Bugün; 25 Nisan 2024, Perşembe
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Yürekli insan
Tarih : 2016.01.21  00:02:06

kazim_ozturk@mynet.com

Kim yürekli insan? Yüreksiz insan var mı? Yürekli insan olmak; kalbi olmak demek midir? Her kalbi olan, yürekli midir? Yürek; insanlara kan pompalayan, sol yanımızda bulunan sadece bir et parçasından mı ibaret? “Yüreğim ağzıma geldi, pek yüreksiz, mangal gibi yüreği var”… sözleri neyi anlatır?

Yürekli insan olmak; kanat takıp göklerde uçmak mıdır? Denizin üstünde, karada yürür gibi yürümek mi? Herkesi hayran bırakan, güzel konuşma yapmak mı? Yüreklilik; her mekânda, her durumda, insanları hakir görmek, aşağılamak, vurmak, kırmak mı? Yürekli insan kategorisine girenler; makam sahipleri mi? “soylu, asil” denilen ailelere mensup olanlar mı? 

Yürekli oluş; kahraman, yiğit, gözünü budaktan sakınmayan, doğru bildiğini söylemekten hiç çekinmeyen, hak, adalet, insanlık duygularını önde tutmaktır. Yüreklilik; “elif” gibi olmaktır.

Tarihte yürekli insanların sayısı çoktur, en başta peygamberler gelir. Hatta şöyle bir mantık geliştirirsek, sanırım en doğru tespiti yapmış oluruz;

Rabbimiz, yüce kitabımızda; “Emir olunduğun gibi dosdoğru ol”, “niçin yapmadığınızı söylersiniz?”, “Levm edenin (Kınayanın), levminden çekinmeyin”, “Allah yolunda, malınızla, canınızla mücadele edin”… v.b. talimatlar verir.

Yürekli insan örneği mi istersiniz? Hz. İbrahim, buna en açık örnektir. Bulunduğu ortamdan etkilenmemiş, babası da olsa, put ve putçulukla sonuna kadar mücadele etmiş! O kadar ki; ateşe atılıp, yanmayı göze alacak kadar! Dört etrafı putperestlerle dolu olmasına rağmen, çekinmeden, korkmadan, vazgeçmeden; puthanedeki putları kırıp, büyük putun boynuna baltayı asıp, kendisini sorgulayanlara meydan okuyacak kadar yürekli!

Tabii, sevgili peygamberimizin yürekliğini de burada zikretmek gerekir. O da; tek başına Müşriklerin arzı endam ettiği, “Allah bir, O’ndan başka ilah yok” diyenlerin kızgın kumlarda, ağır kayaların altında inim inim inletildiği, çeşitli suikastlarla karşı karşıya kalındığı bir zamanda; “Ben Allah’ın Resulüyüm” diyebilen bir yürekliliğe sahip! Tek başına davasına sahip çıkıp, kimseye aldırmadan yoluna devam eden bir kahraman! Dünya, yürekli insanlarla güzelleşir!

Elif

Nedir Elif?

İnancında; dimdik olmak,

Hayatında kula kulluk yapmamak,

“Emrolunduğu gibi dosdoğru olmak”,

Sıratı müstakinden başka yola sapmamak.

Elif; Kıyamdır, ayakta duruştur, kararlılıktır!...

Sözünün eri, evinin eri, eşinin feri olmaktır!

Bakarken elif, söylerken elif, yaparken elif!...

Elif; ilk olmaktır, ön sırada durmaktır,

Baba olmak, eş olmak, kardeş olmak,

Sırdaş olmak, yoldaş olmaktır!

Elif; kötülere hasım, hayırlara hısım olmak,

Gariplere hemdem, kimsesize tılsım olmaktır!...

Elif; Komşusu açken tok yatmamak,

Kimseye yan gözle bakmamak,

“kendi için istediğini başkası için de istemek”,

Dünya çıkarı için kimseye küsmemektir!...

Elif, adam olmak, adam kalmaktır!

Elif; yaratana tam kul olmaktır! 

Bu makale toplam 273 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi