Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Salih Sedat ERSÖZ
Metni küçült
Salih Sedat ERSÖZ
Ayların Şahı Ramazan ve Kütüphaneler Haftası
Tarih : 2022.04.05  11:52:21

Dünya telâşeleri ve koşuşturmacaları içinde iken, Rahmet ayı, Mağfiret ayı, Gufran ayı ve on bir ayın sultanı Ramazan’a da girmiş olduk.

Ramazan’dan önce inancımızda çok önemli bir yer tutan kitapların anıldığı, kitapların ön plana alındığı Kütüphaneler Haftasını kutladık. Kütüphaneler Haftasında çok önemli programlar icra edildi.

Konya İl Kültür Müdürlüğünce İl Halk Kütüphanesi binasında düzenlenen imza günleri ile şiir gecesi ayrıca Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen yazarlarla kütüphaneler gezisi anılmaya değer, yazmaya değer etkinlikler oldu.

Selçuklu Belediyesi’nin düzenlediği kütüphaneler gezisinde önce Mahmut Sami Ramazanoğlu İmam Hatip Lisesine giderek belediye tarafından yaptırılan muhteşem kütüphaneyi görme imkânı bulduk. Şu anda 11 bin kitap bulunan kütüphane için hedef 50 bin kitaba ulaşmak.

İkinci olarak Bosna Hersek mahallesine yine Selçuklu Belediyesi tarafından  99. olarak yapılan dört katlı Kütüphaneyi gezdik. Henüz faaliyete açılmamış ama inşaat ve hazırlıklar tamamen bitmiş. Her yaştan insana çeşitli etkinliklerle hitap edecek olan kütüphanenin hem o bölgede büyük bir eksikliği gidereceğini hem de kitabın sevdirilmesi adına bir işlev yerine getireceğini rahatlıkla söylemek mümkündür. Bu kütüphaneden önce 98 kütüphane faaliyete girmiş. Maşallah diyelim.

Kütüphanelerde bizlerin yani Konyalı yazarların da kitaplarının bulundurulmasını arzu ediyor, gezide emeği geçenlere ve yazarları gezdirerek Selçuklu Belediyesi kütüphaneleri ile ilgili bilgiler veren Kütüphaneler sorumlusu Osman Özkan beye şükranlarımı sunuyorum.     

İl Kültür Müdürlüğünün düzenlediği etkinliklerde de şiir gecesinde şiir severlerle beraber olmanın mutluluğunu yaşadık. Selçukya Kültür Sanat Derneği bünyesinde bulunan şair arkadaşlarımız daha çok kitap ve kütüphane üzerine okudukları şiirlerle kitabı sevdirmenin mısralarını paylaştılar ve kitaba ulaşmanın yollarını açtılar.

Yine İl Kültür Müdürlüğünün düzenlediği imza gününde ise Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi yazarları olarak kitapseverlerle beraber olmanın ve kitaplarımızı imzalamanın mutluluğunu yaşadık. Etkinlikte hem dostlarla beraber olduk, hasret giderdik hem de kitaplarımızı kitapseverlere ulaştırmanın sevinci sardı bizi…

Yapılan etkinlikler için İl Kültür Müdürü Abdüsseddar Yarar beye ve müdürlük yetkililerine, şiir gecesinde ve imza gününde bizleri yalnız bırakmayan Kütüphane Müdürü Barış Başoğlu beye ve kütüphane yetkililerine ayrıca Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı beye ve Belediye yetkililerine şükranlarımı sunuyorum.

Bu konudaki yazımı şiir gecesinde okuduğum Kültür başlıklı şiirimden dört dörtlük paylaşarak bitiriyor, Ramazan yazıma geçiyorum.

KÜLTÜR

Dünyevi, semavi her çeşit konu,

Hayatın tümünde görürüz onu,

Onsuz bir milletin gelmiştir sonu,

Bütün insanlığı örüyor kültür.

 

Gelenek, görenek, örf ve adettir,

Kardeşlik, birliktir, dirlik, vahdettir,

Kaynağı Sünnettir, Hadis, Ayetttir,

Küfrü, kötülüğü kırıyor kültür.

 

Kültür ögesidir her güzel sanat,

Şiirsiz olur mu? O bir saltanat,

Kitap insanlığa bir abıhayat,

Bunlar olmaz ise kuruyor kültür.

 

Tek kitap içindir bütün kitaplar,

Onu açıklar hep sözler, hitaplar,

Onunla verilir zorlu hesaplar,

O eşsiz kitabı arıyor kültür.

SALİH SEDAT ERSÖZ

HOŞ GELDİN AYLARIN ŞAHI RAMAZAN

Rabbimizin, Ramazan’dan önce Recep ve Şaban ayları ile bu aylar içinde arka arkaya Regâib, Miraç, Berat gecelerini kullarına bahş ve ihsan etmesi hem bizler için bir fırsat hem de mübarek Ramazan’ın habercisi konumunda olmuşlardır. O kıymetli gün ve gecelerden sonra bizleri şereflendiren, fazileti sayılamayacak derecede fazla olan Ramazan ise Yüce Allah’ın Rahmetinin, Mağfiretinin, affının cûşa gelip coştuğu müstesna bir aydır.     

Ramazan, Allah için tuttuğumuz oruçlarımızın Yaratıcımıza sunulduğu aydır. Ramazan, bir ay boyunca Rabbimizin rızasını kazanmak uğruna nefsimizle yapacağımız büyük mücadelenin verildiği cihad ayıdır. Ramazan; sadece aç kalarak değil bütün bedenimize ve bütün benliğimize hâkim olmanın ve tepeden tırnağa tüm vücut âzâlarımıza, gönlümüze ve ruhumuza oruç tutturmanın ayıdır. Ramazan, sadece kendimizi değil başkalarını da düşünme ve yılın bütün aylarında aç kalan insanların varlığını da göz önünde bulundurma ayıdır.

Ramazan, nefis muhasebesi yaparak hata ve kusurlarımızı giderme ayıdır. Ramazan, ahde vefamızı tazeleme ayıdır. Ramazan, bütün kötülüklerden uzaklaşmanın ve bütün güzelliklere kavuşmanın ayıdır. Ramazan sabır ayıdır. Ramazan sınav ayıdır. Ramazan, nefisleri terbiye etme ayıdır. Ramazan, şefkat ve merhamet duygularının coştuğu aydır. Ramazan; milli birlik ve beraberliğimizin zirveye çıktığı, değeri ölçülemeyecek derecede büyük bir aydır.

Ramazan Kur’an ayıdır. Yüce Kitabımızın gönderilmeye başlandığı ay olması hasebiyle Ramazan, Kur’an’ın eksiksiz yaşanması gereken ulvi bir aydır.

İşte böylesine kıymetli, faziletli ve değerli, ayrıca içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi gibi ulvi bir geceyi barındıran Ramazan’da tuttuğumuz oruçlar bizim için kurtuluş vesilesi olsun. Oruçlarımız kötülüklere engel olsun, iyilikler ve güzellikler içersin, bizi melekût âlemine sevk etsin, bize şefaatçi olsun, cennet kapıları açsın.

Oruçlarımızı öyle tutalım ki, nefis ve şeytanların gerçek mânâda zincire vurulmasına sebep olsun. Oruçlarımızı bütün benliğimize öyle yayalım ki, affımıza ve bağışlanmamıza vesile olsun. Oruç ve sabırla imtihanımızı başarıyla öyle verelim ki, rahmete ve mağfirete kavuşalım.

Ramazan’da tuttuğumuz oruçlarımız, yaptığımız ibadetlerimiz, kıldığımız teravihlerimiz ve namazlarımız, vereceğimiz fitre, sadaka ve zekâtlarımız bizleri alıp cennete götürsün.

Bu mübarek ay; samimiyete ve hasbiliğe ulaşmamıza vesile olsun. Riyadan, gösterişten uzaklaşmamıza sebep olsun. Akitlerimize bağlı kalmamızın, ahitlerimizi eksiksiz yerine getirmenin başlangıcı olsun.

Şimdiye kadar kırdığımız kalplerin onarılmasına, gasp ettiğimiz hakların iadesine, zulmün tamamen yok olmasına vesile olsun mağfiret ayı Ramazan…

Düşmanlıkların ortadan kalkmasının, zalimlerin ıslahının ve sevginin, barışın, kardeşliğin, dostluğun tüm dünyada hâkim olmasının yolunu açsın gufran ayı Ramazan…

İslâm âlemine hayırlar getirsin, tüm dünya Müslümanlarına mutluluk, refah ve saadetler getirsin, tüm mazlumların zulümden ve saldırılardan kurtulmasına vesile olsun af ve bağışlanma ayı olan Ramazan…

Rahmet esintilerini de beraberinde getirsin bu mübarek, faziletli, kıymet ve derecesi bütün ayların üstünde olan rahmet ayı Ramazan…  

Ramazan’da kavuşacağımız Cuma günleri iki güzelliği bir arada yaşama fırsatı verecek Rabbimiz bizlere İnşaallah… Hem mübarek Cuma gününün faziletini hem de bağışlanma ve cehennemden kurtuluş ayı olan Ramazan’ın fazilet ve kıymetini bir arada yaşayacağız.

Ramazan’ımız kutlu, dünyamız mutlu, âhiretimiz cennet olsun İnşaallah… Edebiyat Defteri sitesi tarafından günün şiiri seçilen Hoş Geldin şiirimle yazımı tamamlıyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

HOŞ GELDİN

Mağfiret, fazilet, esenlik sende,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

Seninle bereket olur evrende,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

Yolunu gözledik hasret, özlemle,

Buruktu gönüller kasvet, elemle,

Geldin hanelere şenle, keremle,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

Sen gelince iner dünyaya rahmet,

Sendedir bilinmez ilahi hikmet,

Yeryüzüne dolar sayısız nimet,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

Zincire vurulur bu ay şeytanlar,

Senin için yazılır şiir, destanlar,

Cennete yol bulur oruç tutanlar,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

Seninledir şefkat, sevgi, merhamet,

Seninledir birlik, huzur, selamet,

Sen varken tükenmez, bitmez keramet,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

On bir aydır bize olmuştun hicran,

Sen bize güneşsin biz sana hayran,

Meftunuz, her daim duyarız şükran,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

İzzetli, şerefli, şehr-i Kur’an’sın,

Tüm yaşantımıza mührü vuransın,

Yokluğunla bize büyük hüsransın,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

Seninle hızlanır paylaşım, infak,

Sen varken azalır kin, haset, nifak,

Sen gelince doğar yeni bir şafak,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

Bin aydan hayırlı Kadir Gecesi,

Budur ödüllerin üst derecesi,

Sende ikramların daha nicesi,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

Sayende varılır bab-ı Reyyan’a,

Niyazlar ulaşır Yüce Rahman’a,

Bağlıyız, feyzi bol böyle Sultan’a,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

 

Gelince yürekler çarpar coşkuyla,

Ruhlar cuşa gelir, coşar aşkıyla,

Umutlar yükselir cennet köşküyle,

Hoş geldin ayların şahı Ramazan.

SALİH SEDAT ERSÖZ

 

Bu makale toplam 95 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi