Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Salih Sedat ERSÖZ
Metni küçült
Salih Sedat ERSÖZ
Bire yedi yüz kazandıran ticaret
Tarih : 2019.11.07  16:18:49

Bir ticaret düşünün ki bir koyuyorsunuz yedi yüz alıyorsunuz. Bu hayal edilemeyecek derecede çok büyük kâr eden bir ticarettir.

Bir koyup yedi yüz alacağını bilen hiçbir kimse böyle bir ticareti kaçırmaz. Peki gerçekten böyle bir ticaret var mı? Bir ticaretten bu kadar büyük bir kâr elde etmek mümkün mü?

Elbette mümkün. Daha fazla kâr elde etmek bile mümkün. Bunu bize haber veren âlemlerin Rabbi Yüce Allah’tır. Şu Ayeti okuyalım:

"Mallarını Allah yolunda harcayanların hâli, yedi başak veren, her başağında yüz tanesi bulunan bir tek tohumun hâli gibidir. Allah dilediğine kat kat verir. Allah (ihsanı) geniş olan ve hakkıyla bilendir." (Bakara 261)

Bir tohum ektiğinde karşılığında yedi yüz tane alacağını bilen bir çiftçinin veya bir mala bir kuruş yatırdığında karşılığında yedi yüz kuruş, bin lira yatırdığında yedi yüz bin lira hatta daha da fazla kazanacağını bilen bir tüccarın bu işi yapmaması düşünülebilir mi?

İşte aynen bunun gibi, Allah katında mükâfat isteyen kimsenin, verdiği ve yaptığı tek bir şeye karşılık yedi yüz mislini alacağını bildiğinde de, bunu mutlaka yapması gerekir.

Peki yedi yüz kat kazanmak için yapılacak iş nedir? Allah yolunda harcama yapmak…

İslâm'a ve Müslümanlara yardım ve fayda getiren her harcama fî sebîlillâh’tır, Allah yolundadır. Bu anlamda harcama (infak) yapanların alacağı karşılık, toprağa ekilen ve bire yedi yüz veren habbe/tohum örneği ile açıklanmıştır.

Genellikle iyiliklerin sevabı bire on olduğu halde, Allah yolunda harcama yapmanın sevabının bire yedi yüz oluşu, hem çok önemli bir teşvik unsurudur hem de bu ibadetin diğerlerinden daha zor olduğunu gösterir.

Bu âyette ve devamındaki âyetlerde Allah infakı (harcamayı) teşvik etmiş ve amacı, nasıl yapılacağı, hangi maldan kimlere yapılacağı ve sevabı konularında önemli açıklamalarda bulunmuştur.

Bu açıklamalara göre; infak insanların takdir ve beğenisini kazanmak için değil Allah rızası için yapılacaktır. İnfakın arkasından başa kakma ve incitme gibi davranışlar yapılmayacaktır. Malın kötüsü değil iyisi verilecektir. İnfak yapılacak kişilerin seçimi iyi yapılacaktır.

Bu şartlara riayet edilerek yapılan harcamalar inananlara bire yedi yüz kazandıracaktır. Ayette “Allah dilediğine kat kat verir.” buyurularak, iyiliğe verilecek mükâfatın bire yedi yüz ile sınırlı olmayacağı, Allah’ın daha fazla kat kat verebileceği bildiriliyor.

Allah’a itaat ve ibadet mahiyetinde olan, İslâm’a ve Müslümanlara yardım ve fayda getiren her harcama Allah yolundadır.

Bunların en faziletlisi de İslâm’a güç kazandırmaya, onu koruyup geliştirmeye, ülkeyi düşmana karşı savunmaya yönelik bulunan cihad için yapılan harcamalardır.

Ayrıca bir kitap yazarak binlerce kişinin iman etmesine, namazı anlatarak binlerce kişinin namaz kılmasına vesile olması veya bir beldeye su getirerek insanların ve diğer canlıların su ihtiyacını gidermiş olması gibi iyiliklerin de bu kapsama gireceği ve büyük berekete nail olacağı muhakkaktır.  

İşte bunlar bire yedi yüz kazandıran çok kârlı bir ticarettir. Akıllı bir insanın bu ticareti kaçırması ve bu fırsattan yararlanmaması düşünülemez.

Üstad Cengiz Numanoğlu’da bu büyük ticarete işaret eden beytinde şöyle demektedir:

Bire karşı yedi yüz kazandıran ticaret,

Bakara’da iki yüz altmış birinci âyet.

 

Üstad bir başka beytinde de şöyle diyor:

Faizle borç verenler müebbet zarardadır,

Allah’a borç verenler ebediyyen kârdadır.

 

Cenab-ı Hak, rızası için verilecek her harcamayı ve yapılacak her infakı kendisine verilmiş bir borç (karz-ı hasen) olarak kabul eder ve bunun karşılığını kat kat ödeyeceğini vaad eder.

Âyet-i kerimede; “Allah’a güzel bir borç verecek olan kimdir? Artık Allah, bunu kendisi için kat kat artırır. Onun için oldukça üstün ve onurlu (kerîm) bir ecir vardır.” (Hadîd 11)

Gerçek mü’minler, Allah’ın kendilerine lütfettiği nimeti O’nun rızası yolunda harcayanlardır.

Karz-ı hasen yani borç verme iki mânâda anlaşılabilir. İhtiyaç sahibi olan kullara borç vermek ve infakta bulunmak suretiyle Allah’a borç vermek…

Üstadın beyitte vurguladığı Allah’a borç vermek; ihtiyaç sahiplerine infak etmek ve Allah yolundaki gayret ve hizmetlere destek olmaktır. Bunlar bire yedi yüz kazandıran amellerdendir. Bu kârlı ticareti kaçırmamak dileğiyle, sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

 

Bu makale toplam 414 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi