Bugün; 18 Nisan 2024, Perşembe
Diyabet'e dikkat!
Tarih : 2013.11.13  23:51:08
Ülkemiz ’de 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu ve yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edildi.

1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan biyokimyacı Fredrick BANTİG’in doğum yıl dönümü anısına her yıl 14 Kasım’da “Dünya Diyabet Günü” olarak düzenlenerek çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Diyabet ve sorunları konusuna dikkat çekmek amacıyla 14 Kasım Diyabet Günü'nün Mavi Halka şeklinde bir amblemi bulunuyor. Mavi renk, umudu; halka da birliği temsil ediyor.

Seydişehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ayşegül Candan Harmankaya Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğunun, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığının tespit edildiğini söyleyerek “Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Kısacası ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür” dedi.

Dr. Ayşegül Candan Harmankaya “Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren besinleri yeterli miktarlarda ve öğün içinde dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek için ihtiyacımız olan öğeler ve bu besin öğelerini alacağınız temel yiyecek kaynakları Karbonhidrat (tahıllar, un ve undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, patates, sebze ve meyveler, süt, yoğurt), Protein (et, yumurta, peynir, süt, yoğurt ), Yağ (yağ ve et, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yağ içeren yiyecekler) Vitamin ve Mineral (sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm yiyecekler) ve Posa (sebze, meyve, kuru baklagiller ve tam taneli tahıllar). Sağlıklı beslenmek için her gün çeşitli besinler tüketiniz. Çünkü her bir besinin içindeki besin öğesi farklıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için vücudunuzun gereksinimi olan besin öğelerini ancak yiyecekleri çeşitlendirerek, yeterli bir şekilde sağlayabilirsiniz” diyerek “hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın Diyabete çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Beslenme, obezite ve egzersiz konularında gerekli bilgiyi almak için Toplum Sağlığı Merkezimize başvurabilirsiniz” dedi.

Bu haber toplam 2238 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
SAĞLIK

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi