Bugün; 23 Nisan 2024, Salı
Çevre ve Ölüm
Tarih : 2016.02.02  22:57:16
Yazarımız Yücel Kemendi'nin Çevre ve Ölüm başlıklı temiz çevrenin önemine dikkat çeken yazısı:

Sağlık Örgütü WHO”nın yayımladığı bir araştırmada, kirli su, atmosferdeki kirlilik veya çalışmaya bağlı stres ve trafiğin neden olduğu sağlık sorunlarının dünyada yılda 14 milyon insanın ölümüne neden olduğuna dikkat çekildi.

Bu ölümler kader mi? yoksa daha temiz bir çevre sağlayarak bu ölümler engellenebilirimi?

Tabiî ki engellenebilir,

Çünkü ölümlerin yaşandığı ülkelerde öncelikle ishal türü hastalıklara neden olan kötü kalitedeki su ve evlerin mutfaklarında pişirme işleminde kullanılan ve solunum yolu hastalıklarına yol açan yakıtların yarattığı sorunlardan olduğu biliniyor. Bunların ortadan kalkmasıyla ya da insanların biraz duyarlı olmasıyla bu sıkıntıların önüne geçilebilecektir..

Bu çevre duyarsızlığı gelişmekte olan ülkelerde, yoksul ülkelerde giderek artmakta çevre kirliliği ve duyarsızlığından ölümler çoğalmaktadır

Çevre kirliliği, ekosistemlerde doğal dengeyi bozan ve canlıların hayat şartlarını olumsuz yönde etkileyen çevre sorunlarıdır.

Genelde iki çeşit kirlenme vardır;

Birinci tip kirlenmede; besin artıkları, hayvan dışkıları ve ölüleri, bitki kalıntıları gibi maddeler, bunlar biyolojik etkenlerle ya da kendi kendine zararsız hale dönüşür. Geçici kirlilik de denilen bu olayda, kirliliğe yol açan maddeler kolayca ve kısa zamanda yok olur.

İkinci tip kirlenmede, kirliliğe yol açan maddeler biyolojik etkenlerle veya kendi kendine yok olmaz ya da bu maddelerin yok olması çok uzun yıllar alır. Kalıcı kirlilik de denilen bu olayda kirliliğe; deterjanlar, plastik maddeler, tarım ilaçları, nükleer atıklar vb.

Çevre kirliliğini hava, toprak, su, ses, ışık ve besin kirliliği şeklinde bölümlere ayırabiliriz.

Hava kirliliği; canlıların sağlığını olumsuz etkileyen atmosferdeki yabancı maddelerin, normalin üzerindeki miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır.

Hava kirliliği, kaynaklarına göre üçe ayrılabilir. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği, Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği, Sanayiden kaynaklanan hava kirliliği

Hava kirliliği sonucu kronik bronşit, nefes darlığı gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Hava kirliliğinin astım ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasında da rolü vardır. Bunların dışında hava kirliliği, akciğer kanserinin oluşumun da önemli rol oynar. Hava kirliliğinin sadece insan sağlığına değil doğaya da olumsuz etkileri vardır. Asit yağmurunun oluşması, ozon tabakasının incelmesi ve sera etkisi gibi sorunlar hava kirliliği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Böylece atmosferin yeryüzüne yakın alt kısımlarında bir ozon kirliliği meydana gelmektedir. Ozon kirliliği; gözleri, burnu, boğazı tahriş eder ve solunum sistemine zarar verir.

Su Kirliliğinin Oluşturduğu Hastalıklarda hava kirliliğinden oluşan hastalıklardan az değildir. 

Atık sulardan insanlara bulaşabilecek birçok hastalık vardır; kolera, sarılık, tifo, ishal, dizanteri, çocuk felci, mantar, uyuz, tifüs, beyin iltihabı, sıtma ve sarı humma.

Bu hastalıklardan; Kolera, sarılık, tifo ve ishalde bu hastalıkları yapan mikroorganizmaların yaşadığı ortam doğrudan atık ve pis sulardır. Bu hastalıklar hemen hemen bütün ülkelerde yaygındır. Ancak gelişmekte olan ülkelerde bu oran daha da yükselmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de atık suların içme suyu kaynaklarına karışması yoluyla insanlara bulaşmaktadır.

Yukarıda sayılan tüm bu hastalıklar sonuçlan itibariyle sakatlığa ve ölüme kadar varabilen, tehlikeli ve sakınılması gereken hastalıklardır.

Çevre kirliliği ve astım,

Çevresel etkenler, alerjenler ve çocukluk çağında geçirilen viral enfeksiyonların, astımı tırmanışa geçirdiği bilinmektedir. Astım bir halk sağlığı sorunudur.

Astım da nefes yolları çevresel değişikliklere karşı hassaslaşır, öksürük ve hırıltılı solunum ortaya çıkar.

Yapılan bir araştırmaya göre İstanbul`da 300 bin astımlı hasta varmış. Bu rakam Avrupa standartlarının altında bir rakam olmasına rağmen ülkemiz için yinede çok düşündürücüdür.

Birde Sigara bu hastalığın sürekli artmasına başka bir sebeptir

Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre ölümlerin %15”i hava ve su kirliliğine bağlı hastalıklardan oluyor,

Sadece bu oran bile çevre sorunlarının önüne geçmenin önemini anlatmaya yeterlidir…

Bu haber toplam 1199 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
Namık CEYHAN / 2016.02.05  08:34:39
Sayın hocam yüreğine , kalemine sağlık biz çevreyi dikkate almasak ta o bize her an kendini hatırlatır ve sonuç kaçınılmaz , Ama maalesef neticesine çevre kirliliğine neden olanlar değil garibanlar katlanıyorlar.
GÜNCEL

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi