Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Mescid-i Aksa
Tarih : 2017.07.26  10:30:14

kazim_ozturk2016@mynet.com

Mescid-i aksa; Kudüs’te Süleymân aleyhisselâm tarafından bina ettirilen mescid, câmi. Peygamber efendimiz zamanında bulunan mescidler arasında, Mekke’ye en uzak mescid olduğu için burası Mescid-i Aksâ yâni en uzak mescid ismiyle meşhur olmuştur.

Beyt-ül-makdis veya Beyt-ül-mukaddes adı da verilen Mescid-i Aksâ’nın inşasına Dâvûd aleyhisselâm başladı. Duvarlarını bir adam boyu yükseltti fakat tamamlıyamadan vefât etti. Dâvûd aleyhisselâmdan sonra hem peygamber, hem hükümdâr olan oğlu Süleymân aleyhisselâm, Beyt-ül-makdîs yâni Mescid-i Aksâ’nın inşasını tamamlamak istedi. Allahü teâlâ tarafından emrine verilen cinleri toplayarak aralarında vazife taksîmi yaptı ve her bir cemâati bir işle vazifelendirdi. Sonra usta ve mühendislere, on iki mahallesi olan Kudüs şehrini inşâ ettirdi. Şehrin kurulması bitince, mescidin tamamlanmasını emretti.

Süleyman aleyhisselâm, Beyt-ül-makdis’e, Mûsâ aleyhisselâmdan beri nesilden nesile intikal ederek gelen, içerisinde Tevrât’ın bulunduğu Ahid sandığını yâni Tâbût-i sekîneyi koydu.

Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem, Mirâc gecesinde Kudüs’e gelerek Mescid-i Aksâ’da namaz kıldı. Peygamber efendimizin; “Yalnız üç mescide ziyâret için gidilir: Mescid-i Harâm, Mescid-i Aksâ ve benim bu mescidim (yâni Mescid-i Nebî).” buyurarak medhettiği Mescid-i Aksâ, hicretten on altı ay sonraya kadar Müslümanların kıblesi olarak kaldı. 

Kudüs’ün Müslümanlar tarafından feth edilmesinden sonra, halîfeler ve Müslüman vâliler tarafından Mescid-i Aksâ’nın temizlik, bakım ve onarım işlerine çok önem verildi. Dört halîfe devrinden sonraki Emevîler zamânında, Mescid-i Aksâ’nın temizlik ve bakımına özel ihtimâm gösterildi.

Mescid-i Aksâ’nın ismi Kur’ân-ı Kerîmde zikr edilmekte ve Peygamber efendimizin Mîrâc gecesinde oraya götürüldüğü, hadîs-i şerîflerle bildirilmektedir. Eshâb-ı kirâmdan Ebû Zerr-il-Gıfârî radıyallahü anh şöyle bildirdi: “Bir kerre ben; Yâ Resûlallah! Yeryüzünde ibâdet için en önce hangi mescid bina edildi? Diye sordum. Resûlullah efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem; Mescid-i Harâm’dır.” Buyurdu. “Sonra hangisi? dedim. Mescid-i Aksâ’dır.Buyurdu. Sonra ben; Bu iki mescidin kuruluşu esnâsında ne kadar zaman vardır?” dedim. Resûlullah efendimiz; Kırk sene vardır.” Buyurdu. 

Mescid-i Aksa, görüldüğü gibi kuruluşundan beri Müslümanların mabedidir. Müslümanların bu kutsal mekanına, Müslümanları sokmamak, onlara namaz kılmayı yasaklamak, hiçbir dinde kabul edilebilir şey değildir. Zaten İsrail devleti dışındaki bütün insanlar bu olaya tepki gösterdi.

İsrail devletinin bu ihanetini bütün Müslümanlar;  Kıyama kalkarak, tel’in etmeli, islam ülkeleri, üzerlerindeki meskenet küllerinden sıyrılmalıdır.  

 

Uyanış Ne Zaman?

 

Osmanlı gittiğinden beri muhtacız istiklale!

Orta doğu yanıyor, figan var hane hane.

İslam ülkeleri uyuyor, olanlardan bîgane!

Üç beş çakal dünyayı parsellemiş;

"Müslümanları uyutun, özünü koparın" demiş!

 

Kalkalım ayağa, tutalım zalimin elini,

Ne duruyorsun? Durdur bu ihanet selini!

Kuvvetlenmek istersen, Kur’an’a döneceksin,

Huzuru, rahatı İslam’da göreceksin.

O zaman sevgi dolu bir dünya bulacaksın.


Kazım Öztürk

 

Mescid-i Aksa

 

İlk Kıble, Mübarek belde Mescid-i aksa,

Kutsal mekan, pusula Mescid-i aksa!

Ortadoğu, Peygamberler otağı!

İsra müjdesi, Miracın ilk durağı!

Mescid-i aksa,

Müslümanlar ezilir, köleleşir; asla,

Mücadele azmi ve cihat yoksa!

Kazım Öztürk

 

Düşman Pusuda!

 

Eli kanlı, gözü kanlı,

Düşman pusuda!

Dili kanlı, dini kanlı,

Düşman pusuda!

 

Uyumak haram, durmak yok,

Tembellik yaraşmaz sana,

Tarihte şerefin çok.

Sakın gevşeme, düşman pusuda!

 

Nasıl olsa yenerim deme,

Tekrar denerim deme,

“Uykudayım dönemem” deme,

Unutma, düşman pusuda!

Kazım Öztürk

Bu makale toplam 501 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi