Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
İkindi sohbetlerinde Çanakkale'de Konya konuşuldu
Tarih : 2016.03.22  09:34:00
İkindi Sohbetlerinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Caner Arabacı, “Çanakkale Muharebelerinde Konya”yı anlattı. Arabacı: “Çanakkale Hilâl’le Haç’ın Savaşıdır” dedi.

Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi konferans salonunda gerçekleştirilen sohbete, Karaman eski Belediye Başkanı Şair ve Yazar Dr. Kâmil Uğurlu, Aydınlar Ocağı Konya Şube başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Koyunoğlu Müze ve Kütüphane Müdürü Hasan Yaşar, Kültür Sanat Adamları Derneği ve Konya Turizm Derneği başkanı Seyit Küçük Bezirci ile çok sayıda yazar ve dinleyici katıldı.
Enver Paşa tarafından Çanakkale baş komutanlığına Amiral Otto Liman Von Sanders’in getirilmesinde dönemin Alman Sefiri(Büyükelçi)nin baskılarının etkili olduğunu ve gelir gelmez Osmanlı ordusunu denetlemeden, Çanakkale cephesini dolaşmadan, manzarayı görmeden, Çanakkale’deki Türk Savunma Sistemini tamamıyla mahvettiğini ifade eden Prof. Dr. Caner Arabacı, Almanların o dönemde bulunmaz Hint kumaşıymış gibi muamele gördüklerini ve önemli komutanlıklara hep Almanların atandığını, bununla da kalmayıp Türk Ordusu içerisinde 15 bin’den fazla Alman’ın görev yaptığını ve hepsinin de Almanya’nın çıkarları doğrultusunda strateji uygulayarak âdeta Türkleri bir soykırıma maruz bıraktıklarını ve sadece Çanakkale’de 250 bin şehit verdiğimizi söyledi.

LİMAN VON SANDERS HAİNDİR
“Liman Von Sanders’in ihanet stratejilerine rağmen Çanakkale’de önemli başarıları gösterenler hep Konyalılar olmuştur. Anafartalar’dan, Arıburnu’ndan başlayacaksınız, Mustafa Kemal Konya kökenli; Seddül Bahir’den başlayacaksınız, Mahmud Sâmi Konyalı; Kerevizdere’ya bakacaksınız, Kâzım Karabekir Konyalı; özellikle ağır topçu Miralay Talat Konyalıdır… Konya’dan Tahtatepen’den 40 yiğit gider, hiçbiri geri gelmez; ve daha niceleri... O şehitleri, gâzileri, Mehmetleri doğuran, yetiştiren anaların asaletine bir bakın!...” diyen Arabacı, Haçlı zihniyetinin “Türklerin çiçelerini(gençlerini) Çanakkale’de yedik; Türkler bir daha ayağa kalkamaz, dirilemez…” dediklerini, Çanakkale’nin bir komutanlık harbi olmadığını, bunun bir Mehmetçik Harbi, bir millet harbi olduğunun altını çizdi.

ÇANAKKALE HİLÂL’LE HAÇ’IN SAVAŞIDIR
Arabacı; “Çok şehit verdik ama Haçlıya karşı vatanımızı, bayrağımızı, ırzımızı, nâmusumuzu, Hilâl’imizi savunduk ve başardık. Fakat Haçlının saldırısı bitmedi, bitmeyecek... Dün Haçlı, yanına Siyon Katır Birliğini, Rum Taburunu, Fransızı, İngilizi, sömürge askerlerini alarak tam bir Haçlı saldırısını Çanakkale’de gerçekleştirmişti. Ama Hilâl de Müslüman Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla koyun koyuna, omuz omuza İstiklâl mücadelesi vermiştir. Savunma Bakanlığının Şehitlerimiz listesine bakın: Kudüs’tan, Basra’dan, Bağdat’tan, Kırcaali’den, Mestanlı’dan, Balkanlardan, Boşnak, Anadolu insanları, Erzurumlusu, Vanlısı, Konyalısı çok olmak üzere hep birlikte Çanakkale’de Hilâl’i savundular, vatanı savundular ve koyun koyuna şehit oldular. Haç’a karşı bir Hilâl Birliği’ni gösterdiler. Fakat Haç, şimdi içimizden yeni babası belirsiz çocuklar belledi. Terör adı altında yeni saldırıları finanse ediyor, yetiştiriyor ve İslâm dünyasına, bu aziz vatana yeniden saldırıyor. Yani Haç’ın saldırısı bitmedi, bitmeyecek… Çanakkale’de Hilâl etrafında, Ay-Yıldız etrafında, İslâm kimliği etrafında bu vatanı savunduk. Bugün de, gelecekte de o günkü birlik noktalarını unutmadan aynı yerlerde buluşarak vatanımızı savunacağız. Çünkü Çanakkale şehitlerinin bize emaneti de bizden isteği de vasiyeti de budur…” dedi.
Program sonunda günün anısına konuşmacı Prof. Dr. Caner Arabacı’ya Karaman eski Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu, Koyunoğlu Kütüphane ve müze Müdürü Hasan Yaşar ile Kültür Sanat Adamları Derneği ve Turizm Derneği başkanı Seyit Küçükbezirci tarafından Büyükşehir Kültür Yayınları ve Şükran Plâketi takdim edildi.

Bu haber toplam 842 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi