Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Türkler Medine’de 400 sene kaldı
Tarih : 2019.01.03  12:41:59
Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “100. Yılında Medine Müdafiî Ömer Fahreddin Paşayı anlattı.

“100. Yılında Medine Müdafiî Ömer Fahreddin Paşa”yı anlatan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Fahreddin Paşa, Medine’yi 72 gün savunduktan sonra 13 Ocak 1919'da teslim oldu. Böylece Medine'de 400 seneden beri süren Türk hâkimiyeti de son buldu” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nda yeni yılın ilk Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “100. Yılında Medine Müdafiî Ömer Fahreddin Paşa” konuşuldu.

Seyit Kutup’un “Dünyanın gelmiş geçmiş en süper güçler içerisinde en erdemlileri Müslümanların kurduğu süper güçlerdi. Müslümanların kurduğu süper güçler içerisinde en erdemlileri yine Türklerin kurduğu süper güçlerdi. Türklerin kurduğu süper güçler içerisinde en erdemlisi de Osmanlı’ydı” sözünü hatırlatarak sohbete başlayan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Beş bin yıllık tarihimizde Osmanlı’dan başka daha erdemli bir devletin yeryüzüne gelmediğini söyledi. Dünyanın 322 yıl rakipsiz cihan devleti olan Osmanlı sultanlarının bazı özeliklerini de dile getiren Dr. Mustafa Güçlü, Osmanlı’dan sonra süper güç olarak Fransızların 20 yıl, İngilizlerin 120 yıl dünya hakimiyetinin sürdüğünü, 1949’dan itibaren dünyanın süper gücü olan Amerika’nın ise ne zamana kadar süreceğinin ise bilinmediğini söyledi.

Osmanlı’nın içeriden közkamanlaşan, mankurtlaşan ve ganaralaşmış Türk aydın ihanetine uğradığı Sultan Abdülaziz döneminde, Bulgaristan’a yakın Rusçuk kasabasında 1868’de dünyaya gelen Ömer Fahreddin’in, anne ve baba tarafından soylu ve kahraman bir ailenin oğlu olduğunu ifade eden Dr. Güçlü, bir tren seyahatinde kalp krizinden vefat eden Fahreddin Paşa’nın 22 Kasım 1948’de İstanbul’daki Aşiyan Mezarlığına defnedildiğini, eşi Ayşe Sıdıka Hanımefendiden doğan çocuklarının da; Suphiye Türkkan, Mehmet Orhan Türkkan, Mehmed Selim Türkkan, Ayhan Türkkan, Ayşe Nermin Türkkan olduğunu söyledi.

KUTSAL EMANETLER 2 BİN ASKERLE İSTANBUL'DA

Ömer Fahreddin Paşa’nın I. Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı'nda zor şartlar altında Medine'de yönettiği iki yıl yedi ay süren Medine Müdafaası ile tanındığını belirten Güçlü, soyadı kanunundan sonra  “Türkkan” soyadını alan Fahreddin Paşa’nın "Medîne Müdâfii", "Türk Kaplanı", "Çöl Kaplanı", "Medine Kahramanı" lakaplarıyla da anıldığını ifade etti.

Dördüncü Ordu kumandanı Cemal Paşa tarafından 28 Mayıs 1916’da Medine'ye gönderilen Fahreddin Paşa’nın, İngilizlerin desteğinde isyana girişen Şerif Hüseyin’in kuvvetlerine karşı, kısıtlı imkânlara rağmen yaptığı Medine müdafaası ile büyük takdir topladığını kaydeden Güçlü, “Medine’nin etrafı isyancıların eline geçmeye başlayınca İstanbul Hükümetinin Medine'nin boşaltılması talebeni Fahreddin Paşa, “Peygamberin kabrinin bulunduğu Medine'deki Türk Bayrağını kendi elimle indiremem” diyerek kabul etmedi. Herhangi bir yağma ihtimaline karşı da tedbir olarak, Medine'deki 30 parça Kutsal Emaneti 2000 askerin koruması altında İstanbul'a gönderdi” dedi.

TÜRKLER MEDİNE’DE 400 SENE KALDI

Osmanlı Devleti’nin, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesini imzalayarak I. Dünya Savaşından çekildiğinde Mütarekenin maddelerine göre Fahreddin Paşa'nın da teslim olması gerektiğini hatırlatan Güçlü, “Fahreddin Paşa, kendisine Mondros Mütarekesini tebliğ için İstanbul'dan gönderilen elçiyi bile dikkate almadı. Osmanlı devletinin teslim olmasından sonra 72 gün daha Medine’yi savundu. Peygamber sevdalısı Fahreddin Paşa yiyecek, ilaç ve cephanenin bitmesine rağmen yine teslim olmadı. Namazda iken kendi askerleri tarafından derdest edilmek suretiyle 13 Ocak 1919'da teslim oldu. Böylece Medine'de 400 seneden beri süren Türk hâkimiyeti de sona erdi.” diye konuştu.

Konya Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbette zaman zaman duygulanan Dr. Mustafa Güçlü, Milli Mücadele’ye katılan ve 1936'da Tümgeneral rütbesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye ayrılarak 1948’de vefat eden Fahreddin Paşa’nın ruhuna Fatiha okunması talebinde bulunarak sözlerine son verdi.

Bu haber toplam 701 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
GÜNCEL

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi