Bugün; 18 Nisan 2024, Perşembe
Kritik Görüşmeden 4 Maddelik Anlaşma Çıktı
Tarih : 2011.08.09  22:46:25
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad başkanlığındaki önce heyetler arası daha sonra da başbaşa yapılan görüşme 4 maddelik anlaşmayla sona erdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "artık sabrın sonuna geldik" diyerek Suriye'ye gönderdiği Dış işleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye yetkilileri arasındaki kritik görüşme 4 maddelik bir anlaşmayla sona erdi.

Davutoğlu, bugünkü görüşmede, Esad'ın askeri operasyonları durdurması ve reformlara hız vermesi yönünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını iletti.   

Esad ve Davutoğlu başkanlığındaki heyetler arası görüşme sabah saat 11 sularında başladı ve üç saat sürdü.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in de katıldığı heyetler arası görüşmenin ardından Davutoğlu ve Esad arasında baş başa görüşmeye geçildi. 3,5 saat süren başbaşa görüşmenin tamamlanmasının ardından bir açıklama yapılmadı.

NTV televizyonuna konuşan Suriyeli gazeteci Gıyas Sahlul, görüşmenin bu kadar uzun sürmesinin olumlu bir durum olduğunu ve çözüm için önemli adımlar atıldığı anlamına geldiğini belirtti.

Türkiye, bu görüşmeden bir sonuç alınamazsa, farklı bir yol haritası izleneceğini vurguluyor. Davutoğlu'nun Şam ziyareti, Suriye üzerindeki uluslararası baskının arttığı bir döneme denk geldi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'ye gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu, Türkiye'ye dönüşünde görüşmeyle ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:

"Suriyeli muhattaplarımızla 6.5 saate varan görüşmeler yaptık. Sayın Esed bize kendi kanaatlerini aktardı. Terk amacımız akan kanın durmasıdır mesajımızı ilettik. Suriye kalkı kendi geleceğini tayin edecektir, etmelidir. Bu çerçevede akan kanın durması, siyasi bir reform sürecinin yaşanması için ne yapılması gerektiğini ayrıntısıyla konuştuk. Çok dostane bir görüşme gerçekleştiğini söyleyebilirim.

Ümit ederim ki önümüzdeki günlerde çözüme yönelik adımlar ivedilikle atılır ve barışçıl çözümlerle Suriye halkı kendi geleceğini tayin eder. Önümüzdeki günler Suriye için önemli olacaktır. Biz Suriye'yi takip etmeye devam ediyor olacağız." dedi.

Davutoğlu yaptığı açıklamada: ''Suriye halkı ebediyen Türkiye'nin dostu olarak kalacaktır. Suriye'de kabul edilemez olaylar yaşandı.'' ifadelerine yer verdi.

"Cumhurbaşkanımızın yazılı mesajını başbakanımızın sözlü mesajını ilettim. Suriye’de hangi etnik ve dini mezhebe ait olan insanlar olursa olsun onların barış ve refahı bizim için çok önemli. Detaylarını açıklamayacağım. Suriye halkının iradesini yansıtacak reformların yapılmasını umuyorum.

Önümüzdeki günlerde atılacak adımlar önemli. Uluslararası toplumun kaygıları var. Onlarla da yakın temastayız. Biz sadece Türkiye'nin mesajlarını ilettik.

Kılıçdaroğlu'nun Açıklamalarına Sitem

6.5 saat bir konu konuşulmuşsa dostane konular görüşülmüştür. Ben sadece ve sadece Türkiye'nin mesajlarını ilettim, başkasının değil. Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları bana uçakta iletildi. Bu sözler Ana muhalefet partisine yakışmamıştır.

Bugüne kadar hiç bir dışişleri bakanı birilerinin taşeronu olmamıştır olmayacaktır. Biz herhangi bir devletin sözcüsü olmadık.

Nükleer oylamasında İran'a oy verdiğimiz için müttefiklerimizden kopuyoruz diyenler bugün bu açıklamalarda bulunuyorlar. Bugüne kadar kimsenin taşeronu olmadık. Biz hiç bir zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti sözcüsü olmanın dışında bir vasfı taşımadık.

Sivil halka dönük müdahalelerin belli standartlarda olması büyük önem taşıyor.

Bu akşam sayın Başbakanımızla bir görüşme gerçekleştireceğim.

Önümüzdeki günlerde atılacak adımlar önemli. Son derece somut konular ele alındı. Türkiye'nin görüşleri kararlı bir şekilde tarafımca anlatılmıştır.

Suriye halkının iradesinin tecellisi bizim için önemlidir. Bizim bütün beklentimiz budur."

4 MADDELİK ANLAŞMA

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Şam'da yaptığı görüşmeler esnasında 4 maddelik bir anlaşma imzaladığı öne sürüldü.

Lübnan’da yayınlanan El Cumhuriyye gazetesi Ankara’daki ABD Büyükelçiliği kaynaklarına dayanarak verdiği haberinde ABD’nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şam ziyaretinden rahatsız olduğunu duyurdu.

Habere göre Davutoğlu’nun Şam Ziyareti sırasında Suriye yönetimi ile bir anlaşma sağladı. Amerikalı kaynaklara göre anlaşma şu maddelerden oluşuyor:

1-    İki hafta içinde Suriye’de hükümet değişikliğine gidilecek.

2-    Türkiye, Suriye muhalefetinin bir kısmı ile temasa geçerek hükümete katılmasını sağlayacak.

3-    Temel reformların uygulanmasına derhal başlanması ve 24 ay içinde başkanlık seçiminin yapılması. Bunun öncesinde ise yeni seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda reform yapılması.

4-    Türkiye’nin Suriyeli muhaliflerle temasa geçebilmesi için iyi niyet göstergesi olarak tankların Hama’dan çekilmesi… Eğer Suriye tarafı 10 gün içerisinde anlaşmayı uygularsa o zaman Türkiye de askeri müdahale veya ambargo ihtimalleri karşısında Suriye’yi korumak için uluslar arası toplum nezdinde temaslarını yoğunlaştıracak.

Türkiye tek başına davrandı!

Ancak Ankara’daki Amerikan kaynaklarına göre ABD,  Ahmet Davutoğlu’nun Esed’e götürdüğü mesajı onaylamıyor.  Çünkü bu anlaşma,  Davutoğlu‘nun ziyaret öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'la üzerinde anlaştığı adımlarla örtüşmüyor.   

Amerikalı Kaynaklar El Cumhuriyye gazetesine “Türkiye tek başına davrandı, Türkiye’nin tavrı uluslararası toplumun Suriye konusundaki tavrını karşılamıyor “ açıklamasında bulundu.

Ahmet Davutoğlu'nun Şam'dan ayrılmasından hemen sonra, Tanklar ve ağır silahlar Hama'dan çekilmişti. 

 

Bu haber toplam 2263 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
DÜNYA

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi