Bugün; 25 Nisan 2024, Perşembe
KONYA BAKANLIK BEKLİYOR
Tarih : 2015.11.06  11:39:36
AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından şimdi de gözler kurulacak kabinede. Çok önemli isimleri TBMM’ ne taşıyan Konya, kabinede de Konyalı isimlere görev verilmesini bekliyor.
AK Parti’nin Türkiye geneli yüzde 49.47, Konya'da ise yüzde 74.4'lük zaferi ile sonuçlanan 1 Kasım seçimlerinin ardından gözler, önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen kabineye çevrildi. İller kendi milletvekillerini bakanlık koltuğunda görmek için sabırsızlanırken, Başbakan'ın memleketi Konya'da da beklentiler arttı. Yeni kurulacak kabine ile birlikte bakanlıkların da revizyona tabi tutulması beklenirken Gümrük ve Ticaret, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Orman ve Su İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Gençlik ve Spor gibi bakanlıklarda değişikliğe gidileceği gelen bilgiler arasında.

YAPISAL DEĞİŞİKLİKLERLE BAKANLIK SAYISI 30'A ÇIKIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığının Gençlik Bakanlığı ve Spor Bakanlığı olarak ayrılması; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevre Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığı olarak iki farklı bakanlık çatısı altında yeniden yapılandırılması yönünde çalışma yapıldığı öğrenildi. Yapısal değişikliklerle birlikte bakanlık sayısının 25'ten 30'a kadar çıkabileceği belirtiliyor

REVİZYON ÇALIŞMASI KONYA'YI DA UMUTLANDIRDI

Yeni kurulacak bakanlıklar Konya'da devam eden KOP, hızlı tren gibi birçok projeyi kapsadığı için Konya, yeni bakanlık ya da bakanlıklar kazanma noktasında umutlandı. Buna göre, Tarım Bakanlığı'na uzun zamandan beri adı geçen Recep Konuk veya M. Uğur Kaleli’nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda revizyona gidilecek olması, başarılı bir KOP Başkanlığı dönemi geçirmiş olan Mehmet Babaoğlu'nun, Konya'ya 'İkinci Marmara' olma yolunda önemli mesafeler kaydetmesinde etkili olan AK Parti MKYK üyesi ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk'ün, Bakan Yardımcılığı deneyimi dolayısıyla Halil Etyemez’in, Gümrük Müsteşarlığı deneyimi ile Ziya Altunyaldız’ın, Türkiye'yi demir ağlarla örme, Konya'yı da ekonomi ve ticaret merkezlerine bağlamak için projeler geliştiren eski Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın, Konya'nın bütün sağlık yatırımlarını yakından takip eden ve yeni yatırım projeleri sunan Mustafa Baloğlu'nun, STK'larla ortak projeler yürüten ve hayata geçiren Ahmet Sorgun ve Abdullah Ağralı'nın isimleri ön plana çıkıyor. Öte yandan AK Parti Konya milletvekilleri cv leri ile de Türkiye'de ön plana çıkıyor. Konya ve Konyalı da adı geçen isimlerin önemli görevlere geleceği inancını taşıyor.

Yeni Kabine için Davutoğlu kriterleri

Başbakan Davutoğlu’nun yeni Kabine kriterleri belli oldu. Buna göre Davutoğlu, Kabine'yi ‘seçim başarısı, öze dönüş ve bölge-il dengesi’ kriterlerine göre belirleyecek.

Seçimin ardından Ankara’yı yeni kabine heyecanı sardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, yeni kabineyi oluştururken 3 temel kriteri göz önünde bulunduracağı belirtiliyor: Seçim başarısı, öze dönüş ve bölge-il dengesi...

Bu kapsamda, AK Parti’ye yüzde 70’in üzerinde oy vermiş Rize, Konya, Bayburt, Kahramanmaraş gibi illere bakanlık verilmesi düşünülüyor.

Yine AK Parti’nin seçimi kazanmasında önemli rolü olan ve ‘öze dönüş’ün simgesi kabul edilen ‘3 dönemlik’ isimlerden bazılarının kabineye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bölge ve il dengesinin gözetilmesi, aynı illere birden çok Bakanlık verilmesi yerine farklı illerden Bakan atanması, bir diğer kriter olacak. Başbakan’ın Kabine içi uyumu gözeterek, tecrübeli isimlerle gençleri harmanlaması da bekleniyor.

İşte AK Parti kulislerinde konuşulan yeni kabine kriterleri:

SEÇİM BAŞARISINA BAKANLIK

AK Parti; Rize, Konya, Bayburt ve Kahramanmaraş’ta yüzde 70 oy oranını aşarak ulaşılması zor bir rekora imza attı. Davutoğlu’nun bu illerdeki başarıya, bakanlık vererek teşekkür edebileceği ifade ediliyor. Başbakan Davutoğlu Konya’dan seçildiği için bu ile ayrıca bir bakan verilmesi düşünülmüyor.

Rizeli olan ancak İstanbul’dan milletvekili seçilen Hayati Yazıcı’nın yeniden kabineye girebileceği dile getiriliyor.

Partinin son merkez yürütme kuruluna giren eski Maliye Müsteşarı ve Bayburt Milletvekili Naci Ağbal da bakanlık için ismi geçenler arasında. AK Parti’nin Meclis Grup Başkanvekili olan, Davutoğlu ile yakın çalışan Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal da bakan olabilecekler arasında sayılıyor.

ÖZE DÖNÜŞ

7 Haziran’da oy oranı düşen AK Parti, 1 Kasım seçimine hazırlanırken, ‘öze döneceğini, partinin kuruluş felsefesine daha sıkı sarılacağını’ taahhüt etmişti. ‘Öze dönüş’ vaadi, milletvekili listelerinden kampanya sloganlarına kadar işlenmişti.

7 Haziran’da 3 dönem kuralına takıldıkları için aday olamayan isimlerden önemli kısmı, yeniden milletvekili listelerine yazıldı. 3 dönemlik 23 isim, 5 aylık aranın ardından tekrar parlamentoya girdi.

Davutoğlu’nun ‘öze dönüş’ stratejisini kabineye de yansıtması bekleniyor. Ali Babacan, Cemil Çiçek, Taner Yıldız, Bekir Bozdağ gibi, ‘öze dönüş’ü temsil eden bazı isimlerin kabinede olabileceğini belirtiliyor.

BÖLGE-İL DENGESİ

Başbakan Davutoğlu, yeni kabineyi kurarken bölge ve il dengesine de dikkat edecek. Bu kapsamda; İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük iller hariç, aynı illere birden çok bakanlık verilmesindense, farklı illerden bakan ataması yapılabileceği ifade ediliyor.

Ankara’dan milletvekili seçilen Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ile Tuğrul Türkeş’in, İstanbul’dan parlamentoya giren ancak Diyarbakır ile özdeşleşmiş Mehdi Eker’in, İzmir’den Binali Yıldırım ve İbrahim Turhan’ın bakan olabileceği kulislerde konuşuluyor.

Adana’da Ömer Çelik, Erzurum’da Recep Akdağ, Şanlıurfa’da Faruk Çelik, Bursa’da Efkan Âlâ, Mersin’de Lütfi Elvan, Samsun’da Çağatay Kılıç, Ordu’da Numan Kurtulmuş, Van’da Beşir Atalay, Eskişehir’de Nabi Avcı, Sivas’ta İsmet Yılmaz, Bingöl’de Cevdet Yılmaz, bölge dengesi dikkate alındığında bakanlık için dikkat çeken isimler arasında sayılıyor.

Bu haber toplam 861 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
GÜNCEL

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi