Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Salih Sedat ERSÖZ
Metni küçült
Salih Sedat ERSÖZ
Ayların Şahı geliyor. Adım adım Ramazan’a…
Tarih : 2019.04.18  11:58:11

Ayların sultanı Ramazan’ın ilk müjdesini, kendisinden 55 gün önce başlayan Recep Ay’ı verdi. Recep Ay’ının girmesiyle Efendimizin, “Allah’ım;  Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” mealindeki Hadis-i Şerif’ini hatırladık. Recep Ay’ı ile beraber mübarek üç aylara adım atmış olduk ve böylece Ramazan’ın ilk gölgesi üzerimize düşmüş oldu.

Recep’in girmesinden hemen sonra üç ayların içindeki ilk mübarek gece olan Regâib Kandilini idrak ettik. Recep ayının ilk cuma gecesi kutladığımız Regâib, Allah’ın biz kullarına vermiş olduğu ihsan ve ikram gecelerinden birisidir.

Recep ayında geçen her gün, bizleri mübarek Ramazan’a biraz daha yaklaştırır ve Ramazan ikliminin mü’minleri biraz daha fazla sardığını hissederiz.

Recebin 27. gecesi… Efendimizin hicretinden 8 ay önce bunaltıcı ve sıkıntılı günlerin arasında vuku bulmuş bir ümit gecesi… Cibril-i Emin’in geldiği ve Efendimizi alıp önce Kudüs’deki Mescid-i Aksa’ya, oradan da göklere çıkardığı nurlu gece… Miraç gecesi… Efendimizin diğer Peygamberlerin ruhaniyetleri ile görüştüğü, nice âlemlerden geçerek Sidret-ül müntehâ’ya vardığı ve Yüce Allah’ın birçok tecellisine kavuştuğu mübarek gece…

Mü’minler Miraca kavuşunca, bu gecede farz kılınan 5 vakit namazın mü’minin miracı olduğunu hatırlarlar. Namazla ilgili eksikliklerinin olup olmadığını gözden geçirirler. Namaz ve diğer kulluk borçlarındaki eksiklikleri gidermek için çaba gösterirler.

Daha sonra üç ayların ikincisi olan Şaban ayı misafirimiz olmaktadır. Şaban’ın girişi ile Ramazan’a ulaşmaya sadece bir ay kaldığını ve Efendimizin, “Receb ve Ramazan ayları arasında kalan bu aydan (Şaban’dan) insanlar gafil kalıyorlar” sözünü hatırlarız.          

Şaban; kendisinden sonra gelecek olan Ramazan’ın habercisi ve müjdecisi olduğu için, Efendimizin diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadette bulunduğu ve bu ay için “Şaban günahları temizleyendir” buyurduğu bir aydır.

Şaban’ın 15. gecesi ise bereketli, feyizli, faziletli Berat gecesine ulaşmış oluruz. Allah’ın inanan kullarını rahmete, af ve mağfirete, ihsana kavuşturduğu ve bütün günahlarından temizlediği bir gece olan Berat gecesinde Efendimizin şu mübarek sözlerini hatırlarız:

“Şaban ayının yarısı olduğunda, gecesinde kalkın ibadet edin. Gündüzünde de oruç tutun. Muhakkak ki Yüce Allah o günde dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve imsak vaktine kadar şöyle der: Affedilmeyi dileyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu, şifa vereyim. Şunu isteyen yok mu vereyim, bunu isteyen yok mu vereyim… Bu fecre kadar devam eder.”

Ayrıca Efendimizin şu Hadis-i Şerif’lerini de hatırlamamız gerekir:

Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez. Regâib gecesi, Şaban’ın 15. Gecesi (Berat Gecesi), Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı geceleri.

“Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” 

Bu aylar, bu gün ve geceler, Allah’ın rahmetinin cûşa gelip coştuğu ve  sağnak sağnak üzerimize yağdığı, mağfiretin gürül gürül döküldüğü, bereketin pınarlar gibi fışkırdığı, ecir ve sevabın şarıl şarıl biz kullara aktığı anlardır. Bu rahmet pınarından, bu mağfiret esintisinden, mahsulün bol bol toplanacağı bu hasat mevsimlerinden istifade edilmez mi? 

Yaratıcımıza sonsuz şükürler olsun ki; böylesine ulvî, yüce, ulu, mübarek, faziletli, kıymetli, bereketli rahmet aylarına, çok değerli gün ve gecelere bizleri kavuşturuyor. Biz aciz ve günahkâr kullarına, böylesine büyük bir imkânı vermiş oluyor.

Berat gecesinin de gelmesi ile artık Ramazan’a iyice yaklaşmış oluyoruz. Recep ayının girmesinden itibaren, mübarek ve faziletli gün ve gecelerin birbiri ardınca gelmesi ile kendimizi bedenen ve ruhen, Ramazan’a hazırlıyoruz.

Birdenbire, aniden, habersizce değil adım adım, kendimizi hazırlayarak ve alıştırarak mübarek Ramazan’a girmiş oluruz. Böylece, ayların sultanını günah yükü ile değil, günahlardan arınmış olarak, tertemiz bir şekilde karşılamış oluruz. Geride kalan ufak tefek günah kırıntıları da, o mübarek ayda temizlenir gider İnşaallah…

Üç aylar; Allah’ın rahmetinin ve mağfiretinin coştuğu, feyiz ve bereketinin sular seller gibi üzerimize yağdığı aylardır. Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasat ayıdır. Bu üç ay Allah’a yakınlık aylarıdır. Üç aylar içinde ve bu aylar içindeki bütün gün ve gecelerde, Efendimizin tavsiye ettiği şu duayı sık sık tekrarlamakta sayısız faydalar vardır: 

“Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.”

Yarın gece yani Cuma’yı Cumartesiye bağlayan gece Berat gecesidir. Bunları hatırlayarak Berat gecesini boş geçirmeyelim. Allah; Meleklerin semada iki bayram gecelerinden birisi olan Berat gecesi fırsatını iyi değerlendiren ve tüm mü’minleri Beratını alanlardan eylesin. Meleklerin diğer bayram gecesi de Kadir gecesidir. Kadir gecesinin önemini de o mübarek gece gelince yazarız İnşaallah… Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

(Salih Sedat Ersöz’ün; Aydan Arı Günden Duru kitabından)

Bu makale toplam 389 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi