Bugün; 25 Nisan 2024, Perşembe
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Öğretmenler Gününde nahoş işler
Tarih : 2019.11.28  10:00:49

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende Vali Cüneyit Orhan Toprak, konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelmişti. Konuşması sırasında, dinleyiciler arasında bulunan bir kişinin bacak bacak üstüne atarak oturduğunu görünce;

-"Sen öğretmen misin? Öğretmen gibi bir otur da görelim. Böyle güzel duygularla geliyoruz, güzel hareketlerle karşılaşmak isteriz. Beni değil arkadaşlarını rencide ediyorsun. Bana göre hava hoş. Biz halen ilkokul öğretmenimizin bize destur edindirdiği hareketlerle hayatımızı devam ettiriyoruz. Biz onu hareketleriyle örnek alıyoruz ve öyle öğretmenler görmek istiyoruz. Yalan mı arkadaşlar? Yalansa söyleyin" dedi.

Vali Toprak'ın bu sözleri, salondakiler tarafından alkışlandı. 

Törenin ardından valilik tarafından yapılan araştırmada bacak bacak üstüne atan kişinin, yerel bir gazetede çalışan muhabir olduğu ortaya çıktı. Vali Toprak, yaptığı yazılı açıklamada,  programda üzücü bir olay yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Öğretmenler Günü münasebetiyle düzenlenen ve çok güzel geçen program esnasında maalesef üzücü bir gelişme yaşanmıştır. Programdaki konuşmam sırasındaki protokolde oturan bir kişinin oturma biçiminin asgari nezaket ölçülerinin çok ötesinde olması üzerine, kendisine öğretmen olup olmadığını sordum. Şahsın, başıyla olumlu işaret yapmasından sonra bir uyarım oldu. Ülkemize, bizlere ve tüm insanlığa emeği olan bütün öğretmenlerimizin bu kadar önemli bir günde yerel muhabir olduğunu öğrendiğimiz bir kişiden dolayı böyle bir durumla karşılaşmaları beni de derinden üzdü. Çok büyük bir heyecan ve mutlulukla geldiğimiz törende, öğretmen olmasa dahi bu tip bir oturuş şekli orada bulunan herkese karşı da uygun görülemezdi. Program yaklaşık 2 bin öğretmenimizin bulunduğu ortamda çok coşkulu, mutlu ve heyecanlı şekilde devam etmiştir.'' 

Öğretmenler gününde meydana gelen bu olay, nereden bakarsak bakalım; hoş olmayan, hepimizi derinden üzen bir davranıştır. Bu tür nahoş olayın ardından sosyal medyada yer yerinden oynadı. Sanırsınız ki kıyamet koptu. Çoğu, Valiyi suçladı, neymiş, bir valinin hedef göstermeden, isim belirtmeden uyarması gerekirmiş, doğru olan buymuş!

Şimdi meseleye enine boyuna bakalım; bir kere devlet erkanının bulunduğu bir ortama gelenler, ister gazeteci olsun, ister öğretmen olsun edep kurallarına uygun davranmak zorundadır. Valiyi kişi olarak sevmeyebilirsiniz, tipi, konuşması hoşunuza gitmeyebilir, ama temsil ettiği makam devletin makamıdır. Hiçbir şekilde devletin makamına karşı kimse edep sınırlarını ihlal eden bir tavır sergileyemez. Valimizin uyarısı yerindedir, doğrudur.

Öğretmen böyle bir şey yapmışsa, affedilir yanı yoktur. Pekiyi gazeteci yaparsa doğru mu? Nasıl bir öğretmen yaptığında, “Bu doğru değil, bir de öğretmen olacak, herkese örnek olacak…” diyoruz değil mi? gazetecinin, başını öğretmen olduğunu söyler mahiyette sallaması da işin bir başka feci boyutudur. Diyelim ki başını sallamadı, fakat böylesine edep dışı, saygısızca oturmasını kimse kabullenemez.

Hiç unutmam, hafızamdan asla çıkmıyor. Merhum Başbakanlarımızdan Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamın ceketinin düğmelerini iliklemeden halk karşısına çıktığını görmedim. Otururken bile düğmelerini iliklerdi. Bu, bir edep örneğidir.

Davranışlar, sözden daha etkilidir. Üzüm üzüme baka baka kararır sözü bunun için söylenmiştir. Sevgili peygamber efendimiz;

-“Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” buyurur. Kur’an, ahlak ilkeleriyle doludur. Kur’an, hepimize lazım olan bir ecza deposudur.  

Büyüklerimiz boşuna; “EDEP YA HU” dememiş.

 

                      Bulamayabilirsin!

Ey vefasız sevgili, Üzme beni bu darda,

Candan seven dostları, bulamayabilirsin,

Gözyaşları içinde, bir gün beni arar da,

Helallikler istersen, alamayabilirsin!

 

Dillerini har edip, cana batırma sakın,

Ağyarları yar edip, dostu bitirme sakın,

Gönülleri nar edip, kana yatırma sakın,

Nadim olmazsan eğer,  bulamayabilirsin!

 

Canlar canlara muhtaç,  tek başına olamaz,

Eller ellerden üstün, bir kenarda kalamaz,

Hak sevgisi ebedi, hiçbir fani alamaz,

Hakir görme canları, bulamayabilirsin! 

 

Bu makale toplam 241 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi