Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
Salih Sedat ERSÖZ
Metni küçült
Salih Sedat ERSÖZ
Bazı Önemli Konularla İlgili Değerlendirmelerim
Tarih : 2023.01.05  12:21:51

Miladi 2022 yılını tamamlayarak 2023 yılına giriş yapmış olduk.

Dünya 2022 yılını gerginliklerle, savaşla, ekonomik krizle ve az da olsa tamamen bitmeyen Covid salgını tehdidi ile geçirdi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bütün hızıyla devam ederken, savaşın meydana getirdiği bazı olumsuzluklar özellikle batı ülkelerini derinden etkiledi.

Rusya’nın batı ülkelerine verdiği doğalgazı kesmesi ile bu ülkelerde ciddi oranda ısınma problemleri meydana geldi. Bunun üzerine doğalgaz sıkıntısı yaşanan bazı ülkeler soba ile ısınmayı tercih ederek vatandaşlarını bu yola yönelttiler.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaşın en önemli sonuçlarından biri küresel gıda krizi oldu. Bu gıdaların başında da tahıl geliyor. Ukrayna, dünyanın dördüncü büyük tahıl ihracatçısı. Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından biri de Rusya. Ukrayna ve Rusya, Afrika’nın buğday ihtiyacının yüzde 40’ını sağlıyor.  Savaştan önce Ukrayna ihracatını yüzde 90 oranında deniz yoluyla yapıyordu.

Savaş nedeniyle, dünyanın en önemli iki tahıl üreticisinin ürünlerini ihraç edememeleri, gıda fiyatlarında artışa neden oldu ve özellikle yoksul Afrika ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın hayatını tehlikeye soktu.

Türkiye’nin devreye girmesi sonucu gıda koridorunun oluşturulmasıyla birlikte Ukrayna ve Rusya tahıl ihracatına tekrar başladı. Hatta Afrika’nın aç ülkelerine ücretsiz olarak tahılın gönderilmesi sağlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşmasının süresi Kasım ayından itibaren 4 ay daha uzatıldı. Bu anlaşma Türkiye’nin çok büyük bir başarısı oldu.

Gerek Covid salgını gerekse savaş nedeniyle tüm dünyada meydana gelen ekonomik kriz ülkemizi de derinden sarstı. Ekonomi, son bir yılın en önemli gündem maddesi oldu.

Geçen bir yıl içinde temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları en az yüzde yüz oranında artarken bilhassa ev kiraları ev sahiplerinin hırsıyla 3 – 4 kat birden yükseldi.

TÜİK yıllık enflasyon oranını tüketiciler için her ne kadar yıllık % 64 olarak açıklamışsa da gerçek enflasyon yani tüketicilere yansıyan gerçek fiyat artışı yüzde yüzden aşağı değildir.

Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı dar gelirli aileleri perişan ederken, hükümet halkını bu krizden kurtarmanın adımlarını atmış, 2022 Temmuz ayında gerek asgari ücrette gerekse memur ve emekli maaşlarında doyurucu maaş zamlarını yapmıştır.

Ancak bu zamlar yağmur gibi yağan fiyat artışları yanında kısa sürede erimiş, etkisini yitirmiştir. Bu nedenle hükümet 2023 yılı için yeniden bazı tedbirler alma durumunda kalmıştır.

Asgari ücreti % 54 arttıran, EYT problemini çözen hükümet her nedense sıra memur ve emekliye gelince enflasyon karşısında % 25 gibi oldukça gülünç bir maaş zammı yaparak bu kesimi küstürmüştür.

Asgari ücretin 8500 TL olduğu bir dönemde, SSK ve BAĞKUR emeklileri 4 bin TL. civarında bir maaşa mahkum edilirse hatta en düşük memur emekli maaşı 7 bin TL. de kalırsa bu maaşların adına ne denir?

Asgari ücret demek en düşük, en aşağı maaş demektir. Peki asgari ücretin altındaki emekli maaşlarının adına ne demeli?  

Her türlü problemi çözen, ülkemizi bilhassa savunma alanında çağ atlatan, Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz aramaları yaparak Türkiye’yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmayı azmeden, TOGG’u gerçekleştiren, ABD ve batının her istediğini yapan değil yaptıran bir ülke olma yolunda büyük adımlar atan hükümetin, memur ve emekli maaşlarında takındığı bu tavrı anlamakta zorlanıyoruz.

Ülkede yaşanan gerçek enflasyonun TÜİK’ nun açıkladığı gibi % 64 değil yüzde yüzler seviyesinde olduğunu Cumhurbaşkanımız bizden daha iyi bilmektedir. Bilmektedir ki asgari ücreti 6 aylık olarak % 54, bir yıllık olarak da % 100 oranında arttırmıştır.

Asgari ücret artışı enflasyon altında kalmamıştır. Bu gayet güzel… Bu güzel de memur ve emekli maaşları 2022 Temmuz için % 40, Ocak 2023 için % 25 toplam olarak % 65, kümülatif olarak ise % 70 lerde bırakılmıştır.

Memur ve emekli maaşları asgari ücrete göre yıllık bazda % 30 civarında daha düşük gerçekleşmiştir. Bunun sonucu olarak daha önce asgari ücretten daha fazla maaş alan en düşük memur emeklisi asgari ücretin altına düşmüştür. SSK ve BAĞKUR emeklileri zaten 4 bin TL bir maaşla baş başa kalmıştır. Seçim öncesi son maaş zammı olan bu artışın en az % 35 ler seviyesinde olması bekleniyordu.

Bu olmadı ama Cumhurbaşkanımızın emekliler için bir taban fiyat belirleyeceğini, en düşük emekli maaşını hiç değilse 5 bin TL. nin üzerine çıkaracağını, zam oranına da ilave yapacağını bekliyor, tahmin ediyorum. Bunu yaparsa hiç değilse bazı emeklilerin küskünlük ve kırgınlığını ortadan kaldırmış olur.

Her şeye rağmen bizim insanımız oy verirken sadece eline geçen maaşa göre değil, ülkenin genel durumuna göre bir değerlendirme yapacaktır. Milletimizin, ülkenin 20 yılda nereden nereye geldiğinin muhasebesini iyi yaparak ona göre oy vereceğini CHP zihniyetine bu ülkede tekrar iktidar olma yolunu açmayacağına inanıyorum.  

İHA’ ları, SİHA’ ları, Kızıl Elma’yı milli hamlelerle uçurmayı başaran, Cumhuriyet Tarihinde Erbakan Hocamızdan sonra ikinci defa yerli otomobili üreten ve ilk defa seri üretime geçmeyi başaran Cumhurbaşkanımızın böyle basit bir konuda yıpranmasına gönlümüz razı olmaz. Nisan ayında Karadeniz doğalgazını kullanacak olan bir Türkiye, CHP zihniyetinin bu konudaki yıpratması ile karşı karşıya kalmamalı, memur ve emeklileri CHP zihniyetinin tahrik etmesine fırsat vermemelidir.

2023 yılının her türlü sıkıntılardan çıkarak hayırlara, güzelliklere vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

NOT: Yazımı tamamlayıp gönderdikten sonra Cumhurbaşkanımızın yeni bir açıklaması oldu. Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamaya göre, yazımın içinde yaptığım tahminime uygun olarak memur ve emeklilerin maaş zammı % 30 a yükseltilirken, en düşük emekli maaşı da 5500 TL. oldu. Böylece en düşük emekliye asgari ücret seviyesinde bir artış yapılmış oldu. Cumhurbaşkanımız Temmuz ayında bir artış daha yapılacağını da duyurdu. Cumhurbaşkanımızın bu açıklaması ile bir nebze de olsa memur ve emeklilerin gönlünün alındığını söylemek mümkün.


Bu makale toplam 142 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi