Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Sadık Yalsızuçanlar, Yaman Dede’yi anlattı.
Tarih : 2016.03.28  09:52:38
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nde bu hafta Öykücü, Senarist, TV Program Yapımcısı, Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Yaman Dede’yi anlattı.

TYB Konya Şubesi’nin düzenlediği programa katılan yazar Sadık Yalsızuçanlar, Yaman Dede’nin Konya Mektubu’ndan bahsederek ‘’Konya’nın ahde vefa örneği göstererek Yaman Dede’ye Hemşehrilik Beratı düzenlemesi uygun olur’’ dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nde bu hafta Öykücü, Senarist, TV Program Yapımcısı, Yazar Sadık Yalsızuçanlar, bugün her biri kendi branşında otorite olan Prof. Dr. Hayreddin Karaman, Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Prof. Dr. Emin Işık, Osman Nuri Topbaş gibi pek çok isme gözyaşı içinde kalarak anlattığı derslerle Farsça öğreten ve Hz. Mevlânâ’yı tanıtan Yaman Dede’yi anlattı.

Vural Kaya’nın organize ettiği, Sadık Yalsızuçanlar’ın konuşmacı olduğu Konya İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen programa TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu’nun yanı sıra Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Türk Kütüphaneciler Derneği Konya Şube Başkanı Sahura Yağmur Arıcan, akademisyenler, şair ve yazarlar, kültür-sanat dostu yerli ve yabancı öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Program, halk ozanı İsmail Detseli’nin Yaman Dede’nin bir kasidesini okumasıyla başladı. Daha sonra söz alan Sadık Yalsızuçanlar Yaman Dede’nin hayatını anlattığı ‘Diyamandi’ romanının yazım sürecinde yaşadıklarını, çeşitli anekdotlar anlatarak programı tamamladı.

Yaman Dede’nin aslının Yanar Dede olduğunu, Allah, Peygamber ve Mevlânâ aşkı ile Müslüman oluşunun hikayesini anlatan Yalsızuçanlar onun yanan bir kalp ile efkâr dolu olduğunu söyledi. İstanbul İmam Hatip lisesinde son dersini verip ayrılmak üzere olduğu anı anlatan Yalsızuçanlar, öğrencilerinden birisinin dersin bitimine 7 dakika kaldığını hatırlatıp bir kelâm edip etmeyeceğini sorması üzerine “Kelâm-ı Kadîm’in konuşması gerektiğini söyleyerek Rahman Sûresini okumaya başlar. İki dakika kaldığının hatırlatılması üzerine gözyaşına boğularak “Dede’de hal, söze mecal mi kaldı” dediğini ifade etti.

“Allah, Muhammed adını duyunca gözyaşına boğulan, bayılan var mı aranızda? Ya da hiç gördünüz mü?” diye konuşmasına devam eden Yalsızuçanlar Yaman Dede’nin böyle bir aşk ve muhabbet ile İslam’a bağlı olduğunu öğrencileri olan Mahmut Topbaş, Hayrettin Karaman, Emin Işık, Bekir Topaloğlu gibi talebelerinin hatıralarından bahsederek anlattı.

Konya Hemşehrilik Beratı

Yaman Dede’nin tam bir Konya aşığı olduğunu ve Konya’ya gelemediği zamanlarda çok rahatsız olduğunu ifade eden Yalsızuçanlar, onun çok fazla bilinmeyen Konya mektubundan bahsederek Konya’nın ahde vefa örneği nişânesi olarak Yaman Dede’ye Hemşehrilik Beratı düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Yaman Dede’nin asıl adının elmas anlamına gelen Diyamendi olduğunu ifade eden Yalsızuçanlar Yüksek İslam Enstitüsünden Gayri Müslim okullarına değin birçok okulda ücretsiz Arapça ve Farsça öğretmenliği yaptığını, bu süreçte birçok öğrencisinin de Müslüman olmasına vesile olduğunun altını çizerek kendisinin 42 yıl boyunca inancını gizlemek zorunda kaldığını ve Müslümanlığını açıkladıktan sonra ise çok büyük sıkıntılar çektiğini ifade etti.

Tez Yazılmalı

Yazdığı mektupların edebî yönünün kamu tarafından çok fazla bilinmediğini söyleyen Yalsızuçanlar, mektup ve şiirlerinden bazı örneklerin Lise ders kitaplarında yer alması gerektiğine inandığını ifade etti. Hâlâ sadece muhataplarında bulunduğunu düşündüğü mektup ve şiirlerinin olduğunu ifade eden Yalsızuçanlar yapılacak Doktora düzeyindeki araştırma ve çalışmalarla bu eserlerin de ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi ve kendisinin ulaştığı mektuplardan örnekler okudu.

Programda Celalettin Ökten’den Nurettin Topçu’ya, Tevfik İleri’den eşi Vasfiye İleri’ye, Osman Nuri Topbaş’tan Bekir Topaloğlu’na, Yahya Kemal’den Anne Marie Schemell’e ve Ahmet Remzi Akyürek’e değin bir çok isimle olan ilişkisi ve hatıratından bahseden Yalsızuçanlar’ın programı kendisine Konya Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ve TYB Konya Şube Başkanı M.Ali Köseoğlu’nun birlikte takdim ettikleri katılım beratı ile sona erdi.

Bu haber toplam 1250 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi