Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
TYB’de ‘İslâm Araştırmalarında Avrupa Merkezcilik’ konuşuldu
Tarih : 2016.11.07  10:39:55
TYB Konya Şubesi’nin İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlediği programda konuşan Prof. Dr. Mustafa Demirci, “İslâm Araştırmalarında Avrupa Merkezciği” konulu bir konferans verdi.

TYB Konya Şubesinde “İslâm Araştırmalarında Avrupa Merkezcilik” konuşuldu.
Prof. Dr. Mustafa Demirci: “Avrupa’yı dönüştüren en önemli haricî dinamik güç İslâm’dır, İslâm dünyasıdır. ”
TYB Konya Şubesinin İl Halk kütüphanesinde düzenlediği programda konuşan Prof. Dr. Mustafa Demirci, “İslâm Araştırmalarında Avrupa Merkezciği” konulu bir konferans verdi.
Avrupa merkezciliğinin, Avrupalıların kendilerini zaman ve mekânda merkeze koyarak geliştirdikleri bir dünya algısı ve tasavvuru olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Demirci, “Zamanda merkeze koymak demek, tarihte merkeze koymak demektir. Mekânda merkeze koymak demek ise coğrafyada merkeze koymak demektir. Bu biraz bizim Nasreddin Hoca’nın hikâyesine benzer. Hoca’ya sormuşlar, hocam dünyanın merkezi neresidir? Diye. Hoca cevap vermiş; benim merkebin ayaklarının altıdır. Gülmüşler, yapma hocam, olur mu öyle şey diye. Hoca da inanmıyorsanız ölçün, diye cevap vermiş. İşte bu hikâye gibi Avrupalılar diyorlar ki, dünyanın merkezi biziz. Sıkıysa ölçün! Biz ölçüyoruz. Zaman ve mekânda kendilerinin merkeze koyarak ortaya koydukları bir dünya tasavvurudur, tarih tasavvurudur, dünya algısıdır. Avrupa merkezi kavramının özünde dünyanın bilim, sanat, kültür, edebiyat, teknoloji, medeniyet ve benzeri alanlarda her şeyin merkezi olarak Avrupa’nın olduğu varsayımına dayanır. Onlar buna iman ederler. Sorgulamazlar bile. Bu anlayışa göre dünya zaman ve mekân olarak ikiye ayrılır. Avrupa’nın etkisi altında yaşayan tarihsel zaman ve coğrafya olarak Akdeniz’in kuzey bölgesidir. Dünya bilim, sanat, kültür, edebiyat, medeniyet adına her ne ürettiyse hepsi Avrupa’ya yani Batı’ya aittir, Batı geliştirmiştir ve dünyanın diğer kültür ve medeniyetlerinin katkısı çok küçüktür. Çok önemli bir katkısı yoktur, yalanının üzerine bina edilmiştir Avrupa merkezciliği…” dedi.
Avrupa merkezciliğinin ana eksenini tarihin oluşturduğunu söyleyen Demirci, “Avrupa merkezciliği bir medeniyet tasavvurudur. Bunun altında şu vardır: İnsanlığın doğuşundan bugüne kadar bugünkü seviyesine gelişini sağlayan Avrupa kıt’asındaki halkların, bir anlamda Avrupa medeniyetinin yaptığı keşifler, icatlar ve buna benzer şeyler insanlığı bugüne taşımıştır, Avrupalılar bilimde, teknolojide, kültürde, edebiyatta, siyasette, sosyal hayatta insanlığa önderlik yapmışlardır ve günümüze kadar getirmişlerdir, varsayımı/yalanı vardır.”dedi.
Müslümanların geliştirdiği musikî nazariyesi olmasaydı, avrupa’da sanat musikîsinin gelişmemiş olacağına vurgu yapan Pro. Demirci, “Kilise ilahilerinden ibaret olan Avrupa musikîsi, özellikle Fârâbî’nin el-Musikîy’ul Kebîr isimli kitabıyla tanıştıktan sonra matematikle bağlantılı olduğunu, hesaplarla notalanabileceğini ve bu şekilde bilimsel bir disiplin olduğunu öğrendiler. Tercümelerin ne zaman yapıldığını, kimler tarafından yapıldığını öğrendiler ve ondan sonra Avrupa Musikîsinin temelleri atıldı. Bi aslında zamanı, medeniyeti, tarihi, bilimi, sanatı tersinden okuyoruz. Avrupa’yı dönüştüren en önemli haricî dinamik güç İslâm’dır, İslâm dünyasıdır. Çünkü bütün büyük dönüşümlerde birinci etken olarak İslâm vardır. Bakış açımızı gözden geçirip, yeniden temellendirip, bu konuları yeniden tanımlamak, ders kitaplarını bu anlayışla yeniden gözden geçirmek lâzımdır. Avrupa merkezciliği karşısında alternatif bir paradigma geliştirmeliyiz.”dedi.
Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Mustafa Demirci’ye günün anısına katılım belgesini TYB Konya Şube si Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin takdim etti.

Bu haber toplam 1058 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi