Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Mustafa Balkan
Metni küçült
Mustafa Balkan
Bizi Düşündürenler..
Konya Ansiklopedisi
Tarih : 2015.10.21  11:06:25

Konya Basın Tarihi’ni araştırırken Yeni Konya gazetesinde, gazeteci-yazar Selçuk Es’in “Büyük Konya Ansiklopedisi” adlı tefrikası dikkatimi çekmişti.

O tefrikaları arşivlemiştim. Okuduğumda Konya’nın ne kadar zengin bir kültüre, şahsiyetlere, folklora sahip olduğuna vâkıf olmuş ve kendi içimden “Acaba neden bu kitap haline getirilmemiş. Neden ansiklopedi yapılıp kültürümüze kazandırılmamış” diye de epey hayıflanmıştım.

Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi’nde 10 cilt halinde bulunan Büyük Konya Ansiklopedisi, maddi ve manevi destek bulamadığından meslektaşımız Selçuk Es, bu özverili çalışması ancak gazetede tefrika edilmiş fakat kültürümüze kazandırılamamıştı. Konya Ansiklopedisi’nin bel kemiğini oluşturduğunu tahmin ettiğim Selçuk Es’in yarım kalan bu çalışmasına, 1980’li yıllarda tanıdığım Avukat Mehmet Ali Uz ağabeyin başkanlığını yaptığı yayın kurulu ve en önemlisi de bilim kurulunun oluşmasıyla birlikte “Konya Ansiklopedisi” adı altında tekrar başlanılarak tamamlanması, Konya kültürü ve Türk kültürü adına önemli bir gelişme.

“Şehrin Hafızası” başlıklı tanıtım toplantısında Mehmet Ali ağabey, teknik açıdan İslâm Ansiklopedisi’ni kendilerine örnek alarak bu çalışmaya adım attıklarını belirtmesi ve devamında akademisyenlerden, sipariş ettikleri bazı maddelerin zamanında kendilerine dönüş yapılmayarak savsaklanmaları karşısında “onlardan çektiğim kadar kimseden çekmedim” şeklinde hayıflanması elbette bu işin o kadar kolay yapılmadığına işaret etmesi açısından önemli. 

“Şehrin Hafızası” denildiğinde, “hafıza-i beşer nisyan ile malûldür” sözü akla gelmekle birlikte elbette koskoca bir Selçuklu Tarihi de zihinlerde beliriyor. Elbette unutkanlık insan hâlidir. Unutkanlık da bir nimettir. Yâ değilse Türkiye’de, Osmanlı’nın son dönemleriyle başlayan tedhiş ve anarşi karşısında yüzlerce ve binlerce meydana gelen olayları unutmasaydık çıldırmamak için kendimizi zor tutardık. Yalnız, geçmişini bilmeyenlerden geleceğe yön çizmeleri de beklenemez. Bu açıdan bakıldığında tarih ilmi, bir şehrin, bir ülkenin ve tarihe yön veren kahraman ve aziz bir milletin “hafızası” hükmünde.

Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir hocamızın da o toplantıda yaptığı konuşmada ifade ettiği gibi, Konya’yı ancak Konya tarihini, Selçuklu ve Osmanlı tarihini iyi bilenler yönetebilirler. Konya’yı tanıyabilmek için de Konya tarihini mahallelerinden başlamak kaydıyla sokak ve caddeleri, köyleri, ilçe ve beldeleri ile coğrafyası, iktisâdî yapısı, tarihî eserleri, millî ve manevî şahsiyetleri ile daha pek çok özellikleri sayılabilir.

Bakınız, tarihî düşmanlarımız semboller ve tarih üzerinden hareket ederek yaptıkları ve yapacakları operasyonları o tarihi güne ve olaylara denk getirerek Osmanlı ve Selçuklu’nun günümüzdeki torunlarına ve bizi yönetenlere mesajlar vermektedirler. Haçlı ordularını Selçuklu ceddimiz Kılıç-Arslan ve Mes’ud, Konya önlerinde nasıl durdurduysa; Haçlı İttifakı’na çalışan PKK adlı terör örgütü kaç yıldan beri aynı “vur-kaç” taktiğini, Türk-İslâm Ordusuna ve güvenlik kuvvetlerimize karşı uygulamaktadır.  

İlk cildi 2010 yılında yayımlanan Konya Ansiklopedisi, hataları ve kusurlarıyla 7-8 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak toplam 9 ciltte tamamlanarak Konya Kültürüne ve kitaplığımıza kazandırıldı. Başta Mehmet Ali Uz ağabey olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum. En çok teşekkürü de Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek hakediyor. Büyükşehir Belediyesi adına Konya’nın hafızasının maddeler halinde yer aldığı bu muazzam esere maddi ve manevi desteklerini esirgemedikleri için. Bu yönüyle Tahir Bey’i çok sevdiğimi dile getiriyorum. Ben sevdiğim insanları devamlı eleştirmişimdir. Söz konusu kitap ve bunun gibi güzel eserler olduğunda eleştiri oklarımı kendime saklamışımdır.

Şimdi sırada yeni Konya Tarihi var. Ben Konya Tarihi’nin tekrar yeniden ele alınarak yazılması gerektiğine inanıyorum. Kadı Sicilleri olmadan elbette yeni bir Konya Tarihi yazılamaz.

Uzun sürecek bir çalışmaya “Haydi Bismillah” denilerek bir ucundan başlanılmalı.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Mehmet Ali UZ ağabey akıllı bir insan. Dokuzuncu ciltde soyadını da (U-Z) EK’lemeyi unutmamış.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Kültür A.Ş. vasıtasıyla 11 yılda toplam 341 eserin altına imza atmış. Kendilerini kutluyor, kültürümüz adına başarılarının devamını diliyorum.

 

Bu makale toplam 1819 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi