Bugün; 24 Nisan 2024, Çarşamba
Sıtkı YONCA
Metni küçült
Sıtkı YONCA
Yazar
Şehir içi sinyalizasyon kontrolünü kim yapar?
Tarih : 2019.11.26  11:13:33

                Yanlış bilmiyorsam şehir içindeki trafik lambalarıyla ilgili işlemler Büyükşehir Belediyesinin yetki alanındadır. İlçe belediyelerinin de yetkisi var mı; varsa nereye kadar olduğunun da önemi yok.

            Yerel bir gazetede de yazmama rağmen belki ilk kez lokal bir konuyla ilgili yazı yazıyor olacağım. Bu tür yazıların ilgili mercilerce çok da dikkate alınmadığına dair kanaatimin de  etkisi var galiba. Yine de beni sürekli rahatsız ettiği için yazıp bir sorumluluktan kurtulmuş olayım istedim.

              Özellikle yaz aylarında hemen her cumartesi/pazar Hatıp tarafındaki bahçemiz nedeniyle Harmancık/Karahüyük mahallesinin yolunu kullanıyoruz. Hani şu Antalya çevre yoluna bağlanan ve devamı Hatıp/Hatunsaray/Akören güzergahına giden yol var ya. İşte o yol.

            Arabanızı çalıştırdınız Lalebahçe Karakolunu solunuza alıp 3-4 dakika sonra Harmancık dört yol kavşağına vardınız. Kırmızı ışık yanıyor. Eyvallah. Durdunuz ve yeşil ışığın yanmasını bekliyorsunuz. Ne kadar? 60 saniye. Ne var bunda mı diyorsunuz? Bir anormallik yok tabi ki. Ancak küçük bir problem var. Harmancık kavşağının (gidiş istikametine göre sağında) yapılmakta olan kapalı Pazar yerinin kuzeyindeki tek şeritli yolda bir tane araba var. Bu sefer karşısına bakıyorsunuz hiç araba yok ve biz 60 saniyenin dolmasını bekliyoruz.

            İçimizden bizim gibi homurdanan var mı diye arkamıza bakıyoruz en az otuz siz deyin kırk araba. Yolun karşısından şehir içine girmek için bekleyen arabanın arkası nerdeyse görünmüyor. Burada saymadım ama geliş gidiş ana yol toplamında ki araba sayısı 60-70 civarında. Bu kadar araba kaç araba için bekledi? Bir araba; evet sadece bir araba için.

            Yeşil yanıyor ve Karahüyük kavşağına ulaşıyoruz. Hay aksi  gene kırmızıya yakalandık. Kafaya koydum bu kavşakta araba sayacağım. Benim arkamda doğru saydıysam en az 20, ikinci şeritte de bir o kadar; etti mi 40.Karşıya bakıyorum arkası neredeyse Alyans düğün salonuna ulaşmış; üstelik çift şerit halinde. Peki Karahüyük istikametinden karşıya geçmek için araba sayısı ne? Sadece 3 araba. Karşısından Karahüyük istikametine geçen iki araba.

            Gün boyunca ana yol üzerinde en az 40-50 araba sırada bekliyor; bu 4/5 arabanın karşıdan karşıya geçmesi için. Her gidiş gelişimde aynı manzara.

            İşin uzmanı değilim ama bu tür kavşaklarda trafiği çok seyrek olan istikametlere kontrollü geçiş lambaları konulmuş olsa benim kabaca hesabıma göre yıllık bir kavşaktan yüzellibin lira tasarruf sağlanır. Aynı durum Antalya yolu içinde geçerli. Tarladan ana yola çıkacak iki üç traktör veya araba için 60 saniye onlarca araba kırmızı ışıkta sıra bekliyor. Yazık.      Koç’un üst düzey yöneticilerinden birisi bir gazeteciye sadece kırmızı ışıktaki dur/kalk’lardan iki milyar kazanıyoruz dediğinde abartılı bulmuştum ama şimdi az bile söylemiş diyorum. Selamlar.

Bu makale toplam 251 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi