Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Emrah Savsar
Metni küçült
Emrah Savsar
Leylek geldi, cemre düştü
Tarih : 2016.02.28  23:45:31

namikceyhan@hotmail.com

Cemrenin düşmesi ve Leyleklerin gelmesi konusunda Meram’da sitemizde oturan bir büyüğümüzden dinlediğim yaşanmış bir olayı nakletmek istiyorum.

Bundan 45-50 yıl önce Konya’da Şems-i Tebrizi Hazretlerinin Ziyaretinin bulunduğu Şems camiinin bahçesinde büyük bir kuru kavak ağacı ve üzerinde de leylek yuvası varmış. İkinci cemre düştüğü günün (26-27 Şubat) sabahı o yuvanın sahibi leylek gelirmiş. Artık bu her yıl böyle devam eder dururmuş.

Yine böyle cemre beklentisinin olduğu bir 26 Şubat yatsı namazı sonrasında cemaatle imam efendi arasında cami avlusunda “Yarın bu yuvanın sahibi gelecek mi acaba?” sohbeti başlamış. İmam Efendi, “gelecek” demiş, bazı muzip cemaat de “hayır gelmeyecek” demiş. Ve iş takım elbisesine iddiaya binmiş. Şayet leylek gelirse cemaat imam efendiye takım elbise alacak, gelmez ise imam efendi cemaatteki iddia sahibine takım elbise alacak.

Sabah namazı vakti (27 Şubat) imam efendi ezanı okumuş, gözü kavak ağacında, içine de bir kurt düşmüş. Sabah namazının sünnetinden sonra Müezzin kamet getirdiğinde iyice umudu kesmiş ve mihraba geçmiş ama gözü yan taraftaki pencerenin camından gözüken ağacın tepesindeki yuvada. Tam tekbir getirecek bir hareketlilik ve leyleğin geldiğini görüyor ve “Allah-ü ekber “diyeceğine gayri ihtiyari “Leylek Geldi!” diye elini kulağına götürüyor. Tabii iddiayı da kazanıyor.

Cemre her ne kadar folklorik bir inanış olsa da, doğanın uyanışına vesile oldukları için yenilenmeyi hatırlattıkları için ve bir kez daha Yaradan’ın hikmetini bizlere hissettirdiği için güzel bir inanış ve gelenektir.

Her ne kadar geçtiğimiz aylarda yaşanan yağışsız ve mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklarla birlikte bahar geldi diye düşünsek de gerçek mana da bahar cemrelerle birlikte gelir. Bahar kendi gelmeden önce de müjdecilerini gönderir bize  Baharın müjdecisi cemrelerdir  Üç tane cemre vardır  Bunlar sırayla önce havaya, sonra suya sonra da toprağa düşer ve ısınma başlar.

Cemre kelimesinin anlamı ‘kor haline gelmiş ateş, köz ’ Köz, yani kıpkırmızı ateş. Gerçekte düşen bir şey var mıdır, ne, nereye düşmüştür? Bu söz söylendiğinde bizler, tabii olarak bir şeyin bir yere düştüğünü düşünebiliriz  Aslında düşen bir şey yok. Görünmeyen bir olay, aklımızın daha kolay kavrayabilmesi için böyle söyleniyor  Halk arasında, ateş anlamına gelen cemrenin havaya düşmesini, sanki havaya bir ateş değmiş ve ısınma başlamış gibi kabul edilmektedir.

Her cemrenin arasında bir haftalık zaman vardır , 19-20 Şubat’ta birinci cemrenin havaya, 26-27 Şubat’ta ikincisinin suya, 5-6 Mart’ta üçüncü cemrenin toprağa düştüğüne ve yedi günlük aralıklarla buraları ısıttıklarına inanılmaktadır.

 Cemrelerin düşüş sıralamasında önce hava ısınıyormuş gibi görünse de hava doğrudan güneş ışınları ile ısınmaz Meteorolojik olarak ısınma sıralaması toprak-hava-su şeklindedir.

Çok eski yıllardan beri Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan kesimler için bu günlerin hayati önemi vardır. Örneğin toprak ısınmadan atılan bir tohum yeşermez  Bu yüzden özellikle çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımız cemre ve buna benzer olayları dikkatle takip ederler ve işlerini buna göre ayarlamaktalar.

Umarım sizin de gönlünüze düşen cemreler yüreğinizi ısıtır ve hayırlara vesile olur inşallah. Kalın sağlıcakla...

Bu makale toplam 739 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi