Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Kur'an çağlar üstüdür
Tarih : 2020.02.18  12:21:33
HİSDER'inbu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, Prof. Dr. Ali Akpınar, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve tefsir sohbeti gerçekleştirdi.

HİSDER’de Cennet Bahçemizle Sınavımız’ı anlatan Prof. Dr. Ali Akpınar, bir imtihan yeri olarak dünyanın önemli ve değerli olduğunu belirterek “Kur’an çağlar üstüdür. Bütün çağlara, bütün zamanlara, bütün insanlara hitap eder” dedi 

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve tefsir sohbeti gerçekleştirildi. NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlâhiyat Fakültesi Tefsir Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Akpınar, “Dünyevîleşme ve Bahçe Sahipleri Kıssası Cennet Bahçemizle Sınavımız” başlığı altında Müslümanlara uyarılarda bulundu. Kur’an-ı Kerim tilavetinde ise, Mevlâna Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Ugandalı Mansur Sadam ve Komor’lu Ali Yusuf güzel sesleriyle Kur’an’dan sureler okudular.

“Dünya önemli ve değerlidir”

Hayat düsturumuzun Kur’an-ı Kerim olduğunu ifade ederek “Onu anlamamız gerekir. Anlayarak okumamız gerekir. Kur’an- Kerim’le buluşma ve Kur’an-ı Kerim’le tanışma uzun soluklu bir iştir. Peygamberlik Kur’an’la başladı ve 23 sene sonra Kur’an’la sona erdi” diyen Prof. Dr. Ali Akpınar,   “Dünyayı altı günde, altı aşamada yarattık. Dayadık, döşedik ve size sunduk” buyuruluyor. Bize cenneti kazandıracak olan, bize rızayı kazandıracak olan ve bize ebedi saadeti kazandıracak olan Dünya’da aslında önemlidir ve değerlidir. Bu gözle bakmamız gerekiyor. Allah salih kullarına dünyayı lütfetmiş ve miras bırakmıştır. Dünya zenginliği ahiret cennetine manî değildir. İnsan, Allah hoşnutluğunu ve ahiret saadetini kazanabilmek için dünya içerisinde sınava tabi tutulmuştur” diye konuştu. 

“Mümin iki dünyanın adamı olmalı”

Kur’an-ı Kerim’de dünya ile ahiret kelimelerinin 115’er kez tekrarlandığını belirten Prof. Ali Akpınar, “Âlimler bunu “dünya-ahiret dengesi” olarak açıklamışlardır. Mümin iki dünyanın adamı olmak durumundadır. Kur’an-ı Kerim’de söz konusu edilen bahçe sahipleri kıssası Kehf suresinde geçmektedir. Müminler her Cuma kendilerini Kehf suresi ile bir Check Up’tan geçirerek test ederler. Pek çok kıssa bu surede anlatılır. Mekke’de çiçeklerle süslü püslü bağ bahçe de yok. Mekke vadisi üç bini iri geri kalanı ufak 12 bin pare dağdan oluşuyor. Aslında bu süre Mekke’dekileri de dünyayla sınayan bir kıssa olarak geliyor. Dünya gündemimizi bu sûreyle belirleyin bakalım.” dedi.

“Saraylar sizin cennetiniz olmasın”

İki bahçesi olan adamın bahçelerinden birisinin onun “ebedi cenneti” olduğu şeklinde kıssada yer aldığına dair Kur’an’dan ayetler okuyan Akpınar, “Bu kıssaya göre kişinin ticarethanesi de cenneti olabilir. Kişinin ofisi de cenneti olabilir. Makamı mansıbı da bahçesi olabilir. Kişinin evi, eşi, çocuğu, arabası, arkadaşı, yurdu da bahçesi ve cenneti olabilir. Burada cennet kelimesinin seçilmesi de çok anlamlı. O zaman bu ifadeyle siz Süleyman olun billûr saraylarda yaşayın. Ama o saraylar sizin cennetiniz olmasın mesajını veriyor. Siz sultan olun tahtlarda yaşayın. Ama o taktlar sizin cennetiniz olmasın mesajını veriyor. Adamın boya sandığı veya Murat marka arabası da her şeyi, dünyası veya cenneti olabilir. Onunla cenneti ya kazanır ya kaybeder. Cennet, cinnet, cenin ve cin. Bunların hepsi görünmezler. Mecnunun da aklı görünmüyor. Burada Allah yeşillikle bezenmiş bağ ve bahçeyi cennete benzetiyor. Unutmayın ki ilk insanın sınavı da cennette başladı. Dünya putlaştırılırsa insanı zulüm, isyan ve inkâra götürür” dedi.

“Kur’an çağlar üstüdür”

Yusuf kıssasında “Yusuf ve Yakup isminden başka kimsenin adının geçmediğini, zamanının da bildirilmediğini ve her yıl, her çağda o kıssada herkesin kendisini bulsun diye öyle yapıldığını” kaydeden Akpınar, “Onun için Kur’an çağlar üstüdür. Eskimeyen, pörsümeyen.. Bütün çağlara, bütün zamanlara, bütün insanlara, bütün cinlere, bütün coğrafya ve beldelere de hitap eder.” diye konuştu.  

Meram Uluslararası Gençlik Akademisi’nde gerçekleştirilen sohbette Kur’an tilavetinin ardından Prof. Dr. Ali Akpınar’a derneğin hediyesini HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, dernek başkan yardımcısı Mustafa Dündar’la birlikte takdim etti. Ugandalı Mansur Sadam ile Komor Adaları’ndan Ali Yusuf’a teşekkür plaketlerini de eğitimciler ve dernek üyeleri takdim ettiler.

Bu haber toplam 656 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
GÜNCEL

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi