Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Mustafa Balkan
Metni küçült
Mustafa Balkan
Bizi Düşündürenler..
Kılıçlar çekildi
Tarih : 2015.11.29  22:00:15

m.balkan42@hotmail.com

Konya’da “Selçuk” adında bir üniversite kurulması 1955’de gündeme geldi. 1962’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Selçuk Eğitim Enstitüsü ve Yüksel İslâm Enstitüsü açılarak ilk nüveleri oluşturuldu. Bu ilk adımların hızlandırılması için 1968’de kurulan Üniversiteyi Yaşatma ve Kurma Derneği’nin üstün gayretleriyle Mimarlık-Mühendislik Yüksekokulu, 1971’de Konya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi unvanını aldıktan sonra 11 Nisan 1975’de kurulması düşünülen 4 üniversiteden birisi de Selçuk Üniversitesi oldu.

1976-1977 eğitim-öğretim yılında Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olmak üzere 2 fakülte, 7 bölüm, 327 öğrenci ve 2 kadrolu öğretim üyesi ile faaliyete geçen Selçuk, 1982’de atılım yaparak gecekondusu olmayan şehirde derme çatma barakadan 8 fakülte, 4 yüksekokul ve 3 enstitüsü olan bir üniversiteye ulaştı. Çift başı kartalın kanatları arasında gelişip serpilen Selçuk Üniversitesi bugün 21 fakülte, 6 enstitü, 6 yüksekokul, 22 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı ve 70.000'i aşkın öğrencisi ile Türkiye’nin en büyük eğitim kurumları arasında yer almaktadır.

***

YÖK vesayetinden bir türlü kurtulamayan öğretim üyelerinin kullanacakları yarı özerk oylarıyla 10. rektörünü belirleyecek olan Selçuk Üniversitesi’nde, güçlü görünen iki rektör adayından birisi ipi göğüsleyecek. Bu rektör adaylarından ilki Prof. Dr. Mustafa Şahin, diğeri ise Prof. Dr. Tahir Yüksek. Her iki rektör adayı, 2011 yılındaki rektörlük seçimlerinde de aday olmuşlar ve kendilerine götürülen “biriniz diğerinize feragat eder çekilirse iyi olur” teklifine; her ikisi de yanaşmayınca üçüncü bir aday olan Prof. Dr. Hakkı Gökbel, bu fırsatı çok iyi kullanarak aradan sıyrılmıştı.

***

Bu yılın son ayı içerisinde yapılacak olan rektörlük seçiminde iki rektör adayı, kıyasıya bir mücadele içerisinde ve kınlarındaki kılıçları da çekmiş vaziyette tekrar karşı karşıya geliyorlar. Mevzuat gereği en az 6 rektör adayının ismi YÖK’e gidecek. YÖK bu altı rektör adayından üç kişinin ismini Cumhurbaşkanı’nın onayına sunacak.

Soru şu: Prof. Dr. Mustafa Şahin, diyelim öğretim üyelerinin en çok oyu aldı. Prof. Dr. Tahir Yüksek de ona yakın bir oy aldı. İşte dananın kuyruğu burada kopacak. Şahin Bey, bir soru üzerine şunları ifade ediyor:

“Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun akademik iradeye ve akademik özgürlüğe çok büyük önem verdiğini biliyorum. Birilerinin farklı argümanlar kullanarak kendine çeşitli güç oluşturma çabaları karşılıksız çıkacaktır.”

Aslında sorunun cevabı da bu yanıtta.

Aralık’ta herhangi bir şey olmaz ise bütün akademisyenler ile medyanın keskin gözü; Selçuk Üniversitesi’ndeki rektörlük seçiminde ve her iki adayın üzerinde olacak.

İpi en çok oyu alan adayın göğüsleyeceğine demokratik olmayan bu aday belirleme sisteminden hiç kimse bir şeyler umsun ne de beklemesin.

Bu iki güçlü adayın arasından bir başkasının sıyrılacağı hayaline de kimse kapılmasın.

Şimdi Şahin’in ‘Yüksek’ten bakan gözleri mi, yoksa Tahir’in ‘Şahin’ bakışları mı YÖK’te kabul görecek?..

İşte olmak ya da olmamak arasındaki ince çizgi burada ya silinecek ya da ip burada kopacak…

AZİZİM DİYOR Kİ…

Her iki adaya da başarılar dilerim.

Kazanan “Selçuk” olsun.

Çift başlı kartalın keskin bakışları her iki adayın üzerinde..

Bu makale toplam 1657 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi