Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Müslümanın Hayatı Hicrettir
Tarih : 2022.12.25  12:12:43

Hicret; terk etmek, ayrılmak, ilgisini kesmek anlamındadır. Kişinin; herhangi bir şeyden bedenen, lisanen veya kalben ayrılıp uzaklaşması demektir. Ancak, hicret denilince ilk bakışta; bir yerin terk edilerek başka bir yere göç edilmesi olarak bilinir.

Genelde Müslüman olmayan bir ülkeden, Müslüman bir ülkeye gitmeyi, özel olarak Hz. Peygamberin ve Mekkeli Müslümanların Medine’ye göçünü ifade eder. Medine’ye göç eden Müslümanlara Muhacir, muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara da; Ensar unvanı verilmiştir.

Bir hadiste; “Muhacir (Hicret eden), Allah’ın yasakladığı kötülük ve günahları terk eden kimsedir.” Denilmekte, bir başka hadiste ise; Hicret “kötü şeyleri terk etmek” anlamındadır.

Hicret; kötü şeyleri terk etmek, Allah uğrunda başka bir yere göç etmek, Allah’ın yasakladığı kötülük ve günahları terk etmek, kötü şeylerden uzak durmak gibi anlama da gelmektedir.

Mutasavvıflar, hicret kavramını hem; “haramları terk edip, kötülüklerden uzaklaşmak” hem de; “nefsi terbiye etmek maksadıyla yolculuğa çıkmak” veya “kalben ve zihnen halkı terk etmek” anlamında kullanmışlardır. 

Hicret; geçmişte kalan bir şey değil, hala insanlık tarihini etkilemeye devam eden bir olay olarak özel bir zaman diliminin oluşmasına yol açmaktadır.

Kur’anda, “fi sebilillah” ifadeleri vardır. Anlamı; Allah yolunda demektir. Allah yolu, dünya kurulduğu andan itibaren kıyamete kadar süreceğine göre, kıyamete kadar hicret devam edecek demektir. Her insan, Allah yolunda olmaya ve kalmaya devam etmek zorundadır. Hiçbir insan, Allah’ın ilahi kurallarının dışında değildir ve olamaz da. Tabir yerindeyse, Allah’ın ilahi kanunları bizi çepeçevre kuşatmıştır. Ya bu dünyada onlara uygun davranır, hayatımızı düzene sokarız, ya da sonuç felaket olur! Kimsenin, “ben Allah’ın kuralını tanımıyorum, Allah’ı kabul etmiyorum” deme lüksüne sahip değildir.

“Hicret, haramdan helale gitmektir. Hicret; Allah’ın nehy ettiği şeylerden uzak durmak…” gibi birçok yorum yapılacak! Hatta bu başlığı; “Hizmetimiz Kime?” ,”Kime yolculuk yapıyoruz?”, “Kimin düdüğünü öttürüyoruz? Diye de söyleyebiliriz!

Gerçekten biz Müslümanlar, daha doğrusu “Müslümanım” deyip de Müslümanlığı içine sindiremeyen, Kur’an hükümleri dudaktan aşağı inmeyen, riyakârca tavır sergileyenlerin hicreti kime? Paraya mı? Mala mı? Kadına mı? Makam ve mevkie mi? Hırs ve tamaha mı? Bencilliğe mi? Çıkarcılığa mı? Münafıklığa mı? Firavun’a mı? Nemrut ve Nemrutlaşanlara mı?...

Hayatımız hicretlerle doludur. Hepimiz hicret edeceğiz ve hicret ediyoruz. Bu dünyadan ahirete intikal eden, hicret ediyor. Yaşarken; “ilay-ı kelimetullah” için mücadele veren insanlar hicret ediyor. Her peygamberin hayatında hicret vardır. Yalnız anlamlı olan, insana değer kazandıran; peygamberî hicrettir.

Hicret; “haramları terk edip, kötülüklerden uzaklaşmak” ise bunu her alanda, her ortamda yapmak zorundayız. Bu nedenle 31 Aralık’ı 01 Ocak’a bağlayan gece, Hıristiyan aleminde; “YILBAŞI” daha doğrusu “NOEL” olarak kutlama hazırlıkları var. Bu, bizim adetimiz değil. Müslüman olmayanların, İslam’a ters bakanların, İslamî değerlere saygısı olmayanların, Kur’an’ı, ezanı, Bayrağı, vatanımızı, kutsal değerlerimizi ayakaltına almaya kalkanların uygulamalarını kendimize uygulama edinemeyiz. 

Hiçbir Müslüman: “Biz yeni bir yılın gelişini kutluyoruz, içki ve benzeri haramlar yok” kılıfına sarılamaz. Yıllardan beri bu; “NOEL olarak kutlanır. Hepsi bir tarafa, neden 31 Aralık’ı seçelim? Aslında her günümüz, her anımız, her saat ve dakikamız…muhasebe ile geçmeli değil mi? Niçin Hıristiyanların uygulamalarını seçelim? Neden helal olanları bırakıp haram yola geçelim?

Duruşumuz dik ve kararlı olmalı. Bugün öyle, yarın başka türlü ve yamukça olamaz. Müslümanın mülellef çağından itibaren ölünceye kadar istikrarlı ve Kur’an programlı hayatı olur. 

Hicret

Rabbe giden yolda, kutlu alamet,

Ebedi mutluluk, özgünlük hicret,

Şerri yakan elde, sonsuz selamet,

Bitmez mücadele, düzgünlük hicret!

 

İnsanlığa bakış, bitmez tebessüm,

Cehaleti yıkış, mutlu bir mevsim,

Pınardaki akış, cennetten tesnim,

Şirke müdahale, dizginlik hicret!

 

Vefakâr kalmaktır, Allah sözünde,

Hak yolda ölmektir, Kur’an izinde,

Dünyadan olmaktır, sevgi özünde,

Akıldan üstün yer, sezginlik hicret!

 

İslam’ı terk etmek, esaret verir,

Vuslata gark etmek, cesaret verir,

Kötüye berk etmek, metanet verir,

Kirden damla damla, süzgünlük hicret!

 

Semavatın aşkı, nurudur bu fer,

Haktan gelen ödül, sunulan sefer,

Dava omuzlayan, kahraman nefer,

Süraka’ya bir ders, bozgunluk hicret!

 

Kalbi kinle dolu, müşrik güruhun,

Hüda hediyesi, bitmez sürurun,

Medeniyet yolu, açan o nurun,

Karanlık kalana, bezginlik hicret!  

 

Bu makale toplam 48 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi