Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Sıtkı YONCA
Metni küçült
Sıtkı YONCA
Yazar
İnsanı tanımlamak
Tarih : 2020.12.14  21:22:57

           Doktor, tıp laboratuvarında elde ettiği bilgilerden yola çıkarak yazdığı kitabının adını ‘’İnsan Denen Meçhul’’ koyarken onun tanınmadığı için tanımlamanın da mümkün olmadığını, baştan ilan etmiştir hükmünün yanlış olduğu söylenemez.

              Her şey insan için gerçeğinden hareketle, herkes ve her kesim insanı tanımladı ve tanımlıyor. Daha doğrusu tanımlar gibi yaptığımız için tanımın bir yerinde, mutlaka bir eksiklik, çözülemeyen bir sır bırakıyoruz; bu da insanı tanımlama hakkını elimizden alıyor yarım kaldığı için. İstek ve arzularımızı bitirmeden gelen ölüm gibi.

               ‘’Şair ki Allah’ın mahrem ülkesi meçhuller aleminin derbeder seyyahıdır. Dinin olmadığı yerde  hiçbir şey yoktur; yokluk bile yoktur; şiir ve sanatsa hiç yoktur’’ diyen şairin tevazuuna saygı duyardık; ‘’şaire neden bir toplum önderi gibi bakılmaz da verdiği emek ve eser küçümsenir’’ diyen şairin siteminden haberdar olmasaydık.

               Dini olmayan bir şairin, şiiri de sanatı da ölüdür diyebilirsiniz; bu bir fikirdir anlaşılabilir ama din temalı şiir için de bir şair gerekmez mi? Kanaatimiz odur ki, asıl ifrat  ve tefritlerde dolaşırken kaybediyoruz insanı. Kendisini toplum önderi sayan şaire niçin ve neden itiraz edelim? Kendisini böyle görmek de onun hakkı; toplum aksini düşünse bile. Şairliğim olsaydı belki ben de öyle görebilirdim kendimi.

                İnsan ‘’İçinde anne baba taşıyan çocuktur’’ diyen psikoloğun şaka yapmadığını biliyoruz tamam ama, anne-babadan bazı benzerlikleri kopyaladıktan sonra onu bireyselleştirerek özelleştiren insanı tanımladığını iddia etmesini (farklılığı dikkate almadığı için) yadırgıyoruz tabii ki…Tanıma göre anne-baba da çocuk olmak zorunda öyleyse. Ana rahminde kader yazarak her bireyi, elmas terazide tartan İslam nerde; sadece anne-babayı kopyalayan çocuk/insan nerde.

                  ‘’Okulda verilenlerle aileden alınan değerler arasında bir çatışma varsa orada anarşi kaçınılmaz olur’’ diyen sosyoloğun tespiti doğru olabilir ama bu, insanın gönül ormanında birtakım sırtlanların olacağı uyarısında bulunur; insanı tanımlamaz. Zaten toplumculuk, zenginlere karşı duyulan nefretin sert bir karşılığı olduğu için taraftarlarının çoğunda samimiyet yoktu; sadece maske kullanıyorlardı istisna birkaç isim dışında.    

                  Felsefeci güya insanı tanımlıyordu ‘’felsefe ölümü öğrenmektir; Tanrı karşısında iflas ede ede’’  diyerek. İyi ama ölüm korkusu bireyi zaten öldürüyor. Ölümü öğrenmek için bu kadar tökezlemeye neden başvuruyoruz diye sorulabilir elbette cevabı olmasa da. İnsanın en zor tanımlanacak yanı da, galiba Tanrıyla olan münasebeti.

                  Eğitim bilimci, her daldan aldığı çiçeklerle yaptığı buketin, bugüne kadar derdimize deva olmadığını yaşayarak öğretti bize. Çünkü amacı insan değildi; mitten ideolojiler ve kahramanlar icat ettikten sonra ilahi bir armağan olan tapınma ihtiyacını küçümseyerek(zaman zaman alaya alarak) hayatın öbür alemle bağlantısını kesmekti ve bunda da başarılı  oldu(!)

                   Tarihi, at kişnemesi ve kılıç şakırtısında boğmadan Yavuz Sultan Selimin ruhundaki ateşi kavrayabilseydik, belki insanı tanımlamak için bu kadar zahmete  girmeyecektik aşkın tanımı olmadığını da anlamış olacağımız için. Aşkın gerçek öznesi de insan değil, Allah’ tır. Aşk bizi ziyaret etseydi tanımlara yönelmeyi israf sayacaktık . Ziyaret geciktiği için de,  hiçbir tanım insanı yerine  koyamıyor. Ölümden uyandığımız zaman tanıyıp tanımlayacağız kendimizi ve insanı ama gönül ister ki kimse pişman olmadan olsun bu tanışma ve tanımlanma. Selamlar.                                                    

 

Bu makale toplam 1370 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi