Bugün; 29 Nisan 2024, Pazartesi
Mustafa Balkan
Metni küçült
Mustafa Balkan
Bizi Düşündürenler..
Millet, Vekilinden ne ister?
Tarih : 2015.11.13  07:04:10

m.balkan42@hotmail.com

Ak Parti yüzde 49,5 oy oranıyla tek başına iktidar olunca, gözler yeni kabinede hangi vilâyetten kimlerin ve hangi isimlerin yer alacağına çevrildi.

Yaygın ve yerel medya ile sosyal medyada en fazla konuşulan konular arasında yeni kabine geliyor. Elbette Konya medyası bundan azade olamazdı. Konya'daki gazetelerin köşe yazarlarından tutun sosyal medyada bu konuda düşüncelerini paylaşanlara varıncaya kadar Yeni Kabine'ye; teşekkül edinceye kadar hangi isimlerin bakan, başbakan yardımcısı olacağıyla ilgili tartışma bitmeyecek.

Büyükşehirler içerisinde Ak Parti Konya Teşkilâtı, aldığı 74,4 oy oranıyla 12 Milletvekili çıkardı. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, ilk sıradan TBMM'ye girdi. Başbakan sıfatıyla yeni kabineyi, yâni Bakanlar Kurulu'nu kuracak da kendisi. Ben, Sayın Başbakanın Konya'lı olması dolayısıyla Konya'ya bir bakanlık vereceği kanaatinde değilim. Stratejik düşünebilen bir Başbakan olduğu için yalnız yeni kabinede iki Konyalı ismin yer alabileceğini düşünüyorum. Konya dışındaki vilâyetlerden 6 Konyalı daha vekil seçilerek Meclis'e girdiler. Konyalı vekillerin sayısı Meclis’te 20 oldu. Bakan olabilecek isimler arasında Mersin'den Lütfi Elvan, Karaman'dan ise Recep Konuk isimleri şimdiden telaffuz edilmeye başlandı. Yaygın medyada yer alan haberlere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koltuğuna getirilebilecek isimler arasında 5'inci sıradan vekil olan Gümrük Bakanlığı eski Müsteşarı ve bürokrat kimliğiyle tanınan Ziya Altunyaldız’ın da ismi geçiyor.

"Ehliyet" ve "liyakatı" demeçleriyle ön plana çıkaran, konuşmalarında devamla bu değerleri hatırlatan Başbakan Davutoğlu'nun, vilâyetlerin aldığı oy oranına göre kabineye adam atayacağını ummak veya sanmak ne derece doğrudur. Devleti ve milleti yönetecek insanlarda elbette bir takım özellikler aranmalıdır. Bu hususiyetler Selçuklu Vezirlerinden Hâce Nizâmü’l-Mülk tarafından kaleme alınan Siyâsetnâme adlı kitapta da yazılıdır. Başka eserlerde de bir idarecide aranması gereken hususiyetler elbette vardır. Kaldı ki MİT'in kabinede yer alacak isimlerle ilgili Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın önüne koyacağı istihbarî raporu da önemli.

Tabiîki bu arada bakanlık sayısının artabileceği daha önceden öngörülmüştü. Hatta yeni bakanlıklar kurulacağı için daha önceden Konya ile diğer başka vilayetlerde "çalıştay" adı altında değişik toplantılar ve ankete dayalı araştırmalar da yapılmıştı. Böylece yeni bakanlıkların alt yapıları oluşturulmaya çalışılmıştı. Kurulacak yeni bakanlıklarda Konya'ya bir bakanlık verilebilir.

Ben, Konya'dan olmasa bile Konyalı iki ismin Yeni Kabinede yer alabileceklerini düşünüyorum. Bu fikrimde yanılabilirim de. En doğrusunu elbette Allah azze ve celle bilir.

Gönlüm yine de kabinede Konyalı bir bakanın yer almasından yana.

Ereğli doğumlu olan Karabük Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal,  Ak Parti Milletvekili olarak Karabük'ten Meclis’e girdi. Akşehir doğumlu olan TÜMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sert de, Ak Parti İstanbul 1. Bölge 13. sıradan Meclis'e giren bir başka Konya’lı. Konya dışından başka vilâyetlerden aday olan isimler arasında Lütfi Elvan, Recep Konuk, Hüseyin Kocabıyık ve Abdullah Başcı da var.

MİLLET, VEKİLİNDEN NE İSTER?

KOP İdaresi eski başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, sosyal medya üzerinden “Millet, vekilinden ne ister, ne bekler?” diye bir tartışma başlattı.

Millet, vekilinden her şeyden önce iş ister, aş ister ve eş ister. Ben de cevaben şu önerilerde bulundum:

“Vekil, asıl gibidir. Meclis'ten önce iş takibi ister. Çocuğu varsa sizden işe yerlestirmesini ister. Siz KOP projesinden geldiğiniz için en büyük ihtiyaçları olan su isterler. Su Türkiye'nin en büyük birinci meselesidir. Konya susuz yaşayamaz. Konya Ovası suya muhtaçtır. Hocam su ve dolayısıyla KOP Projesini Meclis'ten en yakın takipçisi olunuz. Kop Bölgesine ayrılan payın az olduğunu devamla gündeme getiriniz. KOP'un ulaşımla birlikte ancak başarıya ulaşabileceğinin idrakinde hareket ediniz.”

AZİZİM DİYOR Kİ…

Bu, şimdiye kadar şahit olmadığım bir uygulama olduğundan Sayın Vekilimiz Babaoğlu’nu, yazılanlara cevap verdiğinden dolayı kutluyor ve tebrik ediyorum. 

Bu makale toplam 1407 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi