Bugün; 25 Nisan 2024, Perşembe
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Yeni Anayasa ve Başkanlık Sitemi
Tarih : 2015.11.06  09:37:38

Ülkemiz 1Kasım’da seçime gitti ve resmi olmayan seçim sonuçlar açıklandı. Daha önce gündeme getirilip de, 7 Haziran’da tek başına iktidar çıkmayınca rafa kaldırılan “Anayasa değişikliği ve Başkanlık Sistemi” tekrar konuşulmaya başlandı. Aslında çok önemli ve ülkeye nefes aldıracak bir husustur; Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi.  

Anayasayı değiştirmek için kaç tane milletvekili gerekiyor?

Hükümeti kuracak olan partinin yeni bir anayasa yapabilmesi için 367 milletvekili gerekiyor. 367 milletvekili sayısına ulaşan bir parti, yeni anayasa için gerekli tüm işlemleri başlatabiliyor. Eğer ki 367 milletvekili sayısına ulaşılamazsa ne olacak?

Eğer ki bir parti 367 milletvekilinin onayını almayı başaramazsa bu sefer referandum yolu ile yeni anayasa için halka gidilebilir. Referandum karanın alınabilmesi adına da 330 milletvekili gerekiyor. Bir parti 330 milletvekili sayısına ulaşabilirse, referandum ile halka anayasa değişikliğini sorabilir ve referandum sonucu "Evet" çıkarsa yeni anayasa için çalışmaları başlatabilir. 330 milletvekili sayısının altında kalınması durumunda ise anayasa değişikliği için diğer partilerin milletvekillerinden destek alınması gerek. Aksi halde anayasa değişikliği referanduma dahi götürülemez.

AK Parti, başkanlık sisteminin uygulanması için neler yapacak? Başkanlık sisteminin kabulu için kaç mileltvekili gerekiyor? 1 Kasım seçimlerinden AK Parti’nin tek başına iktidar çıkmasının ardından, AK PARTİ anayasa değişikliğine gideceğinin sinyalini verdi. Bu durumda çok konuşulan Başkanlık Sistemi de gerçekleşebilir.

317 milletvekili çıkaran AK Parti’nin, dışarıdan 13 milletvekilinin desteğini alarak Anayasa değişikliğini referanduma götürebilecek sayıya ulaşması halinde, başkanlık sistemini referanduma taşıyabilir. Zira Meclis’te 330 oy ile kabul edilen Anayasa değişiklikleri referanduma götürülebiliyor.

367 milletvekili ve fazlasının oyunu alan Anayasa değişiklikleri ise yasalaşıyor.

Bu konuda şu formüller devreye giriyor;

317 vekili olan AK Parti, 59 vekili olan HDP’nin bazı taleplerini Anayasa değişikliği ile karşılarsa, başkanlık sistemi için destek alabilir.

 AK Parti, diğer partilerden transferlerle, ‘sayı eksiğini’ kapatabilir. Ancak bu formülün, bir ‘dayatma’ görüntüsü yaratacağı için tercih edilmeyebilir. AK Parti’nin bu nedenle 134 vekili olan CHP’nin, 59 vekili olan HDP ve 40 vekili olan MHP ile uzlaşma arayacağı tahmin ediliyor.

Partiler sınavda. Eğer; hükümetin ortaya attığı; “yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” ne, önceleri olduğu gibi topyekun; “hayır” derlerse, 4 yıl sonra yapılacak seçimde halk tarafından veto yerler!

Zira 1Kasım seçiminde MHP ve HDP’ye halk; “hayır, sizin politikanızı beğenmiyoruz, sizin bu tavırlarınız ülkeye zarar veriyor! Ülkeyi ilerletecek, kalkındıracak olan hangi reform varsa ona “evet” demeliydiniz. Ülke için gerektiğinde elinizi ve icabında gövdenizi taşın altına sokmalıydınız…” diyerek, oylarında gözle görülür bir düşüş sağladı!

Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi konusunda, inat etmemeli, “hayır” dememeliler. Eğer, siyaset yapacak, Türkiye’ye hizmet edeceklerse. Değilse, kendileri bilir.

Bu makale toplam 214 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi