Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Süleyman Sayan
Metni küçült
Süleyman Sayan
Nerden Baksan Tutarsızlık Nerden Baksan...
Tarih : 2023.04.20  12:55:53

FİFA’nın var protokolü Adalet, şeffaflık ve kalite sözleriyle başlar. VAR’ın genel felsefesi

“minimum müdahale - maksimum yarar”dır. Şekliyle devam eder. 4 Ana başlığı vardır. Bu başlıklar; Goller, direk kırmızı kartlar, penaltılar ve yanlış oyuncuya gösterilen kartlar şeklinde tanımlanır.

VAR: Hakemin maçın gidişatını etkileyen bariz bir hatayı (veya gözden kaçırılan ciddi bir olayı) düzeltmesi için kamera görüntülerinden bilgi aktararak yardım etmek üzere atanan halen görev yapan veya eski bir hakem bulunur.

Hakem, futbol maçlarının kurallarının uygulanmasından sorumlu olan ve saha içinde yönetim yetkisine sahip olan kişidir.

Ülkemizde bu standartları sağlayabilen, bir maçta da tartışmaya neden olmayan veya maçın önüne geçmeyen hakem tanıyor musunuz? Maalesef sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor.

Konyaspor ve Adanademirspor maçı dışardan bakıldığında, fizik gücü yüksek, tempolu ve ligimizde seyir zevki açısından ilk sıralara yazılacak karşılaşmalar arasına yazılabilir. Şimdi Türkiye Futbol Federasyonun bu maça hangi gerekçe ile Sarper Barış Saka’yı atadığının bir izahı var mıdır?

8 Ocak 2023’ten beri Süperligde maç yönetmeyen hakem deneme tahtası gibi Konyaspor maçına atanmıştı.

Konyaspor karşılaşmaya kabul edilebilir bir kadro ile çıkmıştı. İlk yarıda seyir zevki, mücadelesi yüksek topun çok durmadığı bir oyun izlemiştik.

İkinci yarının başında VAR’ın saçma bir şekilde devreye girmesiyle hakem maçın yönetimini kaybetmişti. Gösterdiği kırmızı kart VAR’ın oyuna müdahalesi kadar yanlıştı. O dakikadan sonra verdiği bir çok karar tartışılır. Ancak akıl tutulmasının olduğu pozisyon Sehic’in teması olmadığı halde günah çıkartırcasına çaldığı penaltı pozisyonuydu. VAR hakemi o esnada Başakşehir Fenerbahçe maçına bakıyor olsa gerek ki, görevi dışında bir pozisyonda hakemi yanına çağırırken, tamda görevi olan yerde 3 maymunu oynuyordu. Hakemin 2 yanlışı  bir doğru getirmedi. Gelelim yardımcı hakemlere yahu bunlara seminerlerde pozisyon bitmeden bayrağın kaldırılmayacağını kaç defa daha söylemeleri gerekiyor. Her hafta aynı zulümler artarak devam ediyor.  Maç içerisinde hakemin bir vücut dili olur ya hani mesela Fırat Aydınus maç yönetirken yanlışta olsa verdiği karar oyuncular üzerinde bir hakimiyeti bir güveni olurdu. Dümdüz maç yönetmezdi. Günümüz hakemlerinden maalesef böyle şeyler göremiyoruz ki Sarper Barış Saka’dan görmemiz bu durumda hiç beklenemez. Zira kendisinin hakem olmadığını düşünüyorum.

Konyaspor yeni teknik ekibi göreve başladıktan sonra bu kadar derli toplu bir oyun görmemiştim. Ancak rakibin hava hakimiyetini göre göre neden her hücumu kanattan zorlamaya çalıştıklarını anlamak güçtü. Adanademir eksik kaldıktan sonra akıllı bir oyunla bekleyip kontra yapmak istedi. Defansta da bariz hatalar yapmayıp skoru korudular. Sarper Barış yine eşine az rastlanır bir şekilde hücum anında maçı bitirerek görevini tamamlıyordu.  Bu saatten sonra ne yazsak boş olur zaten, maç yönetmeye mi geldiler, kesim yapmaya mı anlayamadık.

Maçın sözü; Haksızlığı her kabul ediş, daha büyük haksızlıklar doğurur.

 

Bu makale toplam 72 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi