Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Sıtkı YONCA
Metni küçült
Sıtkı YONCA
Yazar
Demokrasi Böyle Bir Şey
Tarih : 2022.11.08  01:21:02

            Mises Enstitüsü, 05 Mayıs 2021 tarihli Jose Nino imzalı bir makale yayınlar. Şöyle bir cümleyle başlar Nino ‘’Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir keresinde ‘’demokrasi bir tramvaydır gideceğiniz yere kadar gider orada inersiniz’’ dedi. Türkiye cumhurbaşkanının abartılı siyasi ihtirasları için(ABD li Erdoğan antipatiklerinin hedefi olmamak için öylesine kurulmuş bir cümle S.Y.)  ne söylerseniz söyleyin ancak Erdoğan’ın açıklaması, Batı’daki demokrasinin mevcut durumu hakkında rahatsız edici bir gerçeği ortaya koyuyor.’’

                Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu benzetmeyle amaç ve araç arasında bir bağlantı kurduğunu anlamış olması açısından Jose Nino’yu haklı görebiliriz ama cümlede ki yüklemin yönelimi açısından bakınca bir seçime ve çoğunluk iradesine gönderme yaptığını ihmal ettiği için de eksik olarak değerlendiriyoruz. Çünkü tramvaydan inmek , her şeyi bitirmiş olma şartına bağlı değildir. ’’Gideceğiniz kadar ifadesi’’ yapabileceğiniz kadar anlamıyla özdeştir.

                 Nino’ya göre Erdoğan’ın benzetmesinde ki, demokratik Batı rahatsızlığının sebebi  şu. Çünkü Batı’da demokrasi , yöneticilerin kendilerine yardımcı olduğu kadar ilgiyi hak eder; aksi halde seçmeni suçlamaktan öte bir anlam taşımaz. Mesela bizde  Batı’lılaşmış CHP yönetici ve militanlarının kaybettikleri her seçim sonunda (özellikle 20 yıldır Ak Parti seçmenlerini) cahillikle veya seçim hilesi yapmakla suçlamalarını hatırlayınca Nino’ya hak veriyoruz ama ‘’siyasetten bağımsız bir demokrasi ifadesinden’’ neyi kast ettiği yeterince açık değil. Hırsızların bile bu eylemini,  demokrasi adına savunabildiği(!) bir dünyada  getirdiği seçim sistemi nedeniyle, nerdeyse tek başına siyaseti dizayn eden bir kavramın’’ siyasetten bağımsız’’ ifadesi sadece bir paradoksu ifade eder o kadar. Demokrasiyi genel tanımı itibariyle siyasetin dışına iterseniz demokrasi ne işe yarayacak sorusunun cevabı belki çok zenginleşir ama namussuzların, alçakların ve hainlerin bile kullanacağı vasıta haline gelir. PKK/PYD bile alçakça eylemlerini demokrasi  getirmek için yaptığını söylemiyor mu örneğin? Demokrasi böyle bir şey .İşinize gelirse der gibi.

                 Şimdilerde siyaseti, ‘’anketörlerin, bilgi denetmenlerinin, sosyal medya gruplarının ve şirketler basının yönlendirdiği’’ yönündeki sitemini haklı buluyoruz ama piramidin üstüne ancak bu materyallerin gözü ve zihin dünyasıyla bakmaktan başka seçeneğimiz yok maalesef. Çünkü bu materyaller de onların işgali altında.

                 Jose Nino ,Atina’da olgunlaşan demokrasiyi(!) M.Ö. 509 da Roma Cumhuriyeti’nin temsili demokrasiyle taçlandırdığı(!) iddiasıyla  teselli bulabilir belki. Nasıl olsa vesayet yoluyla gelmeyen her yöneticinin ülkesi cumhuriyet sayılır yeni siyaset ilmi(!)  açısından; hatta darbeyle gelse bile. Cumhuriyetin başında bulunan  darbecinin yaptığı anayasanın( cumhuriyette anayasa ,demokrasi de kanunların hakimiyeti olduğu iddiasına binaen) kişisel çıkarına hizmet edeceğini ve bunun da zincirleme olarak kanunları etkileyeceği itirazına başvurmaz umarım.

                Zavallı Nino siyaseti dizayn eden araçların bizim zihin dünyamızı da kontrol ederek Yaratıcı’nın kulluğundan koparıp kendisine köle yaptığını bilmiyor olamaz; çünkü o düşünen bir aydın. Kendisine şöyle seslenebilmemizi hak ediyor. Varoluş disiplini açısından (iman ve inkâr keyfiyetiyle farklı elbette)) bütün insanlık Allah’a  göre eşittir. Öyleyse O’nun adaletsiz olması mümkün değildir olamaz. O’nun göndermiş son anayasası olan Kur’anı ve anayasayı yaşayarak kanunlaştıran Peygamberimiz Hz.Muhammed’in  hayatını incelemeden  adalet, demokrasi veya cumhuriyet arayışınız hep sapmalara çarparak sizi yaşarken  ölüme mahkum eder ki; böyle bir sonu sizin için temenni etmiyoruz. İsterseniz o materyallerin  esir aldığı zihninizde ki laiklik algısından başlayın sorgulamaya. Güneşi bulursanız ışığına ulaşırsınız. Selamlar.

 

Bu makale toplam 330 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi