Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Sıtkı YONCA
Metni küçült
Sıtkı YONCA
Yazar
Bal Tuzağı
Tarih : 2018.03.25  08:59:37

1953sitki3591@hotmail.com

                 1 Nisan’a kadar devam edecek Kitap Haftası dolayısıyla size de ilginç geleceğini düşündüğüm bir kitabı  özetlemek istiyorum.

‘’Mossad’dan Gelen Kadın’’   İngiltere’nin en tanınmış gazetecilerinden Peter Hounam tarafından kaleme alınmış. Ali Çimen tarafından çevrilmiş 208 sayfa. Timaş Yayınlarından 2002 de 3.baskı olarak piyasaya sürülmüş. Orjinal ismi. ‘’The Woman From Mossad’  ‘’Bal Tuzağı’’ istihbaratta kullanılan ajan kadınlara verilen genel  isim    

                Mordechai Vanunu,  bir İsrail vatandaşı. Aslen  Fas Marakeş 1954 doğumlu bir Yahudi. Sonradan İsraile göç etmiş bir ailenin çocuğu.1976 yılında sözde barışçıl amaçlarla Necef Çölünde kurulan Nükleer Araştırma Merkezinde  belli bir eğitimden  sonra işe başlar.

                İşe girdikten bir müddet sonra gözlem ve ayar birimlerinin kimyasal ünitesinde belli tip atom bombalarında kilit madde işlevi gören plutonyum üretildiğini fark eder. Çok geçmeden nükleer silah parçalarının üretildiğini de görecektir.

                 Necef Nükleer Araştırma Merkezi,  Dimona kasabasından 9 mil uzaklıkta palmiyelerle kaplı bir vahada kurulmuş olup  termo nükleer silahların ham maddesi olan trityum ve lityum 6 ile uranyum çubuklarının yakılması ile elde edilen plutonyum 239 kendisinin çalıştığı bölüm olan Machon 2 bölümünde üretilmektedir iddiasına göre.

                  Vanunu,  aynı zamanda  üniversitede felsefe  de okumaktadır. Siyonist yönetimi protesto eden öğrenci olaylarına katılır hatta örgütler.

                 Dimona reaktörünün  işleyişi hakkında  bilgileri artıkça  Vanunu vicdanen rahatsız olmaya başlar. Çünkü nükleer silahlar hakkında okuduğu kitaplar,  Vanunu’nun fikirlerini değiştirmeye başlamıştır. ’’Eğer amaç düşmanı caydırmaksa Japonya örneğinde olduğu gibi atom bombası yeterliydi. Hidrojen bombası üretmenin staratejik bir mantığı yoktu’’ diye düşünmeye başlar. Buna paralel olarak o bir anti siyonisttir. Dahası, Filistinlilerin yaşama hakkı vardır ona göre ve onların toprakları ellerinden alınmıştır. Bizimkiler Arapları nasıl sömüreceklerine bakıyorlar. Halbuki onlarla yaşamanın ve yardım etmenin yollarını aramalıyız düşüncesindedir. Başka dünya devletlerinde yaşayan Yahudilerin İsrailde toplanmasına da karşıdır. ’’Bu düşüncelerin, elbette Siyonist İsrail devletinin hem iç hem dış siyaseti  ile örtüşen bir yanı yoktur.

                  Değil Ortadoğu’yu, dünyayı  tehdit edecek türde nükleer silahlar ürettiğini dünyanın  duyması  ve özellikle Amerika gibi süper gücün bu faaliyeti durdurması için baskı yapması gerektiği inancındadır. Günlerce hatta aylarca kendi kendisiyle savaştı ve bir karar verdi.

                ‘’ Dimona reaktöründen resimler çekmeli ,başka bir ülkeye giderek  dünyanın, İsrailin bu tehlikeli  reaktöründen haberi olmalıydı’’ düşüncesine odaklandı.

                 Biraz da o bölümdeki (Machon2) güvenlik elemanlarının kendisine olan güveninden yararlanarak  gizlice içeri soktuğu fotoğraf makinası ile 57 kare resim çekmeyi başarır. 27 Ekim 1985 de  7500 dolarlık tazminat çekiyle Dimona’dan ayrılır.

                  19 Ocak 1986 da çektiği resimlerle İsrail’i terk eder. Birkaç ülke gezdikten sonra Mayıs 1986 yılında Avustralya-Sidney’e ulaşır. Orada Kolombiyalı kendisini gazeteci olarak tanıtan Guererro isimli birisiyle tanışır.

                                              (Haftaya devamında buluşalım inşallah)

Bu makale toplam 295 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi