’nin feyzinden, aşkından, bereketinden faydalanmayı hepimize nasip eylesin.”  

Bu haber toplam 754 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
GÜNCEL

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi