Bugün; 23 Nisan 2024, Salı
Brüksel'in en genç ve başörtülü milletvekili Konya'lı...
Tarih : 2009.06.10  13:00:38
Belçika'da pazar günü Avrupa Parlamentosu seçimleriyle eşzamanlı düzenlenen bölgesel seçimlerde, Fransızca konuşan toplumun Merkez Hümanist Partisi'nden (CDH) Brüksel parlamentosuna milletvekili seçilen Mahinur Özdemir, başörtüsünden ziyade fikirleri ve icraatlarıyla gündeme gelmek istediğini söyledi.
Partisinin listesinde 21'inci sırada bulunmasına rağmen 3 bine yakın tercih oyuyla 11'inci sırada seçilerek Brüksel'in en genç, ilk ve tek başörtülü milletvekili olan 26 yaşındaki Özdemir, yabancı kökenli de olması nedeniyle diğer adaylardan çok daha fazla çalışarak zorlu seçim sürecini başarıyla tamamladığını anlattı.
Annesi Emirdağlı, babası Konyalı olan Özdemir, diğer Türk adayların tercih ettiği Brüksel'de sayısı onbinlere ulaşan Emirdağlıların "hemşericilik" yaklaşımından daha çok Belçika toplumunun her kesimine ulaşarak ve onların desteğini alarak seçildiğini belirtti.
Brüksel Serbest Üniversitesi'nde insan kaynakları bölümünü bitirdikten sonra aynı üniversitede siyaset bilimi üzerine yüksek lisans eğitimi alan Özdemir, siyasete girişinde öğrencilik yıllarının belirleyici olduğunu dile getirerek "Üniversitemizde Türk öğrenci derneği yoktu. Türk öğrenciler yeterince temsil edilemiyordu. Biz de Türk öğrenci derneği kurduk ve üniversite temsil kurulunda görev aldım. Bu çalışmalarda farkına vardım ki ya toplumda aktif olacaksınız ya da siyaset sizin üzerinizde oyun oynar. Bende siyasette bir ses olma ve küçük de olsa (topluma) katkı yapmak istedim. CDH partisine üye oldum çünkü insanı ön planda tutan, aileye ve eğitime önem veren bir partiydi" dedi.
2004 yılında üye olduğu CDH'da teşkilat çalışmalarına katkısı nedeniyle 2006 seçimlerinde Brüksel'de Türklerin yoğun yaşadığı Schaerbeek belediyesinde meclis üyesi olması için teklif aldığını ve bundan gurur duyduğunu anlatan Özdemir, "Başörtümü malzeme yapabilirler diye aday olup olmamayı biraz düşündüm. Başörtümden ziyade yapacağım çalışmaların ön plana çıkacağını öğrendikten sonra kabul ettim ve o dönemde tercihli oylarla 18'inci sıradan 3'üncü sıraya yükselerek kazandım" diye konuştu.
Siyasette aktif çalışmalarıyla dikkatini çektiği CDH Başkanı ve Belçika Eşit Haklar Bakanı Joelle Milquet'nin bir süre partide özel kalem müdürlüğünü de yapan Özdemir, bu süreçte partisinin göçmenlere ve Müslümanlara yönelik ayrımcılıkla mücadele konusundaki politikalarının şekillenmesinde pay sahibi oldu.

-"BAŞÖRTÜSÜNÜ İNANCIM GEREĞİ TAKIYORUM"-

"Başörtüsünü inancı gereği taktığını" belirten Özdemir, başörtüsü tartışmalarının yoğunlaştığı dönemde görüştüğü CDH Partisi Başkanı Milquet'den "diğer milletvekillerinden farklı muamele görmeyeceği" yönünde güvence aldığını ve Valon Yeşiller (ECOLO) partisinin de başörtülü seçilmesini desteklemesiyle hem CDH yönetiminin hem kendisinin daha da rahatladığını anlattı.
Özdemir, Milquet'nin "medyanın (başörtüsüne) odaklanmasından" çekindiğini fakat Belçika medyasının daha çok "kendisinin Brüksel'in en genç milletvekili adayı olmasına odaklandığını ve bundan mutluluk duyduklarını" dile getirdi.
Mahinur Özdemir, milletvekilliği görevinde sadece kendisine oy verenlere değil halkın her kesimine, "dil, din, ırk ayrımı yapmadan en iyi şekilde hizmet etmeye çalışacağını" vurguladı.
Belçika'daki Türkler arasında oldukça yaygınlaşan boşanmaların önlenmesi için projeler hazırladığını ve kültürlerarası diyaloğu güçlendirecek çalışmalar yapacağını kaydeden Özdemir, Belçika'da okul yönetimlerine bırakılan başörtüyle eğitime genelde izin verilmemesi sebebiyle ortaya çıkan "gettolaşma ve marjinalleşmeyle" de mücadele edeceğini bildirdi.
Özdemir, başörtüsüne izin veren okullarda öğrenci sayısındaki artışla eğitimin kalitesinin gerilediğini anlatarak "Bu ayrımcılıkla mücadele etmek hedeflerimiz arasında. Başörtüsü konusunda müthiş önyargılar var, inançlarla ilgili önyargılar var. Parti başkanımız ve Eşit Haklar Bakanı Milquet'nin isteği ve katkısıyla medyayı, siyasetçileri, sivil toplum kuruluşlarını, okul müdürlerini biraraya getirip bu konuda neler yapılabileceğini, önyargıların nasıl yıkılarak bütün toplumu kucaklayan bir eğitim sisteminin nasıl oluşturulabileceği ve her türlü ayrımcılıkla mücadelenin nasıl yapılabileceği konusunda çaba göstereceklerini" ifade etti.
Mahinur Özdemir, "Önyargıları yıkmak gerekiyor. Başörtüsünün altında bir insan var, bir beyin var. Başörtüsünden ziyade toplumun gerçek sorunlarıyla gündeme gelmek daha önemli. Başörtülüleri bir tarafa itmek yerine toplumun her kesimine saygı ve haşgörüyü nasıl güçlendirebiliriz, bunlar tartışılmalı. Halkın işsizlik, eğitimsizlik ve konut ihtiyacı gibi gerçek sorunlarına çözüm üretmeye çalışmalıyız" şeklinde konuştu.
Özdemir, Türkiye'de başörtülü milletvekili olmamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine "Türkiye'nin içişleriyle ilgili konuşmak istemiyorum. Sonuçta Türkiye'ye manevi bir bağım var ama ben Brüksel milletvekiliyim, Brüksellileri temsil ediyorum" dedi.
 
Bu haber toplam 3317 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
DÜNYA

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi