Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Ufuk Turu Toplantılarının birinci günü dolu dolu geçti
Tarih : 2016.05.21  01:42:33
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) düzenlenen "13. Ufuk Turu Toplantıları", Kosova'nın başkenti Priştine'de başladı.

 İlk kez Türkiye dışında düzenlenen programa Türkiye'nin yanı sıra Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Yunanistan, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinden de temsilciler katılıyor.

İlk günkü toplantının sabahki bölümünde katılımcılar kendilerini tanıttılar. Öğleden sonraki bölümünde ise protokol konuşmaları yapıldı ve arkasından Medeniyet Tasavvuru konulu ilk panel düzenlendi.

Mehmet Emin Parlaktürk hoca efendinin okuduğu Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başlayan 13.Ufuk Turu açılış programına Kosova Çevre ve Planlama Bakanı, Kosova Müftüsü, bakan yardımcıları, Kosova milletvekilleri ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantıya Anadolu'nun dört tarafından ve Balkanlar'dan çok sayıda STK temsilcisi katılıyor.Konya'dan da 220 kişilik sivil toplum temsilcisi bu amaçla Kosova'da bulunuyor.

Açılış oturumunda konuşan Kosova Çevre ve Planlama Bakanı Ferit Agani, İslam ve medeniyet konulu böyle bir akademik ve siyasi çalışmanın Priştine’de yapılmasından duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Kosova gibi yeni kurulmuş bir devlette Türkiye’nin desteğinin çok değerli olduğunu söyledi.

AB entegrasyon sürecinde bu tür desteklerin daha da önem kazandığını aktaran Agani, İslam medeniyetinin doğru anlatılması ve temsil edilmesine dair kanaatlerini konuklarla paylaştı.

Agani, uluslararası terörün ancak iş birliği ve dayanışma ile aşılabileceğini vurgulayarak, bu anlamda bölgesel işbirliklerin son zamanlarda daha da önem kazandığına işaret etti.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil ise dünyaya kuvvetli bir mesaj vermek istediklerini söyledi.

Görgülügil, 'Medeniyet temalı bu yılki toplantıda 5 gün boyunca günümüz meselelerini konuşacağız. İslam dünyasında oluk oluk kan akıyor, bu duruma Müslümanlar olarak el koymalıyız, bunun için de STK'lara çok ihtiyacımız var' dedi.

Toplantıya Başbakanlık Yurtdışı Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül de katılıyor.

Toplantıda konuşan Kudret Bülbül, 'Bugün dünyada en büyük sorun nedir diye sorsalar adaletsizlik deriz. Ardından birlikte yaşayamamak, tahammülsüzlük gelir. Ama bunların tamamının ilacı İslam medeniyetidir. Osmanlı'nın bu topraklarda yaptığı da bu güzel medeniyeti inşa etmesidir. Konya'dan çıkan Ufuk Turunun Balkanlar'a taşınması çok uygun olmuştur. Çünkü Balkanlar köklerini Konya'da aramaktadırlar. Böylece bu kökler bu vesileyle burada buluşmuş oluyor. Biz bu yılı Kosova yılı ilan ettik. Bu vesileyle de anlamlı bir etkinlik olmuştur.' dedi.

Kosova'daki toplantıda konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 'Cuma namazını Priştine'de ata yadigarı bir camide kıldık. Medeniyetler göçlerle ilgilidir. Göçler medeniyetlere katkı sağlar. Atalarımız Anadolu ve Balkanlara göç ederek buradaki medeniyete katkı yapmışlardır. Medeniyetimizin temelinde sevgi vardır. Mevlana'nın dediği gibi biz bu topraklara sevgiden başka bir şey ekmedik' dedi.

Kosova Müftüsü Naim Tırnova da İslam’ın kurduğu büyük medeniyetin ve özellikle Osmanlı’nın hala gurur kaynağı olduğunu belirterek, Osmanlı'nın sadece İslam yapılarını değil, Kosova’daki diğer dinlerin yapılarını da koruduğunu ve bugün bu eserlerin dünya kültür mirasının unsurları kabul edildiğini kaydetti.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcisi Prof. Dr. Önder Kutlu ise projenin bugüne kadarki 12 ayağının farklı konularda Türkiye'nin farklı şehirlerinde düzenlendiğini anımsatarak, ilk kez Türkiye dışında bir organizasyon gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Kutlu, Balkan coğrafyasını medeniyet ve kültür açısından çok önemli gördüklerini için Kosova'yı tercih ettiklerini aktardı.

Medeniyet Tasavvuru paneli ise Prof. Dr. Önder Kutlu'nun yönetiminde, Prof. Dr. İbrahim Erol Kozak, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Prof. Dr. Mehmet Emin Köktaş, Prof. Dr. Saffet Köse ve Doç. Dr. Kudret Bülbül İslam Medeniyeti konusunda görüşlerini dile getirdiler ve İslam Medeniyetinin özelliklerini açıkladılar.

13. Ufuk Turu Toplantıları kapsamında 21-22 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek oturumlarda "İslam medeniyeti üzerine yeniden düşünmek", "İslam medeniyetinde bilim geleneği", "Medeniyet algısı ve mukayesesi", "Birlikte yaşama kültürü", "Dünya'da İslam algısı ve İslamafobi", "İslam dünyasında aşırı uçlar", "Türkiye ve Balkanlar'da İslami hareketler", "İslam'da mezhepler ve sosyal hayat", "Vakıf müessesesi ve sivil toplum", "Balkanlar'ın gözünde Türkiye", "Türkiye'nin Balkanlar'daki kültürel faaliyetleri" ve "Balkan-Türkiye sivil toplum kuruluşları işbirliği" konuları ele alınacak.

Program, 22 Mayıs Pazar günü sonuç bildirisinin yayınlanmasının ardından sona erecek.

Bu haber toplam 951 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi