Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Rusya ile Türkiye Savaşa mı Giriyor?
Tarih : 2015.11.27  14:19:03

Türkiye’nin, Rusya savaş uçaklarını düşürmesiyle birlikte ufak bir gerginlik yaşandı. Bu tür olaylar, her ülke arasında olan şeylerdendir. Eğer goygoyculara bakılırsa, Türkiye- Rusya savaşı başlayacak, ortalık toz duman olacak, ortadoğu’da 3. Dünya savaşının ayak sesleri duyulmakta!... gibi sinir bozucu ve halkın moralini alt üst edici sesler yükselmekte! Halbuki kısaca ilişkilere bir göz atarsak meseleyi daha iyi anlarız diye düşünüyorum.

Sovyetler Birliği 1991’de dağıldıktan sonra Türkiye Rusya arasında müteahhitlik ve bavul ticareti gelişti. Sarp sınır kapısı açıldı. 1980’lerde başlayan doğalgaz anlaşmalarıyla Türkiye, Rusya’dan doğalgaz almaya başladı. Mavi Akım anlaşması yapıldı. Şu an Rusya'da 1 milyon Türk yaşıyor.Türkiyedeki Rus sayısı ise 25000 kadardır.

İki asya kıtasında yer alan ülkeler arasında 2009 yılından bu yana, bugüne kadar süregelen ikili ilişkilerle karşılaştırıldığında hiç de olağan olmayan yoğun bir ziyaret trafiği yaşanmıştır. Abdullah Gül, 2009 yılının Şubat ayında, görevi sırasında Rusya’nın başkenti Moskova’yı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olmuş, iki ülkenin başbakanları Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin’in 2009 yılı Mayıs ayında Soçi’deki buluşmasını, aynı yıl içinde Putin’in Türkiye ziyareti, Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 2010 yılının Ocak ayındaki iade-i ziyaretleri takip etti. Yine 2010 yılının Mayıs ayında ise Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, meslektaşı Abdullah Gül’ün konuğu oldu.

18 Temmuz 2012 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Kremlin’de görüştüler. Liderler, ekonomik ilişkiler, nükleer enerji alanında ortak projeler ve buna ek olarak Suriye sorununu müzakere ettiler.

Türkiye-Rusya ilişkileri özellikle de giderek artan ekonomik çabalar başta olmak üzere kimi ortak çıkarların yanı sıra aynı zamanda sayısız farklılıklardan da oluşmaktadır. Mesela  Kıbrıs sorunu ile Kafkasya’da Türkiye ve Rusya hâlâ farklı düşünmektedir. Türkiye tarafının girişimiyle hayata geçirilen Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu (Caucasus Stability and Cooperation Platform) gibi bölgesel çatışmaların çözümüne yönelik yaklaşımların bugüne kadar çok da verimli olduğunu söylemek mümkün değil.

Suriye krizinin barışçı çözümünde ise Türkiye batı yanlısı, Rusya ise tarafsız olduğunu beyan etmektedir.

Fransa'daki Rusya Büyükelçisi Aleksandre Orlov, ortak bir askeri komuta altında Rusya'nın ABD, Fransa ve Türkiye ile IŞİD'e karşı birlikte mücadele etmeye hazır olduğunu söyledi.

Fransa'da Europa 1 Radyosu'na konuşan Orlov, "Böyle bir koalisyon mümkün" diyerek koalisyonun farklı şekillerde olabileceğini ifade etti. Orlov, "Koordinasyon kesinlikle gerekli. Ancak biz mücadeleye devam etmeye ve IŞİD'e darbe indirmeyi planlamaya hazırız" diye sözlerini sürdürdü.
Orlov, Moskova'nın Türkiye'nin de katılımını onaylayıp onaylamayacağına ilişkin soruyu "Eğer Türkiye bunu isterse, Moskova bundan elbette memnun olur" şeklinde cevapladı.

Rusya, Suriye'de eylül ayından beri hava operasyonları düzenliyor. Rus uçaklarının sadece IŞİD'i hedef almadığını söyleyen Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik bir süredir devam ediyor. Kaynak: DW Türkiye

Rusya, 30 Eylül'de Suriye'de hava saldırılarına başladı. Kremlin saldırılarda "IŞİD ve diğer terör örgütlerinin" hedef alındığını vurguluyor. Türkiye ve Batılı ülkeler ise Rusya'nın saldırılarında öncelikle Beşar Esad rejimine karşı savaşan diğer muhalif grupların hedef alındığını söylüyor.

Rusya-Türkiye ilişkileri, Moskova'nın Suriye'deki hava saldırılarının ardından, Rus jetlerinin en az iki kez Türk hava sahasını ihlal etmesiyle gerilmişti. Ankara bu durumu protesto etmiş, NATO da Türkiye'ye desteğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e kırgınlığını gizlememiş, bir gazetecinin "Putin’le görüşecek misiniz?" sorusuna "Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok" yanıtını vermişti. Putin daha sonra Cumartesi günü Ankara'da en az 97 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından hemen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı göndermişti.

BMGK, kısa zamanda toplanıp, soruna çözüm bulmaya çalışacaktır. İlerleyen zamanda problemin çözüleceğine inanıyorum. Hiç bir ülke, Orta Doğu’da çıkacak olan bir savaştan memnun olmayacaktır! Zira bu ateş, herkesi yakar!

Bu makale toplam 266 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi