Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Ailede, huzur ve mutluluğun yolları
Tarih : 2014.12.09  22:58:25

kazim_ozturk@mynet.com

Değerli bir bürokrat, çalışkan, üretken bir devlet memuru Cemil Paslı. Oldum olası böyle memurlara imrenmişimdir. Bu kardeşimizin kaleme aldığı ve 2. Baskısını yapan; “AİLE HUZUR VE MUTLULUĞU İÇİN 9 S” isimli çok değerli bir çalışması var. KONYA KİTAP GÜNLERİ’NDE TYB Standında kitaplarımızı imzalamak için beraberdik. İmza günlerinde, yazarlar birbirlerine kitaplarını imzalayarak armağan ederler. Cemil Paslı kardeşim de bendenize bu kıymetli kitabını lütfetti. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Bu değerli eser, bana göre bir başucu kitabı niteliğinde! Her evde, her ailede bulunması gereken, problemli ailelerin sorunlarına çözüm bulan çok kıymeti haiz bir çalışma!

9 S, neleri kapsıyor? İçine baktığımız zaman şunları görürüz; Sohbet Birliği, Sofra Birliği, Seyahat Birliği, Seccade Birliği, Sevgi Birliği, Sayfa Birliği, Samimiyet Birliği, Sistem Birliği ve Sabır Birliği olarak 9 tane birbirinden önemli, adeta hiçbirisi, diğeri olmadan olmayan konularla süslü!

Sohbet Birliği denilince; iletişim, yumuşak söz, tatlı dil, güzel söz akla geliyor. Görmedin mi ki, Allah nasıl bir örnek veriyor. GÜZEL BİR SÖZ, güzel bir ağaç gibidir.

Anne babana, “öf” deme, onlara GÜZEL SÖZ söyle. Allah, Hz. Musa ile Hz. Harun’a; “ikiniz Firavun’a gidin, çünkü o, azmış bulunuyor. Ona YUMUŞAK SÖZ söyleyin, umulur ki öğüt alıp düşünür veya içi titrer korkar.”  “Kullarıma SÖZÜN EN GÜZEL OLANINI söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır.” Buyurur.

İnsanın cemali; SÖZÜNÜN GÜZELLİĞİdir. Söz, insan kişiliğinin en güzel libasıdır.

Eşler arasında; huzur ve mutluluğun yolu; eşlerin birbirini olduğu gibi kabul etmelerinden geçer. Aile hayatımızın en şaşmaz rehberi sevgili peygamberimizdir. Onun yaşantısını örnek almalıyız.

Ailede, huzurun, mutluluğun bir başka yolu; SOFRA BİRLİĞİdir. Bir toplumun mutfağı, o toplumun aynasıdır. Mutfak, derman yerine dert üretmemelidir. Yemeğin, sofranın sosyal ve eğitici yönleri vardır. Bunları ortaya çıkarmak gerktir. Yemekte mutluluk hormonları salgılanır. Yapılan yemekleri takdir etmek, yemeği yapana teşekkür etmek çok önemlidir.

Bir başka huzur kaynağı; Seyahat Birliği; seyahat ediniz sıhhat bulunuz. Aile ile birlikte seyahat etmek çok önemli. kutsal kitabımız Kur’an, ibret almak için seyahati tavsiye eder. “sizden önce neler gelip geçmiştir. Yeryüzünde gezin de, yalancıların sonlarının ne olduğuna bakın.” “yeryüzünde gezin, suçluların sonunun nasıl olduğuna bir bakın.”  Gezmek, insanı gerçek bilgiye ulaştırır, önyargılardan kurtarır.

Seccade Birliği; adından da anlaşılacağı üzere, ailede inanç birliğinin varlığı çok önemli bir yere sahiptir. Çocuklarımıza küçükten itibaren; ahlak, inanç, ibadet ve uygulama öğretilmelidir. Dini öğretirken çocuklarımıza daha çok hal diliyle, davranışlarımızla örnek olmalı, iyi davranışları  ödüllendirmelidir.  Bu konuda da resulullah’ı örnek almalıyız.

Sevgi Birliği; sevgili peygamberimizin; “kişi, sevdiğine sevdiğini söylesin” sözü çok anlamlıdır. Sevgi; aile huzur ve mutluluğu için aile üyeleri arasında canlı söz ve ifadelerle ortaya konulmalı ve gösterilmelidir.

0-7 yaş aralığındaki çocuklara gösterilecek sevgi, çocuklara hem anne hem ve baba tarafından verilmesi, çocukların kişiliklerinin oluşmasında çok büyük bir öneme sahiptir. Sevgisiz anneler, çocuk için bir şanssızlıktır. “her anne ve babanın çocuğu vardır, ancak pek çok çocuğun anne ve babası yoktur.” Sözü çok manidardır.

Diğer mutluluk ve huzur yollarını kitaptan ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz. Selam olsun bu kitabı bizlere kazandıranlara! Selam olsun toplumun eğitimine katkı sunanlara!

Bu makale toplam 233 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi