Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Ders Zili Çaldı, Yeni Eğitim-Öğretim Yılı Başladı
Tarih : 2014.09.15  14:47:40
Üç aylık yaz tatilinin ardından 16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen bu sabah ders başı yaptı. Belediye Başkanları ve milletvekilleri yeni eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle mesaj yayımladılar.
2014-2015 eğitim öğretim yılında okul öncesinde 1 milyon 65 bin, ilkokulda 5 milyon 645 bin, ortaokulda 5 milyon 90 bin, lise ve meslek lisesinde 4 milyon 600 bin olmak üzere toplam 16 milyon 400 bin öğrenci ders başı yaptı.

İlkokul 1. sınıfa 1 milyon 290 bin 770 öğrencinin başlaması bekleniyor.

Yeni eğitim öğretim döneminde mevcut 873 bin 747 öğretmene ilave olarak atanacak 40 bin öğretmen atanacak.

Yeni eğitim öğretim yılında neler olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim ve öğretim yılında ilk defa uygulamaya koyacağı çalışmalar yapacak.

Bakanlık, daha fazla sayıda çocuğun okul öncesi eğitimden faydalanabilmesi için 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ikili eğitim uygulaması yapılmasına karar verdi. Ayrıca okul öncesi eğitim kurumlarında sınıf mevcutlarının 10’un altına düşmesi halinde kapatılmayarak diğer gruplara aktarılması ya da yıl sonuna kadar bu sınıflarda eğitim öğretime devam edilmesine imkan sağlanacak.

Performans görevleri 

Öğretim programlarındaki kazanımların öğrenciler tarafından daha iyi kazanılmasını sağlamak amacıyla uygulamaya konulan performans görevlerinin, evde veliler tarafından yapılması şeklinde yanlış uygulamaların olduğu tespit edildi. Bu nedenle mevzuat çalışmalarında, öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde "performans görevi puanı" yerine "ders etkinliklerine katılım puanı" getirildi. Öğrencilerin performanslarını değerlendirmeye yönelik çalışmalar için puan verilecek.

Seçmeli dersler notla değerlendirilecek

Seçmeli dersler, yeni eğitim ve öğretim yılından itibaren puanla değerlendirilecek. Böylelikle derslerin daha ciddiye alınması ve nitelikli bir eğitimin gerçekleşmesi için, uygulanan seçmeli derslerin öğrencilerde bıraktığı etkinin objektif değerlendirilmesi sağlanacak.

Çocuk kulüpleri

Bakanlık; okul öncesi eğitim kurumları ve ilkokullarda eğitim ve öğretim saatleri dışında açılacak kulüplerde, öğrencilerin bilim olimpiyatları ve proje, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor, halk oyunları, geleneksel çocuk oyunları, yabancı dil gibi konularda yeteneklerinin desteklenmesi için çocuk kulüpleri açacak. Kulübe günde 2 saat katılan çocuğun aileye maliyeti aylık 43 TL ila 86 TL arasında olacak.

Liselerde durum

Yeni öğretim yılından itibaren 299 anadolu öğretmen lisesini kademeli olarak fen, sosyal bilimler ve anadolu liselerine dönüştürüldü. 299 anadolu öğretmen lisesinden, 171’i anadolu lisesi, 76’si fen lisesi, 52’si sosyal bilimler lisesine dönüştürüldü. Anadolu lisesine dönüşen 7 anadolu öğretmen lisesi de kademeli olarak kapatılarak Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne devredildi.

Yeni eğitim öğretim yılında 29 anadolu lisesi, 6 fen lisesi, 4 sosyal bilimler lisesi, 4 spor lisesi, 2 güzel sanatlar lisesi açıldı.

Özelden resmi liselere geçiş imkanı sağlandı

Özel liselerde öğrenim gören ve değişik sebeplere bağlı olarak okullarından ayrılmak zorunda kalan öğrencilerin mağduriyetlerini gidermek için taban puan korunarak kontenjan şartına bakılmadan resmi liselere nakil ve geçişlerine imkan verildi.

Anadolu sağlık meslek liseleri hariç olmak üzere özel liselerden resmi liselere nakil ve geçişler, 30 Eylül 2014 tarihine kadar yapılabilecek.

Haftalık ders çizelgeleri değiştirildi

2014-2015 eğitim ve öğretim yılında 9 ve 10'uncu sınıflarında kademeli olarak uygulanacak ders çizelgeleri Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararıyla kabul edildi. Buna göre, genel liselerde haftalık ders saati sayısı 37'den 35'e indirildi.

Öte yandan MEB tarafından çıkarılan yasayla özel okula dönüştürülecek olan dershaneler, bu yıl son kez öğrenci kaydı alacak. Dönüşüme alınmayan dershaneler ile gerekli şartları sağlayamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetleri, 1 Eylül 2015 itibarıyla sonlandırılacak.

Okullarda güvenlik önlemleri

Yeni eğitim-öğretim döneminde okullarda uyuşturucu kullanımına ilişkin sıkı önlemler alındı. Okulların başladığı haftadan itibaren okul çevrelerinde uyuşturucu konusunda uzman ekipler olan "narkotimler" görev yapacak.

Akademik takvim

MEB'in açıkladığı akademik çalışma takvimine göre, birinci kanaat dönemi, yarın başlayacak ve 23 Ocak 2015 Cuma sona erecek. Yarı yıl tatili, 26 Ocak-6 Şubat 2015'te yapılacak.

İkinci kanaat dönemi, 9 Şubat 2015 Pazartesi başlayacak ve 12 Haziran 2015'te sona erecek.

2015-2016 eğitim ve öğretim yılı, 14 Eylül 2015 Pazartesi günü başlayacak.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek, tüm öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin yeni eğitim-öğretim yılını tebrik etti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle bir açıklama yaptı.  
Yaklaşık 600 bin öğrencisiyle bir eğitim ve öğrenci şehri olan Konya’da tüm öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin yeni eğitim-öğretim yılını tebrik eden Başkan Akyürek, bu yıl ilk kez okula başlayacak öğrencilerin ve ailelerinin heyecanlarına ortak olduklarını ifade etti.   
Belediye olarak en önemli yatırımın insana yapılan yatırım olduğu bilinciyle çalıştıklarını ve Konya’da eğitim kalitesinin daha da yükselmesi için gayret gösterdiklerini kaydeden Başkan Akyürek, Konya’nın eğitim alanında Türkiye’de birinciliğe yükselmesi için herkesin üzerine düşen görevi yerine getireceğini vurguladı.  
Konya’daki tüm okullarda fiziki düzenlemeler yaptıklarını, eğitim camiasının ve öğrencilerin her zaman yanında olduklarını hatırlatan Başkan Akyürek, şehit ve gazi çocukları, öksüz, yetim, kendisi yüzde 40 ve üzeri engelli, anne-babası resmen ayrı olup ihtiyaç sahibi olan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine eğitim yardımlarının bu yıl da devam edeceğini hatırlattı.  
Başkan Akyürek, yeni eğitim-öğretim yılının tüm Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek, öğrencilere başarılarla dolu bir yıl diledi.
Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa KABAKCI 2014–2015 Eğitim ve Öğretim yılının başlaması nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

Kabakcı Mesajında; “Yeni bir eğitim-öğretim yılının başlamasının heyecanını ve mutluluğunu yaşamaktayız. Eğitim; ekonomik ve sosyal kalkınmanın temelini oluşturan, devamlılığını sağlayan, toplumların gelişmesinde büyük rol oynayan en önemli faktördür. Toplumlar, eğitim sayesinde başarıya ulaşmış, yine eğitim ve öğretim ile belirli medeniyet seviyelerine ulaşıp yol almışlardır.

Geldiğimiz süreçte milletimizin bize verdiği emanetin sorumluluğu ve bilinciyle çalışıyoruz. Tüm gücümüzle Türkiye’nin hak ettiği yerlere ulaşması, refah ve huzur içinde büyümesi için emek harcıyoruz. Bunun bilincinde olan AK Parti iktidarımız bütçeden en büyük payı eğitime ayırarak çocuklarımızın ve gençlerimizin iyi, kaliteli ve modern eğitim alması için 2002 yılından günümüze kadar her alanda olduğu gibi eğitim alanında da birçok ilke imza atmış, birçok düzenlemeyi hayata geçirmiştir.

Bu kapsamda derslik sayıları, öğretmen sayıları önemli ölçüde artırılmış, eğitim sistemimiz yeni şartlara ve gelişmelere göre güncellenmiş, ülkemizin eğitim alanında ihtiyaçlarını karşılayacak tarihi reformlar hayata geçirilmiştir.

2003-2013 yılları arasında Konya’daki öğrencilerimize 81,3 Milyon TL maliyetle 47,3 milyon adet ders kitabını ücretsiz olarak dağıttık. FATİH Projesi kapsamında Konya'daki okullara; 2.429 Akıllı Tahta, 110 Çok Fonksiyonlu Yazıcı, 110 Doküman Kamera, 719 Tablet Bilgisayar gönderdik. Konya’da görev yapan öğretmen sayısını son on yılda 16.543’ten 24.614 a çıkardık. 2002 yılında 10 bin 828 olan derslik sayısı, 2013 yılında 17.397 yükseldi, Derslik başına düşen öğrenci sayısı da ilköğretimde 2002 yılında 35'ken, 2013 yılında 27'ye, genel öğretimde 32'den 25'e düştü. Konya'ya son 12 yılda 1 milyar Türk Lirası eğitim yatırımı yapıldı.

Eğitim ancak iyi yetişmiş nitelikli eğitimcilerle yürür, başarıya ulaşır. Bu kutlu ve zorlu mesleği icra eden eğitim camiasının her kademesinde görev yapan arkadaşlarımızın ne zor şartlarda bu hizmeti verdiklerini biliyor ve her zaman onların yanında olduğumuzu da belirtmek istiyorum. 

Bu duygu ve düşüncelerle , 2014 – 2015 eğitim-öğretim yılının sevgili öğrencilerimize, saygıdeğer öğretmenlerimize, kıymetli velilerimize ve tüm eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyor, sağlıklı başarılı bir eğitim öğretim dönemi temenni ediyorum dedi.

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla mesaj yayımladı.

Başkan Mehmet Hançerli mesajında; belediye olarak eğitime her zaman destek olduklarını ifade ederek, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında da okulların eksikliklerinin giderilmesinde ve ihtiyaçlarının karşılanmasında ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Karatay'da eğitim kalitesinin üst seviyelere gelmesini arzu ettiklerini dile getiren Hançerli, okulların fiziki durumunu daha yüksek seviyelere taşımayı hedeflediklerini kaydetti. Karatay’a 5 okulu belediye imkanları ile 10 okulu da İl Genel Meclisi ile birlikte ilçeye kazandırdıklarını belirten Başkan Hançerli, amaçlarının ilçe genelinde tekli eğitime geçmiş okullar oluşturmak olduğunu ifade etti. Eğitime yapılan yatırımların Karatay’ın geleceğine bırakılacak en güzel miras olduğunu belirten Hançerli, son 10 yılda Karatay'a 170 derslik, 3 anaokulu, 5 spor salonu, 2 suni çim saha olmak üzere toplamda 25 tesis kazandırdıklarını vurguladı.

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli öğretmen ve öğrencilerin 2014-2015 eğitim- öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek her zaman eğitim ve eğitimcinin yanında olduklarını belirtti. Yeni eğitim öğretim yılında da Karatay Belediyesi olarak eğitim adına üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini kaydeden Başkan Hançerli, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın en iyi şartlar altında eğitim almaları için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 4823 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
EĞİTİM

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi