Bugün; 24 Nisan 2024, Çarşamba
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Kur'an gerçeklerini nasıl anlatmalıyız?
Tarih : 2021.03.21  13:57:54

“Kur’an, Yaratan ile yaratılan arasında, iletişim mesajları içeren bir kitaptır”. 

“İslam’a göre iletişim, boş ve anlamsız bir mesaj aktarımından ibaret değildir.”  

“Kur’an, yeryüzünde fesadı ve bozgunculuğu kaldırmanın, sağlıklı bir iletişim düzeni ile mümkün olabileceğini vurgular.”

“Hz. Peygamberin veda hutbesi, kitle iletişimi açısından önem taşımaktadır. Bu tarihi konuşmayı yüz bini aşkın kişinin kolayca dinleyebilmesi için tedbirler alınmış; Rasûlullah’ın her söylediğini,  Rebîa b. Ümeyye b. Halef yüksek sesle tekrar ederek geniş kitlelere ulaştırmıştır. Bu şekilde binlerce insanın Veda Hutbesini dinlemesi sağlanmıştır. Veda hutbesinin, bütün insanları ilgilendiren genel bir beyanname niteliğine sahip olması, sözlü-kitlesel iletişimin İslam’daki en etkili örneğini oluşturması bakımından önemli bir hadisedir” 

İletişimde anlaşılır bir dilin kullanılması, muhatapların anlamasına ve etkilenmesine sebep olan en önemli unsurdur. Muhatabın dikkatini çekemeyen bir bilgide ve iletişimde, gereken sonuç beklenemez. İletişim, her şeyden önce iletenle iletilen arasında bir ilgi ve irtibatın tesisini sağlamalıdır.

İslam’a davet, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem’le başlamıştır. Çünkü insan, yaratılışı itibarı ile Allah’ın yolundan, istikametten kaymaya meyyal bir varlıktır. İslam’a davet dediğimiz tebliğ, bütün peygamberlerin vasfıdır.

“Ey şanlı Resul! Rabbinden sana indirileni tebliğ et! Eğer bunu yapmazsan O'nun peygamberlik görevini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan korur. Doğrusu Allah, kâfirler toplumunu doğru yola iletmez.” (Mâide/67) 

“(Ey Muhammed!) Sen, Rabbin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et. Çünkü Rabbin, kendi yolundan sapanları en iyi bilendir ve O, hidayete erenleri de en iyi bilendir” (Nahl/125)

Müslümanların, kıyamet gününe kadar bu şekilde öğüt vermesi gerekmektedir.

İletişimde şu hususlar önemlidir:

a. İletişim süreklilik arz eder.

b-Anlatılacak konularda uzman olmak gerekir.

c-İletişimin başarılı olması için toplumsal dokunun ve seviyenin iyi bilinmesi ve muhatapların psikolojik yapısının ve durumunun iyi bilinerek dikkate alınması zorunludur.

d-Tebliğ ve iletişim; fedakârlık isteyen, ölçülü olmayı, gönül adamı olmayı gerektiren, herkesin başaramayacağı kadar zor ancak önemli bir misyondur.

e- İletişimde sadece doğruları anlatmakla biten bir görev değildir. Tebliğin ve iletişimin etkili olması için tebliğ edilen konuların, önce tebliğcinin şahsına yansıması gerekir. Aksi takdirde beklenen fonksiyonu icra edemez. Kısaca tebliğ ve iletişim samimiyet ile iç içedir.

“Niçin yapmadığınızı söylersiniz?”, “Emir olunduğun gibi dosdoğru ol” ayetleri, Peygamberlerin kullandığı üslup bizlere çok şey anlatır. Eğer iletişimimizde başarısız isek önce kendimizi otokontrole tabi tutmalıyız.

 

Bu makale toplam 116 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi