Bugün; 16 Nisan 2024, Salı
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Karatay İlçesi'ndeki Mahalleler (5)
Tarih : 2014.09.18  23:46:37

Pürçüklü

Eskiden matbaacıların bulunduğu ve halk arasında, “matbaacılar içi” olarak söylenen mahalle, bugün şehir merkezinde kalmıştır.

Mahalle; Babı Aksaray, Piri Mehmet Paşa, Civar mahallesi ve Üçler mezarlığıyla sınırlıdır. Aziziye, Selimiye, Türbe caddeleri Mahallede yer alır.

Pürçüklü mahallesi’nde; Turistik Eşya satıcıları, antikacılar, Mevlana çarşısı ve katlı Otoparkı, Karatay kaymakamlığı, Mevlana Dergah ve Türbesi, Sultan Selim Camii, Aziziye camii, Nakiboğlu İbrahim Ağa Tellalpazarı,Yusuf Ağa Kütüphanesi yer alır. Kültürpark içinde faaliyet gösteren; İl Halk Kütüphanesi de bir zamanlar burada, yani Mevlana Çarşısının yanındaydı. Yeri yol yapılmıştır. 

Mahalle sınırları içinde; Adese Market Aziziye Şubesi, Büyük Selçuklu Vakfı mevcuttur.

Mahalle Konya Şer’iyye Sicili kayıtlarında da aynı isimle zikredilir. (SAK, a. g. e. s. 21)   

Sadırlar

Veli, şair, doktor ve ediptir. Selçuklular devrinde yaşamış, Konya’daki “Sadırlar” semtine ismini vermiştir. (ÖZÖNDER: a.g.e, s.103)

Bu isim zamanla; “Sedirler” şekline dönüşmüş ve halen öyle devam etmektedir.

Selçuklu dönemi büyüklerindendir. Asıl adı Bekir, Sadreddin Sadri de lakabıdır. Sadır sultan olarak ün yapmıştır. Babasının adı Zeki’dir. Mevlânâ’nın muasırı olduğu rivayet edilir. Doğum ve ölüm tarihleri hakkında kesin bilgi yoktur. Sadr; göğüs, kalb, öncü, baş, başköşe, başköşede oturan emir...gibi manalarda kullanılmaktan başka; âlim, Fâzıl şahsiyetler hakkında bir hürmet ve sevgi ifadesi olarak da kullanılmıştır. Sadr, aynı zamanda devlet adamlarına verilen bir unvan, devlet yönetiminde bir makam adıdır. Osmanlı’da kullanılan Sadrazam ve Sadreyn unvanları bunun n açık örneklerini teşkil eder. (UZ, a.g.e. c.1, s. 38)

Bugün bu büyük adamın türbesine; “Sedir Sultan”, mahalleye de “Sedirler” deniyor. Aynı devirde yaşayan Sadreddin-i Konevi adıyla karıştırılmaması için buna; Sedir-i Konevi, Şeyh Sadr diyoruz. (KONYALI, a.g.e. s.718)

Selçuklu dönemi büyüklerinden birisi de Sadır Sultan’dır. Asıl adı Bekir, Sadreddin Sadri de onun lakabıdır. Sadır Sultan olarak ün yapmıştır. Alim, fazıl, edip ve şair, bir zat olan Sadır Sultan, aynı zamanda da ödeniminin meşhur hekimlerindendir. Mevlana’nın muasırı olduğu rivayet edilir. Doğum ve ölüm tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. 

Sadr, göğüs, kalb, öncü, baş, başköşe, başköşede oturan emir, gibi anlamlarda kullanılmaktan başka, alim, fazıl şahsiyetler hakkında bir hürmet ve sevgi ifadesi olarak kullanılmıştır. Osmanlı’da kullanılan Sadrazam ve Sadreyn unvanları bunun en açık örneklerini teşkil eder. Sadreyn, Kumeli ve Anadolu kazaskerleri için kullanılan bir unvandır. 

Sadır Sultan’ın türbesi, onun adını taşıyan Sedirler semtinde, Yanık Camiin kıblesindeki mezarlık içerisindedir. 

İ. Hakkı Konyalı, türbenin 65/70 yıl önce kubbeli olduğunu, türbenin içerisinde birkaç yatırın bulunduğunu, Muharrem ayında Mevleviler’in buraya gelerek ziyaret ettiklerini, türbenin çevresinde türbedar odaları bulunduğunu zikreder.

Sarı Yakup

Aslen Karamanlı olan Sarı Yakup, Osmanlı döneminin tanınmış alimlerindendir. Devrindeki ilim ve fikir hareketlerinde önemli yeri vardır. Osmanlıların ilk Şeyhülislamlarından Molla Fenari’nin öğrencilerindendir. Dini bilimlerde edindiği derin bilgisi sayesinde yaşadığı Çelebi Sultan Mehmet zamanının tanınmış ilim ve tasavvuf erbabı olarak hürmet ve muhabbet görmüştür.

İlk tahsiline Konya’da başlayan Sarı Yakup, İran ve Arap ülkelerine gitmiş, zamanın meşhur âlimlerinden yararlanarak, tahsilini tamamlayıp Konya’ya dönmüştür. (UZ, M. Ali; a.g.e. c.1, s.53)

“Risale-i Menasik-i Hacc” isimli eserinden başka, bazı âyetler arasındaki münasebetler hakkında etraflıca açıklamalarda bulunduğu kıymetli bir eseri daha vardır. (ÖZÖNDER, Konya Velileri, s.199)

Türbesinin bulunduğu mahalleye; “Sarı Yakup” ismi verilmiştir. Ayrıca; Sarı Yakup Mezarlığı, Konya’nın en eski mezarlıklarındandır. Eski Garaj civarında, Tellal pazarının bulunduğu yerdedir.

Konya’nın eski yerleşim birimlerinden biridir. Sarı Yakup semti, adeta nirengi noktası ve adres tespit yeri olmuştur.

Sarı Yakup mahallesinin 1900-1950 yılları arasında değerini yücelten; Fahri Efendi Hocaydı. Sarı Yakup Mahallesi ve civarındaki Katırcıoğlu, Dedemoğlu mahalleleri bir nevi bağ evi havası taşırdı.  

Bu makale toplam 345 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi