Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
VEYİS ERSÖZ ANLATILDI
Tarih : 2019.02.18  14:04:17
Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkindi Sohbetlerinde merhum Veyis Ersöz'ü “Hizmetle Geçen Bir Ömür” başlığı altında oğlu Salih Sedat Ersöz anlattı.

İkindi Sohbetlerinde “Hizmetle Geçen Bir Ömür” konuşuldu.

Salih Sedat Ersöz: “Babamı sîma olarak Mehmet Âkif’e benzetirlerdi. Babamın sadece sîması değil, huyu ve ahlâkı da Âkif’e benzerdi. Onun gibi sözüne ve dâvâsına sadık, mücadeleci birisiydi. Söz verdiyse mutlaka yerine getirirdi.”

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezinin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Eğitimci-Yazar Salih Sedat Ersöz, babası Veyis Ersöz’ü hayatı ve fikirleriyle ele aldığı “Hizmetle Geçen Bir Ömür” konulu bir konferans verdi.

TOPAL VEYİS
Ersöz, Konya’ya mal olmuş babasını anlatmasının çok zor olduğunu belirterek babası Veyis’e ismini veren Akviran’ın ilk belediye başkanı babasının amcasını konuşmasının başında anlattı: “ Konya’ya gelen bir zat seçilen üç öğrenci ile İstanbul’a döner. O zaman Hatunsaray’a bağlı bir köy olan Akviran’dan 12 yaşındaki bir çocuğun seçilmesi o dönem için çok önemlidir. Veyis 11 yıl İstanbul’da kalıp hafızlığını ve eğitimini tamamladıktan sonra 2. Abdülhamit’in haliyle Konya’ya döner. 31 Mart İsyanı’nda bacağından yaralanıp bacağı kesilerek takma bacaklı olmasından dolayı ‘Topal Veyis’ namıyla Konya’da itibar görür. Valilikte Akviran’ın sorunlarıyla ilgilenir. 1914 yılında Akviran’ın belediyelik olmasıyla ilk belediye başkanı olarak görev yapar. 1920’deki Delibaş İsyanı’nda önleyici tedbirler alır. 33 yaşındayken bıçaklanarak öldürülür.” dedi.

ŞAİR VEYİS’DEN MÜSLÜMAN ÖĞRETMEN’E UZANAN ÖĞRETMENLİK
Ersöz, amcasından 5,5 yıl sonra dünyaya gelen babasının 92 yıllık ömründe 31 yılını öğretmenlik ve 29 yıl da çeşitli vakıf ve derneklerde İslâmî faaliyetler içerisinde bulunduğu üzerinde durdu : “İlkokuldayken düzenlenen kompozisyon yarışmasında yazdığı yazı dikkat çekince Eskişehir-Çifteler Köy Enstitüsüne gönderilir. Son sınıfta yazdığı ‘Toprak’ şiiri beğenilince 5 lira telif ödenir. Okulda ‘Şair Veyis’ olarak anılmaya başlanır.” 
Veyis Ersöz’ün öğretmenlik hayatında Çumra ve Karaman’da görev yaptıktan sonra Akviran’da görev yaptığını ifade etti. Veyis Hoca görev yaptığı okulda hizmetliden Kur’an-ı Kerim öğrendikten sonra okulunda öğrencilere namaz kıldırınca ismi “Müslüman Öğretmen”e çıkar. 31 yıllık öğretmenliğini Konya Alparslan İlkokulunda tamamlar.

DİNİ SÖZDE DEĞİL ÖZDE YAŞAYAN İNSAN
Ersöz, basının kendi hayatında büyük öneme sahip olduğunu, okula kaydolduğunda yaşadıklarını anlattığı anı yazısıyla il birincisi olduğunu, babasının ibadet konusunda tavizsiz olduğunu söyledi : “62 kişinin öldüğü meşhur 14 Mart 1971yılındaki tipide Ahmet Kabaklı’nın Türk Edebiyatı kitabını almaya çarşıya gitmiştik. Erbakan’ın konuşmasını dinledikten sonra Konya’dan bağımsız milletvekili adaylığını koyan Erbakan Hoca’nın toplantılarına babamla beraber gitmeye başladık. Emeklilik döneminde MNP ve MSP teşkilatlarında görev aldı.” 
Mehmet İncili ile tanıştıktan sonra İstanbul’da tanıştığı Mehmet Zahit Kotku’ya intisap ettiğini anlattı.

29 YILLIK STK SERÜVENİ
Veyis Ersöz’ün ilk görevi Ali Galip Doğan’ın “İrşad ve Dayanışma Derneği” idi. Ersöz 1980 İhtilali ile birlikte babasının hayatının mahkeme salonlarında geçmeye başladığını, evde yapılan aramada ele geçirilen “Sosyalizm Komünizm, Faşizm ve Şeriat Nedir ?” kitabından dolayı 15 yılla yargılandığını ancak hakimin beraat vermesi üzerine savcının sinirlenerek cübbesini çıkardığını ifade etti: “Babam Şems Kur’an Kursu ve Ribat’ta görev aldı. Ribat’ta yayınlanan yazı yüzünden yazı işleri müdürü olmasına rağmen 25 gün içeride yattı. Dâvâ Malatya’da görülemeye başlandı. Dava sonunda aldığı ceza 200 bin liraya çevrildi, bu para Almanya’daki Milli Görüş Teşkilatı tarafından toplanarak ödendi. Sırasıyla Milli Gençlik, Ravza ve İlim Yayma Cemiyetlerinde görev aldı.”

VEFALI OLAN KURULUŞLAR
Ersöz, Konya Aydınlar Ocağı ve Yazarlar Birliği babası hayattayken kendisine Şükran ve Vefa Geceleri düzenlediklerini, bu iki kurumun başkanlarına teşekkürlerini sundu. Babası için “Bu Adam Benim Babam” şiirini okudu:
“Yüzüne bakınca Allah’ı hatırlatır, / Nuruyla gönüllerimizi ferahlatır,
Karanlıklarda yolumuzu aydınlatır, / İşte bu adam benim babam.
Kur’an’dır onun hayat rehberi, / Peygamberdir onun tek önderi,
Sevgi ile doludur, imanlı yüreği, / İşte bu adam benim babam…
90 yıllık ömründe hep iyilikte yarışan, / Üveys olup, engelleri azmiyle aşan,
Namerdin karşısında mertçe yaşayan, / İşte bu adam benim babam.
Geçmişinde bulunmaz hiç bir leke, / Yaşantısı doludur şanla, şerefle,
Amel defteri açık kalacak eserleriyle, / İşte bu adam benim babam.
Salih Sedat ne kadar yazsa da az olur, / Dilerim, annemizle iki cihanda aziz olur,
Cennette de beraber olmak niyazım olur, / İşte bu adam benim babam.

BEN OKUR DEĞİLİM YAZARIM
Ersöz, babasının gözünde ortaya çıkan “sarı leke” hastalığıyla beraber gözünün görme kaybına uğradığını, yazarlığının 70.yılında “Elveda Kalemim” yazısıyla yazarlığa son verdiğini, 42 yıllık şeker hastalığı yüzünden ayağının kesildiğini ve ısrarı üzerine yoğun bakımdan çıkarılarak herkesle helâlleştiğini, cenaze namazını Abdullah Büyük Hoca’nın kıldırmasını istediğini, babasından 53 gün sonra annesini Rahmet-i Rahman’a uğurladıklarını, bu iki ölümün kendisini derinden etkilediğini söyledikten sonra yazdığı “Zormuş Dostlarım” şiirini okudu:
Babamızın acısıyla büküldü belimiz, / Annemizin acısıyla lâl oldu dilimiz,
İki acıyla yıkıldık, yandı yüreğimiz, / Ana babanın yokluğu zormuş dostlarım.
Babam yaslandığımız yüce dağımızdı, / Annem ürün aldığımız yeşil bağımızdı,
İkisi de şekerimiz, tuzumuz, yağımızdı, / Ana babanın yokluğu zormuş dostlarım…
Allah'ım her ikisine de rahmetler eyle, / Kabirlerini mekanlarını pür nur eyle,
Cennetinde buluşmayı müyesser eyle, / Ana babanın yokluğu zormuş dostlarım.

Ersöz, babasının yazdığı “Hakkınızı Helal Ediniz” şiirini okuduktan sonra torununun torununu görmüş birisi olarak torunlarıyla ilgilenen, verdiği sözü mutlaka yerine getiren hem sîma hem de ahlâken Mehmet Âkif Ersoy’a benzetilen, çocuklarının hepsinin İslâm ahlâkı üzerine yetişmesi için gayret gösteren biri olduğunu açıkladıktan sonra Ramazan Altıntaş ve Abdullah Büyük Hoca’nın telkinleriyle babası için bir kitap yazdığını, dinleyicilere “Babam Veyis Ersöz ve Yaşadıklarım” kitabının dağıtılacağını belirterek konuşmasını tamamladı.

Program sonunda Konya Sivil Toplum Kuruluşları(STK)Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil tarafından Salih Sedat Ersöz’egünün anısına hediye takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekilmesi ile toplantı sona erdi.


Bu haber toplam 12831 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
GÜNCEL

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi