Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Sıtkı YONCA
Metni küçült
Sıtkı YONCA
Yazar
Yeni sistemin M.E.B. üzerine birkaç kelam
Tarih : 2018.07.16  11:36:44

                    Yeni sistemin kabinesini gördük. Hayırlı olsun.

                Medyanın  dikkatini çeken bakanlardan birisi de Milli Eğitim  Bakanı Ziya Selçuk’tu.  Biyografisini araştırırken, tebessümle karşıladığım bir ifadesine rastladım. Gazeteci 2013 yılında kendisiyle yapılan bir mülakatta ‘’mesela Milli Eğitim Bakanısınız ne yaparsınız?’’ diye bir soru yöneltince ‘’Allah korusun’’  diyerek konuşmasına başlıyor. Allah herkesi böyle korusun keşke demiştim içimden gülümseyerek.

                 Verdiği beyanatlardan, yaptığı konuşmalardan, verdiği konferanslardan iyi bir eğitimci olduğunu anlayabiliyoruz. Düşünce olarak öğretmenliğe, özel ve değerli bir meslek anlamı yüklediği için  takip edilmeyi ve izlenmeyi hak ediyor. Fakat  ‘’üniversiteler otuz yıldır iyi öğretmen yetiştiremiyor’’ tespiti bir hatıra düşürdü hafızama; biraz da ürküntüyle.

                Yıl 1982  İstanbul’da Eğitim Felsefesine giren bir hocamız vardı sahasında otorite. Şöyle bir hatırasını nakletmişti.

                ‘’Zamanın MEB Hasan Sağlam özel olarak Ankara’ya davet etti. Randevu verilen saatte vardım. İçerde bakanın karşısında iki tane danışman oturuyor. Hal hatırdan sonra bakan bana dedi ki; sayın hocam, ben üniversite mezunu öğretmen yetiştirmek istiyorum ne dersiniz? Ben de sayın bakan, bireye öğretmenlik ruhu vermediğiniz müddetçe, üç tane fakülte diploması da cebine koysanız, öğretmen okulu mezunu seviyesinde öğretmen  yetiştiremezsiniz deyince; danışmanlarından birisi küçümseyen bir edayla -ne yani hakim-hekim yetiştiren üniversite öğretmen mi  yetiştiremeyecek- diye  araya girdi. Ben kendisine hitaben -buraya kendiliğimden  gelmedim; özel davet  üzere geldim, hukuki bir  mesele  olursa ben sizi dinlerim. Eğitim konuştuğumuza göre siz beni dinlemek zorundasınız- cevabıma hiç karşılık vermedi ve konuya devam ettik.’’          

                 Bu hatıra ile Bakan’ın yukarıdaki tespiti arasında bağlantı kurarken ürkmemin sebebi ‘’ eyvah sayın Bakan’ın  bilinçaltında öğretmeni Bakanlığa bağlı yüksek okullarda yetiştirmek gibi bir düşüncesi varsa ‘’üç ayda kabak bile yetişmezken öğretmen yetiştirmeye’’ hazır mı olmalıyız acaba endişesiydi.  (Kalın ve tırnaklı kaba benzetme o yıllarda halk arasında film replikleri gibi dolaşır olmuştu. Yani anonimdir bana ait değil)

                Sayın Bakan, eğitim konusunda liyakatinizden şüphemiz yok. Size bu konuda güvenimiz de tam. Ancaaak Hasan  Sağlam’ın öğretmenlik mesleğini küçümseyen danışmanları gibi danışmanlarla çalışmayı tercih ederseniz; çok önemsediğim ‘’şahsiyeti, şahsiyet bina eder; öğretmeni hakikaten güçlendirmeyeceksek kimse gelecek vadetmesin’’ sözünüzde ki, öğretmenlik mesleğine duyduğunuz bu umut dolu heyecanı öldüreceği şüphesini taşımıyor değilim. Sizi de 24 Kasım nutuklarıyla yetinmek zorunda bırakabilirler. Bürokratlarımız bu konuda çok yeteneklidirler.

                Bu konunun, bir gazete makalesiyle halledilebilecek bir konu olmadığını tabi ki biliyoruz ama 90 nın üstünde Eğitim Fakültesi açıp üniversite sınavında 15. 16.sırayı  tercih etmeye zorladığınız öğrencilerden yetiştirilen  öğretmene, çocuğunu teslim eden velilerin karabasanlar gördüğünü de biliyoruz 

                Eğitim Fakültelerini ekol yapmak istiyorsanız bugünden tezi yok hepsini kapatmak,eğitimini durdurmak gerek. Üretim kalitesi düşük, talebi de olmayan bir malı üreten fabrikayı çalıştırmaya devam eder misiniz? MEB verilerine göre 359.000 öğretmen atama bekliyor. Ne yapacaksınız?

                Eğitimi özelleştirmeyi, dört yıllık teorik eğitim üzerine en az bir hatta iki yıl da pratik staj uygulamasını eğitim süresine eklemeden sınıf teslim etmemeyi neden düşünmüyoruz? Daha çok yapılacak var ama üst düzey çoook akıllı bürokratlar varken, biz haddimizi aşmayalım ayıp(!) olur. Selamlar.   

Bu makale toplam 343 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi