Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Ömer Lütfi ERSÖZ
Metni küçült
Ömer Lütfi ERSÖZ
Her insan hür iradesiyle yaptıklarından sorumludur
Tarih : 2022.08.24  13:39:11

    Her insan kendi hür iradesiyle yaptıklarından sorumludur. Kişi, kendi yaptığı yanlışlıkları başkasına yükleyemeyeceği gibi, başkalarının yaptıklarını da kendine alma imkânına sahip olamayacaktır. Bir günahkâr,  ben batmışım verin günahlarınızı sizi kurtarayım dese bile bir geçerliliği olmayacak, herkes yaptığının karşılığını İlahi adaletin sonucu noksansız alacaktır.

     Nefis ve Şeytan İnsana durmadan kötülüğü önerip yanlışa düşmesi için uğraşırlar. Akıl nimetini vahiyle buluşturup İman eden ve İmanının gereklerini yapan ihlaslı bir Müslüman ise, kendisine kötülüğü emreden düşmanlarının farkında olur. Yanlışlık kimden gelirse gelsin, ona itibar edilmeden Kur’an ve Sünnete uygun bir hayat yaşanmalıdır. Bu konudaki tercih, her ferdin kendisine aittir. Kişi verdiği ve uyguladığı karalardan sorumludur. O’nun içindir ki hayatımızı İnandığımız İslâm dininin hükümlerine uygun olarak yaşamalıyız. Gerçek anlamda kurtuluş da, o zaman elde edilebilir.

     İman ve ibadet ile hayatını güzelleştiren Mü’min, güzel ahlâk’a ulaşır. İmanın gereği olarak yapılan İbadetlerin hedefi insana iyi ahlak kazandırmaktır. Müslüman, İmanını  kuvvetlendirip koruması ibadetleri yapması ile mümkün olmaktadır. İman olmadan ibadetlerin bir yararı yoktur. İbadet olmaksızın imanı muhafaza etmek çok zordur. Bu durum hafif bir esintide sönüveren fanusu olamayan bir mum gibidir. Onun içindir ki ibadetleri yaparak imanımızı sağlama almalıyız. İbadet noksan olursa iman ve ahlak arasında köprü kurmak zorlaşır. İbadet, duâ bu köprünün kendisidir. Emirler yapılmaz, haramlardan da kaçınılmaz olursa inanan Müslüman'ın günahları çoğalır. İnanan Mü’min, günahkar olmamak için gayret göstermeli, bu gayretine rağmen işlemiş olduğu günahları için Nasuh tövbeler edip ibadetlere devam etmelidir.  İnanan insanın kalbinde parlayan, iman ışığı, inanan insanın ruhunu aydınlatır. Bu durum vuku bulduğu zaman kalbimiz paslardan ve kirlerden arınmaya başlar. Aslında İman-İbadet ilişkisini, beden ve ruh ilişkisini açıklayarak daha iyi kavratabiliriz. Beden ile ruh arasında çok sıkı bağlar vardır. Ruh’ta meydana gelen olaylar beden, beden üzerinde meydana gelenler de ruh üzerinde tesirler yapar. Bunun gibi, iman ve ibadet birbirinden ayrılmaz iki unsurdur. İman ruha, ibadette bedene benzemektedir. Sonuç olarak bedenimizin gıdalarını helal ve temiz yiyeceklerde verdiğimiz gibi ruhumuzun da gıdalarını ibadetleri yapıp, haramlardan kaçarak vermemiz gerekirki gıdalandırabilelim.

    Âyet-i Kerimelerde: “Kim hidayet yolunu seçerse, bunu ancak kendi iyiliği için seçmiş olur; kim de doğruluktan saparsa, kendi zararına sapmış olur. Hiçbir günahkâr, başkasının günah yükünü üslenmez...” (İsra Sûresi âyet:15) “Gerçekten hiçbir günahkâr, başkasının günah yükünü yüklenemez. Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.” (Necm Sûresi âyet:38-39) “Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez. Yükü (günahı) ağır gelen kimse onu taşımak için (başkasını) çağırsa, bu çağırdığı akrabası da olsa, onun yükünden bir şey yüklenmez... ” (Fatr Suresi âyet:18)   “Kâfirler, İman edenlere: Bizim yolumuza uyun, sizin günahlarınızı biz yüklenelim, derler. Hâlbuki onların hiçbir günahını yüklenecek değillerdir. Gerçekte onlar, kesinlikle yalan söylemektedirler.” (Ankebut Sûresi âyet:12)  “Eğer inkâr ederseniz, şüphesiz Allah, size muhtaç değildir. Bununla beraber O, kullarının küfrüne razı olmaz. Eğer şükrederseniz sizden bunu kabul eder. Hiçbir günahkâr diğerinin günahını çekmez. Nihayet hepinizin dönüp gidişi, Rabbinizedir. Yaptıklarınızı O size haber verir. Çünkü O, kalplerde olan her şeyi hakkıyla bilendir.” (Zümer Sûresi âyet:7) buyrulmuştur.

     Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) hadis-i şeriflerinde: “Kul bir günah işlediğinde kalbinde siyah bir nokta
belirir.
Eğer o günahından tövbe edip uzaklaşırsa kalbi arınır.  Tövbe etmeyip günah işlemeye devam ederse, o siyah nokta artar ve nihayet kalbin her tarafını kaplar.” (Tirmizî, Tefsîru'l-Kur'ân, 74) buyurmuştur.

     Rabbimiz, her birimize gerçek anlamda sorumluluklarımızın farkında olup günah işlememek için çalışan İmanının gereği ibadetleri yapıp güzel ahlâka erişen Mü’minlerden olmayı nasip eylesin. Sıhhat ve afiyetler dilerim.

omerlutfiersoz@gmail.com

Bu makale toplam 85 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi